Trots att matchen alltså inte hade någon formell betydelse för något av lagen ställde de båda tränarna upp med i princip ordinarie lag. Felipe Luis, Diego Costa och Mario vilades i hemmalaget, medan Tito lämnade Sergio och Xavi tillsammans med en skadad Valdés utanför startelvan.

Första halvlek

Atlético inledde matchen bäst och satte bra press på Barcelonas backlinje i inledningen. Första chansen gick också till hemmalaget och Falcao som avlossade ett distinkt vänsterskott från straffområdesgränsen. Inga större problem för Pinto som säkert greppade bollen. Detta fick katalanerna att vakna till och i anfallet efter hittade Iniesta så när Cesc med en fin lyftning, men hemvändaren fick inte till något vidare avslut och chansen rann ut i sanden, och bollen över kortlinjen.

Barcelona tog ett bättre tag i matchbilden och sin spelidé och Dani Alves började så smått hitta fina ytor på högerkanten. Ett halvtaskigt inlägg följdes upp av ett bättre och så småningom en bra kombination med Alexis som kunde och borde utmynnat i något bättre om marginalerna hade varit större. På vänsterkanten breddade Tello fint och försökte öppna upp ytan mellan ytter- och innerback för instick. Kvarten in och bortalaget kändes betydligt mer med i matchen än i inledningen.

Halvvägs in i halvleken fortsätter spelet rulla på i samma anda. Rörligheten hos Barçaspelarna är helt okej, men laget har ännu inte lyckats involvera Messi tillräckligt i spelet för att de allra vassaste kombinationerna och chanserna ska uppstå. I stället sticker Atlético upp via en fin löpning från Falcao. El tigre drar isär mittbackarna och hittar Koke i en fin yta precis utanför straffområdet. Skottet är dock halvdant och går ett par meter utanför Pintos högra stolpe.

Hemmaförsvarets mittlås, Miranda och Godin, gör tillsammans med Gabi det väldigt trångt för Messi som kämpar för att hitta ytor. Ju längre halvleken lider, desto längre ner i banan hamnar Leo och ibland ser det ut som att han bytt plats med Cesc. Detta är så när att få utdelning när la Pulga droppar ner och stjäl bollen av Gabi, vänder upp och hittar en sprintande Tello i ovan nämnda yta. 22-åringen är så när att lyckas peta bollen förbi en framstormande Miranda, men mittbacken lyckas få en tå på bollen och en på Tello, och chansen uteblir.

En tempohöjning sker med kvarten kvar, vilket leder till mer böljande spel och avblåsningar när spelarna inte hinner med i alla situationer. Medan Barcelona fortsätter anfalla och hitta kombinationsspel försöker hemmalaget med fortsatta uppspel på forwards och tillbakaspel på löpande yttermittfältare, mest på högerkanten. Intentionerna är klara, men målchanserna uteblir åt båda hållen.

Dani Alves slutar plötsligt att löpa och det är uppenbart att brassen dras med känningar. Innan någon avblåsning sker hinner Messi med att avsluta efter ett fint inspel från Tello. Dessvärre går avslutet högt över, och så här långt har loppan ingen av sina bättre dagar. Med 3 minuter kvar sker så äntligen bytet och Bartra kommer in och tar mittbacksplatsen medan Adriano tar steget ut som högerback. I slutsekunderna av halvleken kommer Barcelonas bästa chans. Tello lyckas få lite yta utanför straffområdet och försöker bända in bollen i bortre, avslutet går typiskt nog på fel sida om stolpen och en fullt utsträckt Courtois kan lättad se bollen smita utanför.

Summerat är första halvlek en jämn tillställning mellan två skickliga lag som har helt skilda spelidéer. Inget av lagen har så långt lyckats fullt ut, men ser båda relativt stabila ut försvarsmässigt. Känslan är att fokus finns på framtiden men alla spelarna känns hyfsat närvarande och ingen viker ner sig varken mentalt eller fysiskt.

Andra halvlek

Inga byten i paus, och de sista 45 börjar med fortsatt bollinnehav för bortalaget och med en lite högre intensitet än i första halvlek. Tello skapar omgående en fin chans efter en lika fin löpning, men bollen fastar på en försvarare framför en framstormande Messi. Iniesta briljerar med en patenterad tvåfotare i anfallet efter, och Barça känns riktigt heta under de första fem minuterna.

Då kommer kallduschen som på beställning. Bartra slarvar i passningsspelet och Adrián snor bollen och driver den framåt och inåt plan. Piqué försöker glidtackla bort bollen, men Gabi hinner före och stöter fram den till en fri Falcao. Trean i skytteligan gör inget misstag utan placerar enkelt bollen förbi en utrusande Pinto och 1-0 är ett faktum i den 51:a minuten.

