Atlético de Madrid gick in i den femte gruppspelsomgången med chansen att säkra avancemang till åttondelsfinalen i årets upplaga av UEFA Champions League när Galatasaray besökte den spanska huvudstaden. Man kunde också knappa in på gruppledaren Benfica som liksom Galatasaray fick 2-2 i Astana. Diego Simeone gjorda inga stora förändringar i startelvan i jämförelse med lagets fina spelmässiga insats mot Real Betis den gångna helgen. Jan Oblak ställde sig mellan stolparna och såg till att hålla sin fjärde nolla inom loppet av lika många matcher. Jesús Gámez spelade till höger i backlinjen samtidigt som José María Giménez gick in i mittlåset efter att ha återhämtat sig från en muskelskada. Diego Godín gjorde honom sällskap. Filipe Luís spelade till vänster och visade återigen prov på sitt gamla jag. 

Den spanska huvudstadsklubben använde sig av ett 4-1-4-1-system som skiftade till 4-4-2 beroende på typ av spel. Tiago agerade återigen ankare samtidigt som Koke flyttade in i mitten av banan när laget hade boll, precis som mot Real Betis. Utöver det spelade Gabi bredvid tidigare nämnde Koke, men i försvarsspel befann sig canteranon på en kant. Carrasco tog hand om vänsterkanten där han kombinerade mycket och väl ihop med Filipe Luís, Koke, Griezmann och Fernando Torres beroende på vilken del av matchen man befann sig i. På topp spelade Antoine Griezmann ihop med Fernando Torres. 

PRIMERA PARTE
Hemmalaget tog kommandot så fort Nicola Rizzoli blåst igång den andra tillställningen i grupp C. Man gjorde det dessutom i form av bollinnehav, kombinationsspel och presspel. Det var framförallt det sistnämnda som lade grunden till Atléticos dominans då spelarna gjorde ett mycket bra arbete ur kollektiv synvinkel. Atlético balanserade upp anfallsspelet väl under inledningen av matchen. Det mesta av kombinationsspelet gick via vänsterkanten där man sedemera lockade in Galatasaray centralt för att därefter bredda spelet mot en ständigt löpande Jesús Gámez. På så vis fick turkarna göra stora förflyttningar i sidled och det är något som tar på krafterna i längden. Atléticos första målchans kom till på just det viset, men från en numera välkänd källa: Jesús Gámez långa inkast. Högerbacken siktade mot Giménez som gått upp för att försöka få huvudet på bollen, men den gick över alla..inklusive Fernando Muslera som dock fick fingrarna på inkastet innan bollen studsade i uruguyanens vänstra stolpe. Det var inte långt borta från att han gjorde självmål i den situationen. Det blir halvfarligt  på den efterföljande hörnan sedan Tiago skarvat bollen in i mitten av straffområdet, men Galatasaray lyckas få undan densamma med nöd och näppe. 

De kommande minuterna försöker Atlético-spelarna överbelasta vänsterkanten för att på så vis anfalla i ytan bakom inne i straffområdet, men i just den här perioden kan matchen ta en dramatisk vändning. Galatasaray spelar sig ur Atléticos kollektiva presspel och hittar in till Hakan Balta på vänsterkanten. Han viker in och slår en enastående yttersida till Wesley Sneijder som hittat in bakom ryggen på Tiago och Gabi samtidigt som Giménez står på hälarna och Godín tvingas göra en ganska svår förflyttning. Sneijder tar emot bollen i fart, kommer in i straffområdet och får iväg ett mycket kvickt skott mot Oblaks mål, men bollen går precis utanför slovenens vänstra stolpe. Det är mycket nära ett ledningsmål för turkarna och även om Oblak är ganska bra med i situationen så är skottet så hårt att han antagligen fått svettas rejält för att rädda holländarens skottförsök. I anfallet därpå kan man säga att matchen får en av sina vändpunkter. Atlético drar upp ett anfall där man misslyckas med att sätta sista passningen två gånger om, men det snabba återerövringsspelet gör att man vinner bollen högt upp i banan och det är just andra gången det sker som blir lite symboliskt för matchen. Gabi pressar Sneijder tillräckligt för att holländaren skall tappa bollen 25-30 meter från eget mål samtidigt som Jesús Gámez vinner tillbaka densamma och petar den till Koke. Från en canterano till en annan: Gabi tar emot en passning från Koke på högerkanten och väl där har han gott om plats att motta inlägg. Det är precis vad han gör. Inne i straffområdet har tre röd-vitrandiga fyllt på och man har faktiskt överläge på första stolpen. Inlägget går över första stolpen, hamnar ett par meter från Fernando Musleras mållinje. Där står Antoine Griezmann och helt obehindrad kan han nicka in 1-0 till Atlético från nära håll. Snyggt mål, men också mycket bristfälligt försvarsspel där Galatasarays defensiva mittfältare och mittförsvarare inte kommunicerar med varandra överhuvudtaget. 

