Efter att ha lagt landslagsuppehållet bakom sig skulle Atlético de Madrid ta sig an Málaga i en riktig toppmatch sett till ligatabellen. Några överraskningar skulle det dock inte bli, varken i resultatväg eller när det gällde startelvan som Diego Simeone presenterade innan Fernando Teixeira Vitienes blåste igång den 12 ligaomgången. Cholo, som haft fem spelare att jobba med under landslagsuppehållet ställde i vanlig ordning upp med Miguel Ángel Moyà mellan stolparna. Till höger i backlinjen spelade Juanfran i vanlig ordning efter att ha vilats av Vicente del Bosque mot Tyskland mitt i veckan. Mittbacksparet bestod av uruguyanerna José María Giménez (ersatte en skadad João Miranda) och Diego Godín samtidigt som Cristián Ansaldi gjorde sin tredje match på en vecka till vänster i backlinjen. Han har sedan tidigare spelat två matcher för Argentina under landslagsuppehållet. Simeone kunde återigen räkna med Tiago i startelvan. Portugisen har varit tillbaka från skada i över en vecka nu. Med Mario avstängd var det inte mycket att orda om: Tiago och Gabi skötte det centrala mittfältet under lördagseftermiddagen. 

Atlético ställde upp i en sorts 4-5-1-uppställning som skiftade till 4-2-3-1 och ibland även 4-4-1-1 där Koke spelade mer centralt, även om han naturligtvis fick röra sig ganska fritt i anfallsspelet. Arda Turan intog högerkanten, Antoine Griezmann förflyttades till vänsterkanten och ensam på topp spelade Mario Mandžukic. Det var med just den här elvan som Simeone förberedde laget på helgens utmaning.

Primera parte
Det syntes att Diego Simeones manskap var på jakt efter revansch för förlusten mot Real Sociedad precis innan landslagsuppehållet. Atlético-spelarna, som haft ett mycket bra landslagsuppehåll med undantag för João Miranda som skadade sig, gjorde en pigg inledning på lördagseftermiddagens tillställning. Intentionerna fanns där från första början och Antoine Griezmann försökte hitta Mario Mandžukic med ett inlägg från vänsterkanten, men den kroatiske landslagsmannen hann inte till första stolpen samtidigt som det hårt slagna inlägget gick förbi alla och ut till en inspark. Gästerna hade fem raka segrar innan besöket på Vicente Calderón, men man fick väldigt sällan se mycket av det spel som laget är kapabelt till att prestera i sina bästa stunder. Samuel tog dock ned bollen på ett väldigt fint sätt inne i Atléticos straffområde innan han försökte sig på en tunnel som Cristián Ansaldi inte gick på. Hade han tagit sig förbi argentinaren så hade även Miguel Ángel Moyà varit tvungen att göra en ypperlig räddning då det inte fanns någonting bakom vänsterbacken. Det var i stort sett allt andalusierna lyckades skapa i första halvlek och inte ens det var en kvalificerad målchans. De röd-vitrandiga skapade sin första riktiga målchans efter 11 minuters spel. Tiago slog en diagonal på ungefär 30 meter mot Juanfran som i sin tur tog ned bollen efter att han gjort en enastående löpning längs högerkanten. I samband med detta missbedömer Antunes såväl bollbana som sin motståndares löpning vilket gör att Juanfran tar ned bollen, springer sig loss och sedan slår ett lågt inlägg snett inåt bakåt. Arda dyker upp och springer mot bollen, men hoppar över eftersom han ser Koke komma i hög fart (ungefär som Raúl García gjorde när Arda avgjorde mot Real Madrid i derbyt på Santiago Bernabéu) och i ögonblicket därpå skjuter just Koke, men skottförsöket blockeras av Weligton som använder sig av händerna i situationen. Fernando Teixeira Vitienes vinkar förstås avvärjande. Något annat vore ju sensationellt. Det gör dock ingenting. Atlético skall se till att göra mål på den efterföljande hörnan till höger. Koke lägger bollen till rätta, siktar in sig och slår en utåtskruvad hörna mot första stolpen i höjd med målvaktsområdet. Det som normalt sett brukar vara Mirandas territorium är i just den här matchen Tiagos revir. Portugisen markerar detsamma genom att nicka in 1-0 via Carlos Kameni sedan han vunnit kampen i luftrummet mot Weligton från nära håll. Det här är en ständigt återkommande variant som nästan alltid lyckas. Nu har Atlético ytterligare ett alternativ på den där första stolpen när Miranda återvänder från sin skada. Hörnsparken är förövrigt mästerligt slagen. 

