Atlético de Madrid åkte på sin första hemmaförlust den här säsongen i samband med att Villarreal besökte den spanska huvudstaden under söndagskvällen. Diego Simeone gjorde inga större förändringar i startelvan i jämförelse med det mållösa mötet mot Juventus i tisdags vilket också syntes under de sista 20 minuterna av matchen. Miguel Ángel Moyà vaktade målet i vanlig ordning och framför sig hade han en fyrbackslinje med Juanfran till höger. Den spanske landslagsmannen gjorde dock inget större väsen av sig, liksom resten av sina lagkamrater. I mittförsvaret var João Miranda tillbaka efter den muskelskada som han ådrog sig i samband med landslagsuppehållet i november. Han gjorde Diego Godín sällskap i mittlåset trots att José María Giménez gjort riktigt bra ifrån sig under hans skadefrånvaro. På det defensiva mittfältet var Tiago tillbaka samtidigt som Mario började matchen på bänken. Portugisen gjorde lagkapten Gabi sällskap. Simeone använde sig av ett 4-4-2-system i mötet med Villarreal där Arda spelade främst till höger och Koke på motsatt flank. Villarreal var dock väl förberedda på turkens och Juanfrans kombinationsspel, men det måste även sägas att det saknades tillräckligt med folk för att detta skulle bli effektivt. 

Koke spelade således till vänster, men fick i vanlig ordning en ganska fri roll i uppbyggnadsspelet. På topp spelade Raúl García istället för Antoine Griezmann vilket gjorde att fransmannen gick in i sin fjärde raka match som avbytare. Mario Mandžukic är självskriven som referens. 

Primera parte
Även om målchanserna lyste med sin frånvaro (det gäller båda lagen) så Atlético en ganska bra inledning på matchen. De röd-vitrandiga såg ut att ha återhämtat sig ganska väl efter den krävande uppgiften i Turin och det syntes framförallt i presspelet där man erövrade boll tidigt, men också relativt högt upp på motståndarnas planhalva. Gästerna såg ganska nervösa ut med bollen vid fötterna och det i sig är en ganska ovanlig syn. Den första riktiga målchansen kom efter 9 minuters spel. De röd-vitrandiga hade tagit sig igenom på högerkanten genom Arda efter en något längre sekvens där turken löpte fint i djupet utan boll. Han slog in bollen i mitten, men där dök ingen upp och den passerade således alla. Anfallet var dock inte över då Siqueira dök upp precis utanför straffområdet i andra våg och väl där drog han till med vänsterfoten, men bollen gick högt över Sergio Asenjos mål. En bra målchans, men dåligt avslut. Efter en del misslyckade hörnor från Kokes sida och den ganska aggressiva och energiska inledningen började nog spelarna känna av den klart sämre stämningen på Vicente Calderón. "Si no me quieres, no cantes mis canciones" ("om ni inte vill ha mig här, sjung då inte mina sånger") hördes från Fondo Sur där numera utkastade Frente Atlético håller till. De andra delarna av Vicente Calderón svarade med "Fuera, fuera.." och busvisslingar å det grövsta. Väldigt besvikna på Frentes stans. På planen hände inte så mycket. Ikechukwhu Uche åkte på en varning sedan han gjort ned en Atlético-spelare på hemmalagets planhalva. Mycket av Atléticos spel byggde på att Arda skulle ta emot bollen med ryggen mot mål, vänta in sina medspelare och sedan försökte man kombinera sig till målchanser via kanterna. Efter 18 minuters spel lyckades man hitta Koke i en central position utanför straffområdet och han såg till att skjuta, men inte på mål. Bollen seglade utanför Asenjos vänstra stolpe. 

