Atlético de Madrid åkte på sin första förlust i årets upplaga av UEFA Champions League sedan vänt ett 1-0 till seger 1-2 på Vicente Calderón under onsdagskvällen. Den spanska huvudstadsklubben började visserligen ganska bra och tog dessutom ledningen via Ángel Correa efter 23 minuters spel, men det skulle visa sig vara otillräckligt när domare Gianluca Rocchi blåste i pipan vid full tid. Diego Simeones manskap hade gott om målchanser under en 40 minuter lång period mellan den 20:e och 60:e matchminuten, men när man inte tar vara på sina målchanser brukar det också straffa sig resultatmässigt. Det fick Atlético bittert erfara sedan Benfica först kvitterat i den 37:e minuten via Nico Gaitán. Avslutet i sig var riktigt högklassigt, men hemmaspelarnas agerande i den situationen var inte av samma kvalité. Målet kom också under en period där Atlético hade haft mängder av målchanser att utöka sin ledning och därmed stärka sin position i förarsätet, men det gäller också att göra mål på dessa när de dyker upp. De regerande portugisiska mästarna inledde andra halvlek med att göra 1-2 genom Goncalo Guedes sedan flera av Atlético-spelarna agerat väldigt passivt i samband med segerorganisatören Gaitáns sprint med och utan boll från eget straffområde till Atléticos. Samme Gaitán var Simeones största önskan under sommarens övergångsfönster, men då blev Benficas krav på en övergång (€45 miljoner i flera omgångar eller €35 miljoner i en betalning) alldeles för stora. Dessa krav har väl sannerligen inte blivit lägre efter argentinarens insats på Vicente Calderón där det räckte för portugiserna att ta vara på två av sammanlagt tre lägen för att vinna matchen. 

Diego Simeone ställde upp med en väntad startelva där Jan Oblak vaktade målet mot sina gamla klubb. Till höger i backlinjen spelade Juanfran och i mittlåset återfanns José María Giménez ihop med Diego Godín. Atlético spelade med Filipe Luís till vänster. Utöver det bytte man spelsystem till 4-3-3 där Tiago och Gabi hade utgångspositioner längre ned i banan jämfört med Óliver Torres i vissa lägen, men där alla tre också kunde stå i linje i försvarsspel med canteranons utgångsposition till vänster, Tiago centralt och Gabi till höger. Den stora nyheten inför matchen var att Ángel Correa skulle göra Antoine Griezmann och Jackson Martínez sällskap i anfallet. Man kan lugnt säga att argentinaren tog sin chans. 

PRIMERA PARTE
Den spanska huvudstadsklubben inleder matchen aggressivt och försöker på så vis förhindra gästerna att spela sig ur ganska trånga situationer längre ned i planen. Atlético ställer upp i 4-3-3 när man försvarar utan boll samtidigt som man försöker stressa sin motståndare till individuella misstag. Benfica-spelarna har dock inga planer på att försöka slå särskilt långt utan försöker spela sig igenom Atléticos presspel lugnt och metodiskt. Det lyckas för det mesta, men andra gånger tvingas man också ta mindre risker och skicka bollen högre upp i planen. Det är jämnt inledningsvis och även om Atléticos intentioner är klara så är det faktiskt de regerande portugisiska mästarna som skapar den första målchansen. Sex minuter in i matchen tar Jonás tag i bollen ungefär 35-40 meter från Atléticos mål innan han dribblar sig förbi Gabi och ytterligare fyra röd-vitrandiga spelare. Den brasilianske anfallsspelaren når fram till hemmalagets straffområde innan han avlossar ett skott mot mål, men försöket går utanför Oblaks högra stolpe. En mycket fin aktion. Efter nio minuters spel ordnar Correa en frispark några meter bort från straffområdestriangeln. Den tas omhand av Gabi som skickar in bollen i boxen och det blir faktiskt farligt, men Jardel lyckas få iväg det hårt slagna inlägget med hjälp av en nick. Atlético får en hörna. Den slås in av Gabi från höger sida och Atleti drar till med en variant. Lagkaptenen lurar samtliga motståndare genom att slå den överlång samtidigt som medspelarna drar med Benfica-försvararna centralt mot straffpunkten. Tiago dyker upp i andra våg och skjuter ett stenhårt skott på halvolley som tar på Goncalo Guedes inne i straffområdet. På reprisbilderna ser man klart och tydligt att bollen går på handen på portugisen, men det är inget att blåsa för anser domaren. Atleti har etablerat sitt första tryck mot Benficas mål. 