Efter ledningsmålet bestämde sig Atlético-spelarna för att kontrollera matchen genom att hålla bollen inom laget och inte ge bort den i onödan. Málaga bjöd dock på fint kollektivt presspel så fort man närmade sig gästernas sista tredjedel, något som också gjorde att de röd-vitrandiga förlade en stor del av sitt eget anfallsspel längs högerkanten där Arda sträckte ut rumpan och täckte boll för att försöka behålla den högre upp i banan. I den 18:e minuten var han på väg igenom på högerkanten efter en fin individuell aktion, men Antunes såg till att stoppa honom. Schysst tyckte Teixeira Vitienes. Ingen större överraskning att en spark i ansiktet från portugisens sida gentemot sin turkiska motståndare resulterade i en inspark för gästerna. Ett tag såg det riktigt otäckt ut med en utslagen Arda som fått sig en spark mot näsan, men efter att läkarna tagit sig in och gett honom den vård han behövde återhämtade sig spelaren och kunde fortsätta. Han fick dock byta tröja pg.a. blödflödet, även om det inte var överdrivet stort. 26 minuter in i matchen har Málaga en frispark på Atléticos planhalva, men den nickas undan av Mandžukic och som tack för besväret ger Sergio Sánchez kroaten en armbåge i halsen och nickar dessutom ihop med honom. Mandžukic fick problem senare i matchen och tvingades avgå pg.a. just den här smällen, men Teixeira Vitienes såg återigen mellan fingrarna. Ingen större överraskning där heller. Det händer inte så mycket i chansväg åt något av hållen under en längre period i första halvlek, istället spelar gästerna över gränsen utan att domaren ingriper. Sergio Sánchez var i farten även i den 29:e minuten när han kapade Griezmann, men kom undan en varning (återigen). Fransmannen, som varit ganska osynlig fram tills dess drog ned Málaga-spelaren genom att greppa tag om hans ena fot. Det såg något komiskt ut. 

Inget av lagen bjuder upp till någon större kvalité anfallsmässigt, men det finns gott om intensitet, aggressivitet och båda lagens presspel är bra. Atlético-spelarna förlägger stor del av sitt spel på högerkanten med hjälp av Juanfrans löpvilja och Ardas förmåga att hålla i boll, men man lyckas inte trä igenom den sista bollen som leder till farliga målchanser. Málaga spelade med god intensitet, men kom inte till några som helst lägen då Atlético neutraliserade deras anfallsspel. Vi hade spelat 40 minuter när Diego Godín slog en lång, svepande diagonalpassning (ungefär som Toby Alderweireld brukade göra förra säsongen) till Arda. Den turkiske landslagsmannen mötte och tog ned bollen samtidigt som Mandžukic positionerat sig längre upp i banan längs högerkanten. Arda spelade bollen till en markerad Mandžukic som tog emot med högerfoten samtidigt som han höll bort Weligton. I nästa ögonblick skickade han bollen mellan just Weligton och en bolltittande Antunes. Arda tog en löpning i djupet och sprang sig loss mot mål, sedan slog han ett inlägg längs marken mot Griezmann som gjort en enastående löpning mot motsatt stolpe (vänster) och när han väl dök upp där var det bara att raka in 2-0 till Atlético. Ett riktigt mönsteranfall där tre spelare slår ut sju spelare. Kameni är fullständigt chanslös. 

Det händer inte mer än så innan halvtid utan de röd-vitrandiga har en väldigt komfortabel ledning efter 45 minuters spel. 