Man kunde se att det skulle bli en väldigt jämn tillställning redan efter 20 minuters spel, speciellt med tanke på den svaga stämningen som omgärdade Vicente Calderón under söndagskvällen. Därför var det ingen överraskning att Villarreal sakta, men säkert jobbade sig in i matchen under den andra halvan av första halvlek. Atlético gjorde dock väldigt bra ifrån sig försvarsmässigt och stängde ofta och ganska enkelt de ytor som uppstod för ett par sekunder när gästerna försökte kontra. Efter 28 minuters spel hade vi alltjämt inga riktigt farliga målchanser som hotade någon av målvakterna. Det var även då som Arda tog en varning för att stoppa en kontring där gästerna hade positionerat sig väl. Korrekt beslut rent taktiskt. Atléticos kombinationsspel fungerade inte särskilt bra under den här matchen och en del av förklaringen är säkerligen att spelarna inte var på topp rent fysiskt. Man orkade inte fylla på för att överbelasta kanterna och då hamnade Arda och Juanfran ofta i situationer där de var 2-mot-3, speciellt i första halvlek. Någon gång försökte Mandžukic eller Raúl García komma ut för att hjälpa till, men ingen av de löste upp Villarreals fina försvarsspel. Det saknades även folk inne i straffområdet vid inläggssituationerna. 

34 minuter in i matchen skapade sig Mandžukic någorlunda utrymme för att försöka få iväg en nick på mål efter ett inlägg, men förgäves. Precisionen fanns inte där. Villarreal å sin sida försökte kontra genom framförallt Cheryshev, Vietto och Uche, dock utan att lyckas. Vi hade spelat 38 minuter när Atlético således skapade sin allra första målchans där man faktiskt såg ut att göra mål. Det växte förstås fram från det kombinationsspel som Arda och Juanfran genomförde på högerkanten. Juanfrans låga inlägg snett inåt bakåt, precis utanför straffområdet gjorde att Tiago dök upp och bara satte foten till. Bollen gick i rätt hög fart mot Asenjo, men Villarreal-målvakten gjorde en bra räddning till resultatlös hörna. Ett par minuter senare uppstod en situation mellan Jonathan dos Santos och Mandžukic där kroaten lade handen i ansiktet på mexikanen (som naturligtvis överdrev å det grövsta). Ett litet bråk mellan de båda lagen uppstod. Pérez Montero gjorde det dock lätt för sig själv: varning till båda spelarna. Ett tag såg det faktiskt ut som om Atlético-spelaren blivit utvisad, men i slutändan var det bara TV-produktionen som var genomusel. Istället för att filma huvudpersonerna valde producenten att filma huvudpersonen, dvs Dos Santos. 

Villarreal de röd-vitrandiga för vad som skulle komma i förlängningen av matchen i slutminuterna av första halvlek. Cheryshev lyckades bryta sig loss genom att gästerna gick till motangrepp i form av en kontring. Ryssen sprang ifrån de röd-vitrandiga och speciellt Siqueira som inte lyckades knappa in tillräckligt efter att ha startat på efterkälken. Cheryshevs skott var dock inget att hänga i granen. Det gick rakt på Asenjo som gjorde en ganska enkel räddning sedan ryssen kommit ur vinkel. Innan halvleken var över fick Juanfran en varning för att han stoppat en kontring genom att ta bollen med ena handen och Gabi gjorde detsamma, men inne i straffområdet. Pérez Montero missade vad som potentiellt var en straffspark för gästerna. Lagkaptenen gjorde en ganska uppenbar rörelse med armen för att vinna fördel när han tog ut bollen över kortlinjen. Villarreal fick ingenting, varken straff eller hörna. Istället blåste domaren för halvtid. 

Segunda parte
Andra halvlek började ungefär som den andra. Simeones manskap gick dock ut med något högre intensitet och lite klarare idéer i anfallsspelet. Ironiskt nog var det Vietto som fick halvlekens första målchans sedan gästerna dragit iväg på..just det, en kontring. Den här gången sprang de ifrån Atlético-spelarna som inte hängde med i situationen. Vietto bestämde sig dock för att skjuta istället för att spela ut bollen till en fristående Uche till vänster om honom. Bollen gick utanför Moyàs vänstra stolpe. De goda intentionerna från Atlético under de första minuterna avtog något efter det här då Villarreal fick gott om självförtroende i anfallsspelet. De agerade inte alls som i början av första halvlek och det syntes framförallt med bollen vid fötterna. 54 minuter in i matchen lyckas Gabi vinna bollen ganska högt upp på Villarreals planhalva sedan de blivit något övermodiga i sitt passningsspel. Det slutar med att lagkaptenen blir nedriven av Manu Trigueros utanför gästernas straffområde och Villarreal-spelaren får en varning. Helt regelrätt. Det är i samband med just den här situationen som Atlético får sin överlägset bästa målchans. 56 minuter in i matchen slår just Gabi in bollen in i straffområdet. Godín dyker upp lite mer mot höger stolpe, sedan nickar han ned bollen till en helt fristående Mandžukic som får en jättechans mitt framför Asenjo. Kroaten tar emot nickskarven felvänd, sätter bollen till rätta och skjuter med högerfoten, men Asenjo går ut snabbt och skär av vinkeln någorlunda vilket gör att Mandžukic skjuter rakt på honom och ut till en hörna. Där måste kroaten göra mål. 