Atléticos strategi i anfallsspelet är ganska tydlig. Man försöker spela sig igenom portugisernas lagdelar så fort som möjligt och det är precis vad Gabi och Juanfran gör efter 12 minuters spel. Högerbacken lyckas hitta in till Correa som försöker skjuta på mål, men Jardel gör en blockering på första stolpen och det hela leder bara till en ny hörnspark. En kvart in i matchen lyckas Benfica skapa sin första riktigt bra målchans sedan man startat en boll salgits in via vänsterkanten och Guedes sprungit ifrån sina bevakare. Oblak går ut för att försöka avstyra, men kommer helt fel in i situationen och tvingas backa in i mål samtidigt som Guedes lobbar honom och två andra Atleti-försvarare. Lyckligtvis är Filipe Luís med på noterna och lyckas få bort bollen på mållinjen. 

Simeones manskap hade tränat fasta situationer och det syntes under de inledande 20 minuterna av matchen. Man skapade ytterligare en målchans via en hörna sedan Griezmann hittat in till Giménez på första stolpen, men uruguyanens nick gick över mål. Atléticos bästa målchans dittills, förutom Tiagos försök på hörnan, kom efter 21 minuters spel. Efter ett kombinationsspel mellan Gabi, Juanfran och Griezmann fick slutligen lagkaptenen bollen av Juanfran fem meter utanför portugisernas straffområde. Därefter lyfte han in bollen mot Jackson Martínez inne i straffområdet samtidigt som colombianen sprungit ifrån Luisãos bevakning och fått ett jätteläge framför Júlio César. Han är dock något okoordinerad i avslutningssituationen och bollen skickar han över mål med en bredsida. Där måste det bli mål. 

Utdelningen kommer dock ett par minuter senare, närmare bestämt i den 23:e matchminuten. Correa sätter igång ett anfall och deltar i två olika linjer innan avslutningsläget kommer. Först är han långt nere i planen och hämtar bollen, spelar den enkelt till Tiago som hittar ut till Griezmann på högerkanten. Därefter spelar fransmannen tillbaka till portugisen som återigen hittar Correa, den här gången mellan Benficas mittfält och backlinje. Därefter tar argentinaren med sig bollen och spelar ut den till Juanfran som kommer farandes på högerkanten. Högerbacken slår ett ganska svårt inlägg mot Griezmann, men 24-åringen lägger fram bollen perfekt till en inspringande Correa som numera befinner sig inne i straffområdet. Därefter skjuter Correa med högerfoten från nära håll och bollen går i mål. 1-0 till Atlético! Det är ett mönsteranfall som kröns av den lille argentinaren, men i samma veva måste Griezmanns fantastiska framspelning också lyftas fram. Det är ingen lätt boll han har att jobba med, men första touchen är mycket imponerande. Hemmalaget spelar kanske sin bästa fotboll under de kommande minuterna och genast efter ledningsmålet är man återigen uppe och hotar i Benficas straffområde. 

De kommande minuterna spelar Atlético kanske sin bästa fotboll i matchen. Man är genast framme och hotar för att göra ännu ett mål efter 24 minuters spel. Simeones manskap sätter en riktigt aggressiv press på portugiserna i deras uppspelfas och det hela slutar med att Correa och Gabi vinner bollen. Man spelar sedan ut den till Griezmann som kommer i fart mot Jardel, men istället för att skjuta väljer fransmannen att passa. Hade han skjutit där kunde han mycket väl ökat på Atletis ledning och det skulle han ha gjort för passningsvägen till Jackson Martínez var täckt. I vilket fall som helst samlar Griezmann upp brytningen innan han spelar bollen bakåt i banan till Óliver Torres. Canteranon positionerar sig och slår ett helt fantastiskt inlägg längs marken till Jackson Martínez inne i boxen. Colombianen springer sig loss från Luisãos bevakning samtidigt som brasilianaren försöker ställa anfallaren offside och sedan slängnickar han bollen i..stolpen! Det är ytterst nära att Atleti ökar på sin ledning och hade man gjort det där så hade man antagligen inte stått med skägget i brevlådan när matchen var färdigspelad. 

Eliseu drar på sig en varning efter att han klagat på domarens beslut att låta spelet gå fortgå. Han ville ha en offsideavblåsning på Jackson Martínez, men så blev inte fallet. Det skulle han ha haft då colombianen stod felpositionerad sett till regelboken. Atlético fortsätter att trycka på och har en ganska bra hörna minuten efter Eliseus varning som nästan når Jackson Martínez. Júlio César är framme och lyckas boxa undan inlägget i allra sista stund. Även där kunde det ha blivit mål för Atleti. I den 29:e minuten får Luisão gult kort för att han fällt Griezmann på mittplan. 