Segunda parte
Om Simeones manskap tog intiativet i första halvlek så skulle det inte vara samma visa i andra halvlek. Först och främst drog de båda lagen på sig tre varningar inom de fem inledande minuterna. Alltså hade Teixeira Vitienes bestämt sig för att inte hålla i korten som fallet var under första halvlek. Först ut var Samuel som gjorde ned Ansaldi. Efter en misslyckad frisparksvariant från de röd-vitrandigas håll så drog Griezmann på sig en varning. Han sprang ifatt Juanmi då andalusiern och ett antal andra Málaga-spelare hade erövrat bollen och dragit iväg på kontring. De kom dock inte längre än mittplan innan fransmannen tog en taktisk varning som Simeone säkerligen är nöjd med. Det är ju någonting som argentinaren har försökt lära Griezmann sedan han kom till Atlético. Det är alltid bättre att stoppa upp en kontring om man inte har en varning än att låta motståndarna avsluta den. I den 50:e minuten hittar Samuel en lagkamrat i form av Samu Castillejo i djupet sedan han sprungit in bakom Godín. men uruguyanen löser det hela genom att lägga handen på sin motståndare i löpduellen. Det hela slutar med att Samu kastar sig i straffområdet och söker en straff som Teixeira Vitienes inte ger honom. Ignacio Camacho anser att Málaga skulle haft en straff och snackar till sig en varning som gör att han missar mötet med Real Madrid nästa helg. Vi hade därmed samlat ihop till tre varningar inom loppet av fem minuter, men mer skulle det bli. I den 52:a minuten åker Gabi på en varning sedan han gjort ned just Camacho på mittplan. Det var inget snack om saken den gången. Atléticos lagkapten är för sen in i situationen. Málaga hade en jättechans efter 53 minuters spel och den kom i samband med en hörnspark där de röd-vitrandiga varit väldigt tafatta i sitt försvarsspel. Weligton nickade på mål från nära håll, men fick inte en särskilt bra träff, något som gjorde att Miguel Ángel Moyá kunde göra en enkel räddning. Minuten därpå försökte Gabi skjuta från distans, men lagkaptenens skott gick utanför mål. Det var ett ganska bra skottläge som han kanske borde ha utnyttjat något bättre. Efter intensiv värmning under inledningen av andra halvlek bestämde sig Simeone för att göra sitt första byte. 57 minuter in klagar Mandžukic på hals/nacksmärtorna tillräckligt mycket för att Cholo skall agera. Ut med kroaten som får sig en stående ovation även om han själv inte var särskilt nöjd med sin insats och in med Raúl Jiménez som liksom Mandžukic får en varm applåd av Vicente Calderón. Ni läste rätt. Mexikanen togs emot med en varm applåd. Simeone kan ju det här med att vända busvisslingar till applåder. 

Under den första kvarten delar Teixeira Vitienes ut fem varningar, två till Atlético-spelare och tre till gästerna. Miguel Torres skulle inte heller han komma undan en varning sedan han gjort ned Griezmann efter 58 minuters spel. Ett par minuter senare är Atlético oerhört nära att döda matchen. Ansaldi tar emot en diagonal från Tiago längs vänsterkanten innan han springer mot straffområdet. Han har just varnade Miguel Torres emot sig, men vänsterbacken vågar inte gå in på kropp eller åtminstone krympa ytan som han har framför sig. Det gör att Ansaldi får såväl tid som plats att motta ett inlägg mot mitten med vänsterfoten. Efter en tids väntan når det slutligen Raúl Jiménez som går upp och vinner en nickduell mot Weligton, men mexikanens nick går rakt på Kameni som gör en reflexräddning och därmed ser till att hålla kvar Málaga i matchen. Istället för ett tredje mål lyckas Málaga reducera. Samuel tar emot bollen på ett enastående sätt sedan hemmalaget tvingats jobba hem i hög fart för att få stopp på en kontring. Det gör att de röd-vitrandiga är oorganiserade längs högerkanten där Juanfran och José María Giménez är ur position. Inhoppande Ricardo Horta får bollen av Samuel på Atléticos högerkant. Han har tid och plats att motta inlägg och det är precis vad han gör. Han slår ett enastående inlägg mot andra stolpen där Roque Santa Cruz slitit sig loss från en ouppmärksam Ansaldi. Paraguyanen avslutar från väldigt nära håll och Moyà har ingen som helst chans att rädda skottet som dessutom är mycket hårt. Akrobatisk avslutning. 2-1 på resultattavlan. Nervositeten börjar krypa fram hos de röd-vitrandiga och det syns på inte minst sagt Simeone. 