Publiken tänder till under kort tid, de försöker nu bära sitt lag mot ett ledningsmål. Någon minut senare gör även Atlético matchens första mål. Efter att Juanfran och Arda kombinerat sig fram slår slutligen högerbacken en jättefin passning i djupet på turken. Arda springer sig loss på högerkanten, tempoväxlar tre gånger innan han slutligen slår in bollen över Asenjo som kommit ut helt fel och till Mandžukic som enkelt vinner luftduellen mot Mario. Kroaten nickar in Atléticos ledningsmål och är på väg för att fira det, men just då väljer Pérez Montero att kliva in i handlingen. Han blåser, helt felaktigt av målet och de röd-vitrandiga är tillbaka på ruta ett igen. Han påstår att kroaten knuffar Mario i ryggen, men i själv verket faller Villarreals högerback framåt utan att han blir rörd. Det här domslutet kom att kosta Atlético och det rejält, men man har också sig själva att skylla på minst lika många, om inte fler sätt. 

62 minuter in i matchen gör de båda tränarna varsitt byte. I Atlético utgår Raúl García och ersätter honom gör Antoine Griezmann. Utöver det byts Manu Trigueros ut mot Tomás Pina. Det där bortdömda målet gör att Atlético alltjämt håller tempot uppe och försöker hota gästerna, men man lyckas sällan komma till riktigt klara målchanser. Koke har en ganska god möjlighet efter 63 minuters spel sedan han timat ett inlägg in i straffområdet efter relativt omständigt anfallsspel. Bollen seglar dock utanför Asenjos högra stolpe och han har inga som helst problem med just den situationen. 66 minuter in i matchen gör Marcelino sitt andra byte: ut med Uche som mest dragit på sig en hop frisparkar och in med Moi Gómez. 

I den 70:e minuten byts Gabi ut mot Alessio Cerci. Ett byte som Simeone säkerligen kommer att ångra så här i efterhand. Atlético börjar sakta, men säkert att tappa tålamodet och i den här typen av matcher, där båda lagen är så jämna och ett misstag kan ge seger, är det livsfarligt. Det börjar bli bråttom för de röd-vitrandiga att göra ett segermål, men Villarreal har andra planer och emellanåt får man också reda på vilka dessa är. Upplägget är att kontra bort Atlético, men också behålla bollen under längre perioder i matchen. Atlético-spelarna förlorar fler och fler 50-50-dueller. I den 73:e minuten är Cheryshev således igenom sedan Miranda blivit bortgjord av ryssen på offensiv planhalva (så högt upp stod Atleti-spelarna emellanåt) och sedan var det bara att springa raka vägen hem. Godín hamnade mitt i en 1-mot-2-situation där Cheryshev slutligen slog bollen förbi uruguyanen över till Vietto. Argentinaren skulle precis ta emot bollen, men fick en jättedålig första touch vilket i sin tur slutade med att Moyá räddade upp vad som mycket väl kunde ha varit ett baklängesmål. I samband med den här situationen kan man tycka att Simeone måste agera för att ordna balansen. Atlético-spelarna har problem med jobbet hem och står för högt upp i planen vilket öppnar upp för en dödlig kombination. För att försöka rätta till situationen kastar Simeone in Mario på Ardas plats, men det blir bara värre. 

