Redan innan avspark stod det klart att Atlético de Madrid skulle säkra förstaplatsen i gruppen om man tog poäng i hemmamötet mot PSV Eindhoven. För tidigare under kvällen hade ryska Rostov vunnit sin hemmamatch mot Bayern med 3-2. Något som kan vara skönt då Atlético har Bayern München kvar att möta i den sista omgången på bortaplan. Men Atlético går alltid för vinst, åtminstone var det som Diego Simeone sa på presskonferensen innan matchen.


Cholo är inte nöjd med lagets försvarsspel och balans på sistone. Så tolkar åtminstone undertecknad valet av två centrala bollvinnare i form av både Tiago och Gabi på det centrala mittfältet, det för första gången på flera månader. Koke har ju inte glänst på slutet, men fick ändå plats på mittfältet när han fick finna sig i att bli utflyttad till kanten i ett rakt 4-4-2. In i startelvan var även mittbacken Giménez som var tillbaka efter en segdragen muskelskada, som har hållit honom borta från startelvan samtidigt som Savic varit säkerheten själv under hösten. En till ändring i startelvan jämfört med den senaste ligamatchen, var att Juanfran fick vila och ersattes av Vrasljko. Till sist fick vi se ett helfranskt anfallspar i form av Gameiro och Griezmann.

Startelvan

Oblak
Vrasljko – Giménez – Godín – Filipe
Koke – Gabi – Tiago – Carrasco
Gameiro – GriezmannFörsta halvlek

Hemmalaget tog omgående hand om taktpinnen och var på det klara med att den här matchen skulle vinnas och därmed säkra förstaplatsen i gruppen innan den sista omgången ska spelas. PSV som i spelsätt påminner en hel del om Atletico med sitt sätt att spela. Ett kompakt och lågt försvarspel, där man gärna ställer om snabbt när tillfälle ges.

Atlético de Madrid visade upp ett tålamodigt anfallsspel i inledningen när man rullade boll i sidled och höll bollen inom laget för att eventuellt hitta några eventuell luckor i bortalagets försvar. Det dröjer dock till den sjunde minuten innan jag noterar den första målchansen för de rödvitrandiga. Detta efter att Carrasco rört sig ut till höger och skickat in ett fint och lågt inlägg mot den första stolpen som Gameiro vinklar tätt utanför den bortre stolpen.

Kort därefter kommer nästa läge för hemmalaget sedan man etablerat anfallsspel på vänsterkanten och Koke tillslut nickat fram bollen in i boxen till Griezmann som dock skjuter utanför.

Efter den positiva inledningen vinner Los Rojiblancos en frispark ett tiotal meter utanför straffområdet och jag väntar mig nästan ett skottförsök, men Gabi lättar in bollen i boxen till en helt fri Godín som dock inte får någon fart på nicken som går rakt i famnen på Zoet.

Belgaren Carrasco som visat fin form under hösten står för en fin individuell prestation efter dryga kvartens spel. Från en position vid vänsterhörnflagga tar sig förbi sin försvarare och in i boxen men skottet blockas av grönvit försvarare. Bollen spelas upp i planen och Giménez stöter högt upp och blir överspelad. Gästerna fortsätter framåt i planen och när Godín tappar balansen i sekvensen efteråt och blir ett lätt villebråd. Då det bara är att lägga en passning i djupet till en löpande Pereiro som kommer helt fri. Men avslutet blir svagt och går rakt på Oblak sedan Griezmann stört i avslutsläget och lyckats få fram en tå i skottögonblicket efter en minst sagt uppoffrande hemåtlöpning.

Det är en händelserik del av den första halvleken för bara minuten senare är det Koke som klackar fram bollen till Gameiro som får ett fritt läge sedan gästernas ena mittback stött framåt och blivit överspelad. Men en i sista-sekunden-brytning från Willems, precis innan fransmannen ska avsluta räddar upp situationen för gästerna.

I den 24:e minuten får gästerna en frispark på högersidan som slås in mot ytan mellan backlinje och Oblak, men tack och lov når ingen spelare fram på bollen som till slut hamnar i famnen på Atléticos målvakt som står tryggt i bollbanan.