Trots det har Atlético återigen chansen att döda matchen ett par minuter efter Málagas reduceringsmål. Koke kämpar och vinner en 50-50-duell med Sergio Sánchez 30-33 meter från Málagas mål. Bollen hamnar i en öppen yta där Griezmann har raka vägen till bollen och väldigt mycket plats att springa på eftersom Málagas backlinje ligger så högt upp för att komprimera spelytor. Fransmannen är inte offside när han tränger in från vänsterkanten och kommer in till vänster om straffområdet. Uppvakad av Camacho lyckas han spela bollen förbi Weligton som täcker första ytan tillsammans med Camacho och Sergio Sánchez samt Antunes. Väl vid straffpunkten dyker Raúl Jiménez upp. Han tar emot bollen med en god första touch och har Arda till höger om sig, men istället för att spela turken skjuter han på mål. Skottet är visserligen ganska hårt, men Kameni får bollen rakt på sig och boxar undan skottförsöket innan Antunes rensar bort bollen på volley. Där skulle de röd-vitrandiga återigen gjort det tredje målet. 

De gula korten fortsätter att regna i andra halvlek. I 70:e minuten är det Sergio Sánchez som åker på en varning sedan han gjort ned en motståndare. Ett par minuter senare tar matchen ytterligare en vändning, precis som den gjorde när Atlético hade i stort sett allt under kontroll, men när Málaga gjorde sitt reduceringsmål. Málaga får en hörna från Atléticos högra sida som slås in och vinns nästan av Camacho sedan han skakat av sig Tiago i samband med en screen av Sergio Sánchez. Som tur är når inte den gamle Atlético-spelaren till bollen eftersom Giménez stört honom tillräckligt i luftrummet, men om det inte vore för Juanfrans försvarsspel på Sergio Sánchez hade Moyà med stor sannolikhet tvingats plocka upp bollen ur nätmaskorna. Málaga-försvararen når inte till bollen. I den efterföljande spelsekvensen förändras således matchbilden återigen. Moyá har skickat iväg en långboll mot Raúl Jiménez som lyckas komma in framför Samuel. Sedan ramlar mexikanen och Teixeira Vitienes visar återigen upp sig från sin bästa sida: Samuel får en varning för något som han inte förtjänar och åker därmed ut. Utvisning. Málaga var på väg in i matchen under den här perioden och Atlético-spelarna visade inte upp någon större skärpa i sitt försvarsspel på framförallt fasta situationer. 

Javi Gracia tog av Sergi Darder efter 74 minuters spel och ersatte honom med Recio. Ett byte som han tänkte göra redan innan utvisningen. Andalusiernas anfallsvilja avtar efter utvisningen och det i sig är inte särskilt konstigt. Istället är det Atlético som skapar målchanserna för ett tredje mål. Efter att ha skapat en hörna till vänster spelar Koke den kort mot Arda. Turken tar emot och väntar in Ansaldi som ansluter sig till spelet. Han väntar in Ardas passning, tar emot bollen och slår in den med vänsterfoten mot andra stolpen och en hel hop spelare på motsatt stolpe. Inlägget ser ut att vara alldeles för nära Kameni, men kameruanen missbedömer bollbanan och det hela resulterar i att han tvingas kasta sig huvudlöst för att Griezmann inte skall stöta in bollen i öppet mål. Han får en hand på bollen, men Griezmann tar emot densamma och försöker sig på ett skott ur dålig vinkel. Bollen går i sidan av målet och Kameni kommer undan med blotta förskräckelsen. Fransmannen hade såväl Raúl Jiménez som Godín i mycket bättre lägen. Mexikanen var väldigt nära honom och kunde bara ha styrt in ett tredje mål samtidigt som en bredsida över Kameni till uruguyanen inneburit mål till 99%. Godín blev riktigt besviken, men Griezmann visste att han gjorde fel.