Cerci vill visserligen ganska mycket och försöker ta sig runt sin motståndare längs högerkanten, men lyckas sällan få in en boll av högre kvalité in i boxen. Samtidigt börjar Atlético få se allt mindre av bollen och i samband med det här måste laget framåt. Undertecknad tycker att det liknar alltmer den där matchen mot Real Sociedad på Vicente Calderón för ett antal säsonger sedan som Griezmann av alla människor avgjorde där laget går bort sig i jakten på ett segermål.

80 minuter på klockan: Koke lyckas få med sig bollen innan han viker in från högerkanten och slår ett inlägg med vänsterfoten mot Godín som dröjt sig kvar i straffområdet efter en hörna. Uruguyanen får inte till nicken även om han är väldigt nära Asenjos högra stolpe. Avslutet går utanför. Godín drar till med ett klassiskt "puta madre". Riktigt förbannad över det usla försöket. Atlético försöker använda sig av Cerci på ungefär samma sätt som Arda med ryggen mot mål, skillnaden är att italienaren inte är lika bra på att täcka boll. Det slutar nästan med ett baklängesmål sedan Villarreal-spelarna balanserat bollen på inkastlinjen på Atletis planhalva och Cheryshev kommit till ett riktigt bra målchans sedan han frispelats in i straffområdet. Ryssen försökte överlista Moyà med ett skott på första stolpen, men Moyà gör en fin räddning. 84 minuter in i matchen så är det dock ett faktum: Villarreal tar ledningen. Bruno startar en kontring genom att hålla i bollen på mittfältet, han spelar den kort till Moi Gómez som har en 1-mot-1-situation med Tiago, men Juanfran dyker upp från sin högerbacksplats och försöker vinna bollen högt upp i planen för att starta ett motangrepp. Det får fatala konsekvenser. Moi Gómez spelar bollen förbi såväl Tiago som Juanfran och Mario (som joggar hem..) samtidigt som Vietto tar emot, tar sig an Godín som hamnar på fel fot och i just den situationen lyckas han vända bort uruguyanen. Sedan kommer han helt ensam med Moyà och lägger bollen till vänster om Atleti-målvakten som är fulständigt chanslös. 

I den 87:e minuten övergår saker och ting från dåliga till ännu värre. Koke varnas för att ha dragit ned en motståndare och missar därmed, tillsammans med Mandžukic, matchen mot Athletic Club innan jul och nyårsuppehållet. I den 90:e minuten får Godín en möjlighet att nicka på mål, men han lyckas inte få bollen mot Asenjo. Den går istället utanför höger stolpe. Under de sista 30 sekunderna får Atlético en hörna till höger, men Kokes inspel, är precis som tidigare under matchen under all kritik och den blir överlång efter en nickskarv. Pérez Montero blåser av matchen i samband med ett inkast och Atléticos förlustfria svit på Vicente Calderón, som sträcker sig till februari i år, är därmed bruten. Summa summarum: en riktig skitmatch. 

Atlético de Madrid: Moyà; Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira; Tiago, Gabi (Cerci, 70'), Koke, Arda (Mario, 76'), Raúl García (Griezmann, 63'); Mandžukic

Villarreal: Asenjo; Mario, Gabriel, Víctor Ruiz, Jaume Costa; Bruno, Manu Trigueros (Pina, 63'), Jonathan dos Santos, Cheryshev; Uche (Moi Gómez, 66'), Vietto (Rukavina, 89')

Domare: Pedro Jesús Pérez Montero

Varningar: Mario Mandžukic (41'), Juanfran (44'), Koke (87'); Ikechukwu Uche (17'), Jonathan dos Santos (41'), Manu Trigueros (55')

Målskyttar: 0-1 Luciano Vietto (84')

Skott: 11-7
Skott på mål: 2-4
Skott utanför mål: 8-2
Blockerade skottförsök: 1-1
Skott i målvirket: 0-0
Bollinnehav: 59,8%-40,2%
Passningar: 450-365
Lyckade passningar: 353-264
Passningsprocent: 78%-72%
Hörnor: 7-2
Offsideavblåsningar: 1-0
Tacklingar: 15-32
Regelöverträdelser: 15-16
Varningar: 3-3
Vunna luftdueller: 17-22