Det har blivit dags att stänga gruppspelet i årets upplaga av UEFA Champions League. 

Den spanska huvudstadsklubben rundar av höstens Champions League-spel på Allianz Arena i München, men till skillnad från vad många trodde på förhand finns det ingenting att spela om. Förutom prestigen och stoltheten förstås. Atlético seger hemma mot PSV Eindhoven och Bayerns oväntade förlust i Ryssland gör att Manzanaresklubben kan titulera sig gruppsegrare med en match i bagaget. Istället handlar det om att försöka hitta tillbaka dit laget själva trodde att de var på väg innan helgens missräkning mot Espanyol. I Bayerns fall vill man visa att det visst går att slå ett spanskt lag, något som man haft rejäla problem med de senaste åren, retursegern i våras mot Atleti till trots. 

Sist de båda lagen möttes i slutet av september vann Atlético med 1-0 trots en missad straff och det såg riktigt bra ut inför framtiden, men sedan förlusten mot Sevilla på Sánchez Pizjuán har det blivit allt svårare för Diego Simeones manskap att plocka poäng mot de direkta rivalerna. Derbyförlusten för 2,5 veckor sedan, det stora avståndet i ligatabellen till ärkerivalen och de oväntade poängtappen (Alavés, Leganés och Espanyol) har gjort att det smygit sig på en osäkerhet. En snabb titt på resultatraden säger att Atlético har 13 segrar, fyra oavgjorda och tre förluster den här säsongen, men känslan i röd-vitrandiga kretsar är att laget inte är där de skall befinna sig. 

ATT VINNA SOM FÖRR
Simeone förfogar över en väldigt komplett spelartrupp, men det saknas ändå vissa pusselbitar för att allt skall falla på plats. När man gick på landslagsuppehåll i oktober var känslan i stora delar av Spanien att Atlético kanske var Europas bästa lag vid den tidpunkten, men två månader senare har den känslan förbytts. En bov i dramat är nog alldeles säkerligen 7-1-segern mot Granada eftersom den gav en något felaktig bild av lagets "revolutionerande spel med bollen", men det är en delförklaring. Den "skrala" poängskörden sett till föregående säsonger (ribban är satt ännu högre i år) har dels sin förklaring i att man spelat många svåra bortamatcher redan nu, men också för att tränarstaben själva erkänt att den nurvarande spelartruppen är lite för "fin" och inte tillräckligt "ful", dvs. man vinner mindre 50-50-dueller, målen kommer för mycket i klump och för lite när de verkligen behövs..Allt har förstås en förklaring, men i en hel del av de matcherna som man tappat poäng har det faktiskt inte bara saknats den där extra gnuttan passion som gjort att Atleti tävlar på sitt patenterade vis utan även intensitet och idéer. Simeone var inne på det i presskonferensen efter Espanyol-matchen där han nämnde hur man glömt bort att vinna matcher utan att spela bra. Till stor del p.g.a. den icke-fungerande strategin på fasta situationer, men också för att det saknats effektivitet i de avgörande lägena. 

Griezmann har exempelvis gått sju matcher, vilket motsvarar två månader, utan att göra mål i ligaspelet. Det är förstås inte tillräckligt bra för en spelare som skall vara bärande i stort sett alla lägen och en annan förklaring till att Atleti inte riktigt hittat rätt så som man helst av allt vill göra. Faktorerna till den generella känslan är dock fler än så och viktigast av allt är att försöka nå dit man behöver nå. Det gör man på olika vis. I en bransch där segrar fungerar som en katalysator och spär på självförtroendet (som i slutändan är en vital faktor för vad man kan åstadkomma) saknar Atleti de där riktigt tunga segrarna den här hösten, förutom mot just Bayern. 

Returmötet med Bayern har en annan typ av betydelse p.g.a. avsaknaden av betydelse för sluttabellen, men den är viktig för många spelare som försöker slå sig in i startelvan och som står precis utanför. Detsamma gäller förstås för de alternativ som kan komma att bli vitala när det verkligen vankas utslagning i Champions League. 