Simeone drar en lättnandens pust eamtidigt som Griezmann firar ledningsmålet och strax efter kan man se hur argentinaren diskuterar Sneijders målchans med Tiago. I samma veva försöker kameruanen Aurélien Chedjou förklara sig för Muslera, men uruguyanen ser långt ifrån övertygad ut. Ett antal minuter senare fortsätter Atlético att kombinera längs vänsterkanten via Carrasco och Filipe Luís där Koke också gjorde duon sällskap. I slutändan väljer man att spela bollen rakt in i banan där Griezmann befinner sig. Fransmannen står 20-23 meter från Musleras mål när han plötsligt får chansen att skjuta från distans. Han tar emot passningen i sidled samtidigt som bollen studsar upp och därifrån skjuter Griezmann på halvvolley, men Muslera står välplacerad och gör en ganska enkel räddning. 

Atlético fortsätter att förlägga större delen av sitt anfallsspel längs vänsterkanten när det gäller kombinationsspel. Det är även härifrån som nästa målchans dyker upp. Filipe Luís och Carrasco driver upp bollen och kombinerar sig fram till bra lägen längs kanten innan belgaren slutligen hittar Koke precis utanför straffområdet. Canteranon får ett jätteläge att skjuta obehindrat, men han tar lite för lång tid på sig i bollmottagningen vilket gör att Sneijder kan komma fram och störa någorlunda. Skottförsöket är missriktat och går flera meter utanför Musleras vänstra stolpe. Efter 23 minuters spel ligger plötsligt Jason Denayer i gräsmattan. Han visar tydligt att han inte kan fortsätta p.g.a. en muskelskada och Galatasaray förbereder sitt första byte. Skadan sker i samband med en löpduell mot landsmannen Carrasco som sedemera leder till en hörnspark där Godín kommer högst, men nickar över mål. Denayer byts ut mot Olcan Adin. 

Ett antal minuter senare hamnar Tiago i en nickduell med Jem Paul Karacan där de båda skallar ihop med varandra. Den här gången är det Simeone som är orolig, men oron slutar just där eftersom portugisen reser sig och fortsätter utan några problem. Den kommande tiominutersperioden är väldigt händelsefattig. Atlético kontrollerar bollinnehavet, sina motståndare och ser till att spela av stora delar av första halvlek med hjälp av sitt passningsspel. Det sker faktiskt inte något av värde innan den 37:e minuten när Atlético får en frispark några meter utanför straffområdet sedan Griezmann blivit nedgjord efter att ha vikt in i banan. Fransmannen tar hand om densamma, men hans skottförsök är dåligt och går rakt i muren. 

Atlético spelar mer eller mindre bara av de återstående minuterna av första halvlek innan Rizzoli blåser i pipan och spelarna beger sig in för halvtidsvilan. Mycket komfortabel ledning. 

SEGUNDA PARTE
Atléticos komfortabla ledning gör att Claudio Taffarels manskap försöker gå ut med en större ambition i det egna anfallsspelet när de båda lagen är ute på planen för andra halvlek igen. Brasilianaren gör visserligen inga byten i halvtid, men man ser ändå att Galatasaray försöker spela sig ur Atléticos presspel inledningsvis. I ambitionen att försöka spela något mer anfallsinriktat går turkarna bort sig sedan de förlorat bollen på Atléticos planhalva. Fernando Torres tar tag i bollen långt ned på motståndarnas planhalva, driver upp den, tempoväxlar och spelar ut densamma till Jesús Gámez på högerkanten. Därefter tittar högerbacken upp och slår ett mycket bra inlägg på motsatt sida av straffområdet. I den ytan dyker plötsligt Koke upp i andra våg och i samma veva sätter han till bredsidan där Muslera får jobba riktigt hårt för att rädda skottförsöket som går på närmsta stolpen. Uruguyanen sträcker ut och gör en reflexräddning. Det är mycket nära att Atlético kan utöka sin ledning. 