Barcelona försöker återta initiativet och skapar omgående ett par frisparkar i hyfsade lägen. Den första bränner Messi i muren, medan Cescs inspel på den andra fastnar på Godin. Det är uppenbart att man inte gett slaget förlorat och gärna vill vända på steken. På bänken råder det ingen direkt rörelse eller desperation, Tito ser totalt likgiltig ut medan Jordi Roura i alla fall har ett eller ett par veck i pannan.

Men skam den som inte rör sig, minuten senare, närmare bestämt i den 60.e, gör nämligen tränarduon ett dubbelbyte och spelar ut sina två sista kort. Ut går Song och Adriano, in kommer Sergio och Villa. Barcelona går ner på en trebackslinje och satsar allt framåt med fyra anfallare. Alexis till höger, Tello till vänster och Villa i mitten med Messi strax nedanför. Laget skapar omgående lite tryck och en halvchans via ett skott från Alexis, men den nya formationen skapar också jätteytor bakåt vilket Falcao och Arda sånär kan utnyttja i en kontring.

Simeone anar faran och gör två flugor på smällen. Han tar in den hårt jobbande Christian Rodriguez och plockar av Arda Turan som garanterat kommer spela en viktig roll i den kommande cupfinalen. Kort därefter byts Diego Costa in mot Falcao, och nu ska ledningen bevakas och krigas för. Atlético passar nu på att se till att ha tio man bakom bollen medan bortalaget för matchen och försöker skapa tryck mot backlinjen. David Villa försöker på en frispark till höger utanför straffområdet, men bollen dyker inte tillräckligt för att hinna under ribban.

Med 20 minuter kvar tvingas Messi lämna planen efter skadekänning. Eftersom Tito använt alla bytena får Barcelona avsluta matchen med en man mindre. Men Barça fortsätter anfalla och minsann ger det inte utdelning. Efter ett inkast på högerkanten bryter Alexis in i banan och väggspelar med Fabregas. När han får tillbaka bollen har han hunnit en bra bit in i straffområdet och avslutet är kanske inte av bästa sort, men alldeles tillräckligt för att sätta Courtois på ändan och definitivt tillräckligt för att kvitteringen är ett faktum! Chilenaren sliter av sig tröjan i glädjen och belönas förutom en massa kramar även med ett gult kort.

Hemmalaget är inte sena att reagera och tar tag i spelet, etablerar ett visst tryck men bjuder också på en kontring. Tello får bollen i djupet och slår in bollen mot Villa, Miranda lyckas rensa undan bollen, men rakt ut till Tello som åter slår in bollen snett inåt/bakåt. Villa gör en ny smart löpning och bollen kommer perfekt på fötterna. Avslutet är dock inte alls bra, men (o)turligt nog tar den på Gabi och ändrar riktning förbi en totalt ställd hemmamålvakt. 1-2, och Barça har vänt!

Nu är goda råd dyra för hemmalaget och det sker mer eller mindre en belägring av Barcelonas försvarszon. Diego Costa testar skottlyckan, men Pinto lyckas rädda halvvolleyn till en resultatlös hörna. Hemmalaget har uppenbart sett den ofrivillige högerbacken Bartra som en spelare att utmana och skapa lägen mot. Nyinbytte Óliver Torres och Rodriguez gör vad de kan för att sätta press på den unge försvararen, men denne är inställd på att inte ge bort fler chanser.

Matchuret tickar upp mot 90 minuter och domaren Montero lägger till ytterligare tre. 180 sekunder kvar för ligatrean att få till en kvitteringschans. Barcelona försöker maska så gott det går men tvingas ge bort en hörna med bara minuten kvar. Upp kommer Courtois, men hörnan plockas enkelt bort och målvakten snabbar sig hem – bara för att sekunderna senare åter spinga upp då laget får en en frispark en bit in på offensiv planhalva. Godin kommer högst på denna, men utan att hota. 1-2 står sig tiden ut och Barcelona tar en mycket härlig seger!

Summering

Det blev en spännande match till slut trots att den började lite si och så. Messi gick för första gången på en himla massa matcher mållös från plan, men det hindrade inte andra från att i stället kliva fram – även om det skedde efter att han faktiskt klivit av. Nu fortsätter firandet av matchen och ligan, i morgon kommer laget att åka i kortege runt Barcelona med start 18.30 lokal tid. Förhoppningsvis är varken Alves eller Messi såpass sakdade att de inte kan delta, men säg när har brassen missat en fest?!
 
Matchfakta

Mål: 1-0 (51) Falcao, 1-1 (72) Alexis, 1-2 (79) Självmål
Varningar: Inusa (Atlético), Alexis och Cesc (Barcelona)
Skott (på mål): 12-11 (2-3)
Bollinnehav (%): 42-58
Byten:
Atllético: Arda/Rodriguez (64), Falcao/D. Costa (68), Adrián/Óliver (76)
Barcelona: Alves/Bartra (42), Song/Sergio (60), Adriano/Villa (60)