Efter den frisparken sjunker tempot och matchen tappar i kvalité. PSV ligger rätt i sina positioner och har inga som helst problem att styra ut hemmalagets anfallsförsök mot kanterna. Det är dit man vill ha sina motståndare som inte utgör något större hot i inläggsspelet med sina kortväxta anfallare. För centralt har man många spelare, samtidigt som man är duktiga på att överbelasta och därmed strypa hemmalagets anfallsförsök.

Sista 20 minuterna av halvleken blir därmed väldigt chansfattig och lagen återvänder till omklädningsrummen efter en mållös och ganska jämn första halvlek.


Andra halvlek

PSV gör ett byte direkt efter pausvilan när De Wijs kommer in istället för Willems som fick en armbåge i huvudet av sin egna målvakt Zoet i slutet av den första halvleken, men ändå lyckades slutaföra halvleken.

Tämligen omgående lyckas Atlético hitta fram med passningar i djupled in bakom gästernas backlinje, bland annat har Gameiro ett läge där hans skott täcks ut till en resultatlös hörna.

Fem minuter efter pausvilan visar Giménez att han är ett hot vid fasta situationer på ett helt annat sätt än sin mittbackskollega Savic. Koke slår en högerhörna som den unge mittbacken möter med pannan och styr sin nick mot den bortre stolpen, där den smiter precis utanför framför nosen på Gameiro som så när lyckas styra in bollen i nät.

Men utdelningen ska komma, matchuret har tickat fram till den 55:e minuten när de spanska kommentatorerna utbrister i sitt klassiska Gooooooooooooooooooooool. PSV hade haft någon minut med bollinnehav på offensiv planhalva, där man återvann bollen högt upp i planen via ett fint presspel. Men utan att skapa något vasst läge, spelade man hemåt mot mittcirkeln. Där Gabi vem annars är framme och stör, så att bollen hamnar hos Koke. På ett tillslag sätter canteranon bollen i djupled mot Griezmann som tar några steg med bollen innan han lägger den på ytan bakom holländarnas backlinje till höger. Gameiro sprintar ikapp bollen och skjuter direkt i steget mot det bortre hörnet och via stolpen in i nät till 1-0!

Efter målet uppträder Atlético de Madrid med stort lugn och man värderar läget innan man väljer att slå bollen i djupled.

Cocu väljer att göra sitt andra byte i den 61:a minuten när Bergwijn går av och ersätts av Narsingh. Bytet får dock ingen större effekt på matchutgången då Griezmann kort därefter utökar hemmalagets ledning till 2-0. Tiago som varit riktigt vass i sin roll som bollvinnare och speldirigent vinner bollen högt upp i planen efter misslyckad passning från PSV's sida. Han ser snabbt att Griezmann är på hugget och lägger ett perfekt instick i ytan bakom gästernas ytterback och mittback till vänster. Zoet som ska ta några steg ut från mållinjen och möta fransosen, halkar till och tappar balansen när han ska försöka täcka avslutet som går under den olycklige holländaren.

Med en trygg tvåmålsledning i ryggen spelar sedan Atlético sedan av resterande dryga 20 minuter utan att släppa till några lägen för PSV. Man håller bollen inom laget och låter holländarna få jaga boll, bara för att vinna tillbaka den snabbt om man skulle tappa kontrollen över den.

Noterbart från de avslutande minuterna av matchen var att 19-årige svenske ynglingen Ramon-Pascal Lundqvist fick göra sin debut i den finaste av turneringar.

Tyvärr fick vi även se Filipe Luis lämna planen, med en befarad muskelskada i baksidan av vänster lår.

Oblak fick hålla nollan igen efter några tyngre veckor.

Fem raka segrar i Champions League och förstaplatsen är klar innan den sista omgångens möte med Bayern på Allianz Arena i München! Atlético de Madrid är förövrigt det enda laget som har maximala 15 poäng efter fem spelade gruppspelsmatcher.

Matchfakta

Mål: 2 - 0
Bollinnehav: 54% - 46%
Passningssäkerhet: 895 – 87%
Passningar: 672 – 484
Kompletta passningar: 601 – 423
Antal löpta meter: 115,3 km – 110,7 km
Avslut (på mål): 11 (4) – 5 (3)
Hörnor: 9 – 2
Offside: 1 – 0
Återerövringar: 46 – 40
Tacklingar: 1 – 0
Blockeringar: 1 – 3
Undanrensningar: 7 – 11
Frisparkar: 6 – 8