Mycket i andra halvlek skulle komma att handla om Atléticos, men framförallt Fernando Torres jakt på mål. Minuten efter Kokes målchans fick han bollen inne i straffområdet. Därefter vek han in och försökte skjuta på mål, men den gången seglade bollen högt över mål. Galatasarays positiva intentioner kom av sig helt efter de här anfallen och efter det här var det bara en tidsfråga innan Atlético skulle döda matchen. Mycket av hemmalagets spel gick återigen via vänsterkanten för att sedemera stretcha sina motståndare i anfallssekvens. I den 56:e minuten åker inhoppande Olcan Adin på matchens första varning för att han gjort omkull Carrasco precis utanför straffområdet. Det efterföljande frisparksläget var riktigt bra, men Kokes skottförsök var under all kritik och bollen seglade högt över mål. 

Jesús Gámez fortsatte att komma i bra inläggssituationer, men medspelarna utnyttjade inte hans inlägg. Den här gången var det Fernando Torres som försökte skjuta på ett tillslag och i vanlig ordning träffade anfallaren inte mål. Taffarel ser att Galatasaray inte är med i matchen och bestämmer sig i samband med det att göra ett byte efter 63 minuters spel. Den inte allt för lyckade Bilal Kisa utgick och ersattes av Umut Bulut. Intentionen var klar: man ville framåt för att försöka kvittera, det skulle dock bli raka motsatsen två minuter senare. 

Filipe Luís, Carrasco, Koke och Fernando Torres kombinerar väldigt mycket längs vänsterkanten under de kommande minuterna, men det är inte därifrån som nästa målchans kommer. Efter en längre sekvens lyckas man slutligen få ut bollen mot högerkanten där Jesús Gámez kastar ett inkast mot Koke. Han tar emot, gör bort två motståndare och spelar bollen till Gabi innan han återigen får tillbaka bollen av lagkaptenen. Tiago gör Atléticos båda canteranos sällskap och spelar återigen in densamma i en trång yta där Galatasaray inte står tillräckligt nära i rygg. Koke får tillbaka bollen, klackar den något slarvigt till Gabi som drar bollen mellan benen på Hakan Balta innan han tittar upp i straffområdet. Därefter slår han ett lågt inlägg längs marken till en fristående Griezmann. Fransmannen får en tå på inlägget och gör 2-0 bakom en helt utelämnad Muslera. Fantastiskt gjort av Gabi som samlar på sig sin andra framspelning för kvällen. Det är spiken i kistan. 

De kommande minuterna sker det inte överdrivet mycket förutom att Simeone i det läget bestämmer sig för att ge Griezmann lite vila inför helgens ligamatch mot Espanyol. Han byts ut efter 68 minuters spel och in kommer Luciano Vietto. Någon minut senare är det dags för Carrasco att sätta sig på gräsmattan och be om ett byte. Han markerar att något är fel och därefter går han av planen. Vicente Calderón ger belgaren en ovation. Ersätter gör Óliver Torres. 

Vi är inne i den 72:a spelminuten när Luciano Vietto får ett gyllene läge att öka på Atléticos ledning. Det är återigen återerövringsspelet som står för grunden. Gabi vinner bollen mot en nervös Semih Kaya som dessutom ramlar till marken samtidigt som Fernando Torres plockar upp andra bollen. Därefter sätter anfallaren igång en kontring med hjälp av sin fart. Han gör en liten tempoväxling, lägger över bollen på högerfoten och sätter densamma i djupet för Vietto. Sabri når inte passningen och Vietto har ett jätteläge att göra mål på Muslera från nära håll. Han skjuter med högerfoten i vad som är ett vänsterläge vilket underlättar för uruguyanen i Galatasarays mål som gör en räddning. Returen går rakt ut till Vietto som återigen försöker spela in bollen till en ensamstående Óliver Torres, men bollen passerar canteranon och går ut till en turkisk motståndare. Argentinaren måste göra mål där. 