Atlético fortsätter spela bra under den här tiominutersperioden och efter 30 minuters spel är man mycket, mycket nära att återigen utöka ledningen. Giménez hittar ut till Juanfran med en ganska fin krossboll som högerbacken lyckas ta ned, men Eliseu kommer in snabbt och utmanar honom om bollen. Juanfran går segrande ur situationen innan han spelar densamma till Griezmann som står fem meter utanför straffområdet. Han ser att Jackson Martínez löper sig loss bakom Benficas backlinje och slår ett inlägg diagonalt mot colombianen. Därefter får Jackson Martínez ett fantastiskt läge från nära håll, men han bränner återigen målchansen och Júlio César gör en jättefin räddning. Correa dyker upp på returen, men hans avslut är på tok för hårt och dåligt riktat. Bollen går högt över mål trots att argentinaren har en gyllene chans att göra mål. Även där måste det bli mål. Hela situatione slutar med en ofantlig tabbe från linjedomaren som höjer flaggan för offside, men det är oklart om han gör det i första eller andra läget. 

Hemmalaget är inne i en mycket bra period och Benfica klarar inte av att komma med ett gensvar, men det här är UEFA Champions League och när man inte gör mål på sina målchanser brukar det straffa sig. Undertecknad lärde sig detta väldigt, väldigt tidigt. Efter den otroliga dubbelchansen avtar Atléticos intensiva anfallsspel och Benfica får äntligen lite andrum. I den 37:e matchminuten kommer således den där lärdomen som man lär sig väldigt tidigt när man håller på med fotboll. Benfica lyckas neutralisera Atléticos presspel i 4-3-3 genom att hitta Andreas Samaris centralt i planen och greken kan ohotat lägga ut bollen mot Nélson Semedo på Atléticos vänsterkant. Óliver Torres gör sitt yttersta för att nå ut i tid och ge Filipe Luís understöd, men han hinner inte. Nélson Semedo tar emot bollen i fart och slår ett ganska ofarligt inlägg mot Atléticos straffområde. Det går mot Jonás som fyllt på, men Godín får en touch och nickar undan detsamma. Atleti är 6-mot-3 i situationen, men uruguyanens touch lurar hela laget och går rakt ut till Nico Gaitán på bortre stolpen. Argentinaren låter bollen studsa både en och två gånger innan han klipper till med vänsterfoten och ser densamma gå i mål till vänster om Oblak. Filipe försöker förgäves att tackla ut bollen ur vägen mot mål, men misslyckas. Det är kvitterat. 1-1. 

Matchen blir tillfälligt avbruten eftersom Benfica-supportrarna tänder bengaler och kastar de från det övre etaget mot det lägre där Atlético-supportrarna sitter. Lyckligtvis träffar inte bengalerna någon i publiken, men de kommer i samma veva ner mot de handikappade supportrarna i rullstol som sitter precis bredvid fotograferna. Riktigt lågt agerande av portugiserna. Efter ett par minuter ståhej kommer matchen återigen igång igen. 

Tre minuter efter Gaitáns kvittering hamnar Jackson Martínez i en situation med Eliseu längs Atléticos högerkant. Portugisen försöker provocera fram en varning eller ännu värre, ett rött kort för colombianen som har ett förflutet i Porto genom att lägga sig ned i en situation där de båda spelarna slåss om bollen. Jackson Martínez blir förbannad och börjar dra i en filmande Eliseu. Samtidigt uppstår ett mindre tumult när spelare från båda lagen springer fram till situationen och avstyr att något värre händer. Domaren väljer att varna colombianen och Samaris för deras inblandning i situationen. 

Strax därefter har Benfica en ganska farlig kontring via Guedes, Jonás och Gaitán där den sistnämnde slår in bollen mot mitten av Atléticos straffområde, men det rensas undan av en hemmaförsvarare. Benfica får ett mycket större självförtroende med bollen vid fötterna och Atlético har problem att ta tag i densamma efter kvitteringsmålet som kommer som en blixt från klarblå himmel. 

Atlético skapar första halvleks sista målchans i den 44:e matchminuten. Gabi hittar ut till en inspringande Filipe Luís på vänsterkanten. Brasilianaren tar ned bollen, spelar Correa som kommer i fart och sedan tar sig argentinaren förbi sin motståndare för att nå in med ett inlägg till Jackson Martínez på bortre stolpen. Colombianen missar ännu en ganska bra målchans i samband med att han skjuter. Bollen går över mål, men hans position och koordination är inte den bästa. Detsamma gäller vinkeln. 