Trots det misslyckade skottet var Griezmann på jakt efter att revanschera sig. Minuten därpå är fransmannen på väg igenom, men lyckas inte riktigt få med sig bollen så han petar den till Arda på vänsterkanten. Sedan tar han en ny position samtidigt som turken tar med sig densamma in mot straffområdet. Arda petar sedan bollen till Griezmann som sprungit sig in mellan Weligton och Camacho. Samtidigt springer sig Raúl Jiménez loss bort från Antunes som stormar mot Griezmann. Fransmannen ser att mexikanen har helt öppet mål om han bara får fram bollen till honom, men precisionen i Griezmanns passning är under all kritik och ytterligare en gyllene chans att göra det där tredje målet är borta. Efter det här bestämmer sig Simeone för att ta ut Griezmann. Det är dock inte Cerci som skall in. Saúl får chansen att spela under de sista tio minuterna. På den efterföljande hörnan slår Koke en kort hörna som inte utmynnar i särskilt mycket..till en början i varje fall. Efter en mindre spelsekvens med kombinationsspel där Gabi slutligen hittar Koke på högerkanten, lyckas just Koke få in bollen bakom Málagas höga backlinje mot en inspringande Giménez, men det är inte uruguyanen som lyckas få bollen på mål utan Kameni får iväg den i sista stund. Den kommer dock tillbaka till Tiago och portugisen gör det som Griezmann inte gjorde ett par minuter tidigare: han slår en bredsida över Kameni och vem dyker upp på vänstra stolpen om inte..Godín! Uruguyanen rakar in 3-1 med huvudet från en halvmeter. Det är äntligen helt avgjort. 

I slutet av matchen byter Simeone ut Arda mot Raúl García samtidigt som Juamni går av till förmån för Luis Alberto. Den sista aktionen värd att nämna är en negativ sådan. Gabi sparkar ned Samu Castillejo på mittplan för att undvika en kontring i den 87:e matchminuten och får sin andra varning. Liksom Camacho och Samuel missar han nästa ligaomgång pg.a. avstängning. 

Det viktigaste är dock att Atlético vinner, även om man gör det hela onödigt spännande under vissa delar av matchen. 

Atlético de Madrid: Moyà; Juanfran, Giménez, Godín, Ansaldi; Tiago, Gabi, Koke, Arda (Raúl García, 86'), Griezmann (Saúl, 82'); Mandžukic (Raúl Jiménez, 57')

Málaga: Kameni; Miguel Torres (Horta, 62'), Sergio Sánchez, Weligton, Antunes; Camacho, Sergi Darder (Recio, 74'), Samuel, Juamni (Luis Alberto, 86'), Samu Castillejo; Santa Cruz

Domare: Fernando Teixeira Vitienes (Santander, Kantabrien)

Varningar: Griezmann (48'), Gabi (53', 87'); Samuel (47', 72'), Camacho (50'), Miguel Torres (58'), Sergio Sánchez (71'). 

Utvisningar: Gabi (87'); Samuel (72')

Målskyttar: 1-0 Tiago (12'), assisterad av Koke; 2-0 Antoine Griezmann (42'), assisterad av Arda; 2-1 Roque Santa Cruz (64'), assisterad av Horta; 3-1 Diego Godín (84'), assisterad av Tiago

Skott: 11-4
Skott på mål: 5-1
Skott utanför mål: 5-0
Blockerade skottförsök: 1-3
Målchanser: 11-4
Målchanser i öppet spel: 6-4
Målchanser via fasta situationer: 4-0
Målchanser via kontringar: 1-0
Bollinnehav: 47,6%-52,4%
Passningsförsök: 358-396
Lyckade passningar: 275-315
Passningsprocent: 77%-80%
Tacklingar: 23-19
Tacklingsprocent: 82%-61%
Regelöverträdelser: 18-14
Varningar: 3-5
Utvisningar: 1-1