Fernando Torres jakt på mål 100 i Atlético-tröjan fortsätter i den 74:e matchminuten när han får bollen precis utanför straffområdet. Han tar emot, lägger till rätta och får iväg ett ganska bra skott med gott om kraft som går mot höger stolpe sett från Musleras håll. Galatasaray-målvakten ser dock till att Torres får vänta ytterligare på det efterlängtade målet. Han gör en fin enhandsräddning. Simeone är alltid sist om att vara övertygad om att Atlético har en match under kontroll, men efter de här dubbelchanserna väljer han att plocka av Tiago. Ersätter gör Saúl och vi är inne i den 75:e minuten. 

Atlético fortsätter att anfalla även efter Tiagos uttåg och näst på tur att få sig en målchans är Koke, men inte heller den här gången lyckas man göra mål på Muslera. Anfallet i sig är oerhört snyggt. Kombinationsspel längs vänsterkanten, Fernando Torres som tempoväxlar sig in i straffområdet och sedemera gör en väldigt fin klackpassning i steget på en motståndare samtidigt som Filipe Luís fyller på längs vänsterkanten. Brasilianaren får bollen i fart och slår ett lågt inlägg till Koke som återigen kommer i andra våg, men reaktionstiden är obefintlig och skottet går således rakt på Muslera som är bra med i situationen. Det hade varit väldigt snyggt om det gått vägen. Taffarel gör sitt tredje och sista byte efter 78 minuters spel när Hakan Balta lämnar planen och ersätts av Sinan Gümüs. Galatasaray har egentligen bara ett enda läge att göra mål på, men i den 82:a minuten drar Atleti på sig en frispark farligt nära eget straffområde som Sneijder skjuter rakt på Oblak. Det är dock aldrig riktigt farligt. 

Hemmalaget skapar den sista riktiga målchansen efter 90 minuters spel, men den här gången kommer den till efter fint kontringsspel signerat Fernando Torres. Han springer sig loss på enorma ytor längs vänsterkanten och försöker hitta in till Óliver Torres som själv hittat anfallaren i djupet. Fernando Torres försöker återgälda Óli med en passning snettinåtbakåt, men den stannas upp av flertalet Galatasaray-försvarare som försöker få undan bollen i panik. Vietto är dock först in i situationen, men får bollen på sig i ett försök att skjuta på mål. Bollen hamnar hos Óliver Torres som tar emot, lägger till rätta och skjuter, men skottet är alldeles för löst och lättläst. Muslera gör en enkel räddning på ett jätteläge. 

Det slutar 2-0 till Atlético de Madrid som spelar om gruppsegern mot Benfica i Lissabon den 8 december. 

ATLÉTICO DE MADRID (4-1-4-1): Oblak; Jesús Gámez, Giménez, Godín, Filipe Luís; Tiago (Saúl, 75'), Gabi, Koke, Carrasco (Óliver Torres, 71'); Griezmann (Vietto, 68'), Fernando Torres

GALATASARAY (4-2-3-1): Muslera; Denayer (Olcan Adin, 25'),, Chedjou, Semih Kaya, Hakan Balta (Gümüs, 78'); Kisa (Umut Bulut, 63'),, Karacan; Sabri, Sneijder, Öztekin; Podolski

DOMARE: Nicola Rizzoli (ITA)

VARNINGAR: Olcan Adin (56')

MÅLSKYTTAR: 1-0 Antoine Griezmann (13'), assisterad av Gabi; 2-0 Antoine Griezmann (65'), assisterad av Gabi

SKOTT: 24-3
SKOTT PÅ MÅL: 11-1
SKOTT UTANFÖR MÅL: 10-2
SKOTT I MÅLVIRKET: 0-0
BLOCKERADE SKOTTFÖRSÖK: 3-0
MÅLVAKTSRÄDDNINGAR: 1-9
BOLLINNEHAV: 66,7%-33,3%
PASSNINGSFÖRSÖK: 695-374
LYCKADE PASSNINGAR: 581-264
PASSNINGSPROCENT: 84%-71%
AVGÖRANDE PASSNINGAR: 19-2
TACKLINGSFÖRSÖK: 27-19
VUNNA TACKLINGAR: 24-13
REGELÖVERTRÄDELSER: 7-10
HÖRNOR: 8-3