ALLA TILL MÜNCHEN - FÖRUTOM FILIPE OCH TIAGO
Simeone har plockat med hela spelartruppen till tisdagens match mot FC Bayern och man reste i samband med måndagen. Laget har gjort sin sedvanliga träning, men det har inte blivit några övningar där man givit några ledtrådar till vad som väntas bli startelvan mot de regerande tyska mästarna. En sak är i varje fall säker: Filipe och Tiago kommer inte spela då Simeone valt att ge de ledigt den här gången. Den förstnämnde har dragits med skadeproblem, men lyckades återvända i tid till mötet med Espanyol. Han var dock inte sig själv mot katalanerna, något som även syntes i spelet utan boll. Tränarstaben vill dock även ge honom helt spelledigt för att han inte skall dra på sig ännu en varning vilket i så fall skulle betyda en avstängning. Lucas väntas starta i hans ställe. Tiago har spelat ett antal krävande matcher i rad och med tanke på Augusto Fernández frånvaro vill man inte riskera att portugisen åker på en ny långtidsskada efter det som inträffade ifjol..mot just Espanyol. 

Tränarstaben har tagit med sig brasilianaren Caio Henrique till München för att han skall få känna på atmosfären i Champions League. I förra veckan tävlingsdebuterade han mot Guijuelo och blev så när målskytt. Utöver det gjorde han även en väldigt fin insats innan han byttes ut. Det är en spelare att hålla ögonen på då tränarstaben tycker om de kvalitéer och alternativ som han erbjuder. 

SPELARTRUPPEN
Moyà, Oblak, Moreira; Juanfran, Vrsaljko, Godín, Giménez, Savic, Lucas; Gabi, Saúl, Koke, Thomas, Gaitán, Caio; Correa, Gameiro, Fernando Torres, Griezmann

STARTELVA
Oblak; Juanfran, Savic, Godín, Lucas; Gabi, Koke, Saúl, Gaitán; Gameiro, Griezmann

ROTATIONER I BAYERN
Det mesta i nuläget tyder på att Carlo Ancelotti kommer göra vissa förändringar i startelvan i jämförelse med vad som var fallet i senaste ligamatchen. Man kommer antagligen använda sig av sitt 4-2-3-1-system som förvandlas till ett 4-4-2 i vissa situationer. Det skall nog mycket till om tyskarna ställer upp med någon annan än Manuel Neuer i mål, men i övrigt väntas Joshua Kimmich vilas vilket gör att Rafinha går in på vänsterbacken. I mittlåset kan vi nog förvänta oss att Mats Hummels spelar ihop med Holger Badstuber, något som skulle vara viktigt för den sistnämnde. Jérôme Boateng är borta från spel p.g.a. axelproblem och Kingsley Coman spelar inte heller p.g.a. skada. Juan Bernat spelar till vänster. Det mesta tyder också på att Xabi Alonso får chansen från start då Philipp Lahm antagligen kommer vilas för viktigare tillfällen. Thiago eller Renato Sanches? Det är frågan som Ancelotti tvekar på i nuläget, men portugisen skulle nog må bra av att få speltid mot ett lag som Atleti. 

Franck Ribéry spelar till vänster och Douglas Costa kommer säkerligen att spela på motsatt flank. Thomas Müller och Robert Lewandowski väntas fortsätta bygga vidare på det fina samarbetet de haft sedan Ancelottis systembyte. 

STARTELVAN
Neuer; Rafinha, Badstuber, Hummels, Bernat; Douglas Costa, Xabi Alonso, Thiago/Renato Sanches, Ribéry; Müller; Lewandowski

DATUM: 6 december 2016
MATCHSTART: 20:45
SPELPLATS: Allianz Arena, München
KAPACITET: 70,000 åskådare
PLANEN: 105 x 68 m
DOMARE: Clément Turpin (FRA)
TV: TV3 SPORT
STREAMING: Viaplay