SEGUNDA PARTE
Inledningen på andra halvlek blir ganska lik avslutningen på första, men nu tar Benfica-spelarna ännu längre tid på sig för att sätta igång spelet efter avblåsningar. Det är något som domaren överhuvudtaget inte tar tag i någon gång under matchen. Atlético visar intentioner i inledningen, men man lyckas inte riktigt skapa några rejäla målchanser i det öppna spelet. Efter 51 minuters spel får Gaitán bollen långt ned på egen planhalva. Han sätter full fart framåt och gör sig av med sina bevakare. Därefter samspelar han med Jonás och rycker i samma veva ifrån Tiago. Plötsligt har hela Atléticos lag hamnat på efterkälken och det är bara Tiago och Godín kvar att slå ut. Argentinaren vänder bort Godín längs kortlinjen och slår sedan en perfekt avvägd boll mot Atléticos vänstra del av straffområdet där Guedes springer i en löpduell med Filipe Luís. Han avviker från vänsterbacken någon meter innan straffområdet och skapar sig yta till Gaitáns inläggsförsök. Filipe Luís kommer helt fel till bollen när han försöker bryta och densamma passerar honom. Guedes är helt ensam med Oblak i Atletis mål, men har en dålig vinkel. Det gör dock inte honom särskilt mycket. Han ser till att skjuta med högerfoten samtidigt som Oblak följer med honom. Slovenen står helt parallelt med sin vänstra stolpe och han täcker bara ett antal centimeter av det egna målet. Guedes skott seglar i mål. Oblak gör bort sig fullständigt i den situationen och portugisen har gjort 1-2 till Benfica! Det där med att sätta sina chanser mellan den 20:e och 30:e minuten hade varit något som Atlético gärna hade gjort nu. 

Hela aktionen är riktigt dålig från Atlético-spelarnas sida. Allt från det faktum att Gaitán fick bryta sig loss från bevakningen på egen planhalva till att han han får växla upp, att Jonás sedan får sätta en passning på små ytor till argentinaren och därefter att Godín blir bortgjord som han blir. Filipes och Oblaks ageranden är också väldigt konstiga. 

Vicente Calderón är i chock, men som man bäddar får man ligga. Därefter sätter Atlético igång en offensiv mot Benficas mål för att få till en kvittering och det hela inleds med att Griezmann vänder upp centralt och skjuter på mål. Hans avslut går dock rakt på Júlio César. Det sker i den 53:e minuten. Óliver Torres drar på sig en varning någon minut efter Griezmanns skottförsök. Han fäller Nélson Semedo som i sin tur trampar på honom. En ganska märklig situation där canteranon trodde att skulle få med sig frisparken. 

Sen var det ju det där med att göra mål på sina målchanser. Det gjorde nämligen inte Atlético under onsdagskvällen. I den 57:e matchminuten får Simeones manskap ett jätteläge att kvittera sedan ett inlägg från högerkanten nickrensats rakt ut till Tiago som kom i andra våg. Portugisen försökte skjuta på mål, men det var inget vidare skott. Någon sekund senare var det dock mycket nära att Atleti hade kvitterat..två gånger om! Först nickskarvar Jackson Martínez skottförsöket samtidigt som Júlio César gör en fin räddning, men returen faller rakt ut till en inspringande Correa som får ett gyllene läge att kvittera. Han skjuter på kraft med vänsterfoten, men till skillnad från första gången när han gjorde mål gör Júlio César en fantastisk reflexräddning och förhindrar vad som borde ha varit en solklar kvittering. 

Atlético skapar sin nästa målchans ett par minuter efter dubbelchansen. Den här gången är det Griezmann som hittar yta centralt i banan och når ut till Filipe Luís som kommer inspringande på vänsterkanten. Den brasilianske landslagsförsvararen nickar bollen mot mitten där Jackson Martínez kämpar i luftrummet mot Luisão, men colombianen har förtvivlat svårt att göra mål. Han är klart högst i situationen, men timar den ändå tillräckligt fel för att Luisão skall kunna få undan bollen till hörna. På just den efterföljande hörnan som slås kort lyckas Correa ta sig in i straffområdet med hjälp av en dribbling innan han skickar ett hårt inlägg längs marken, men Benfica-försvaret får undan bollen med nöd och näppe. Känslan som infinner sig är att "det är en sån där" kväll. Tyvärr fungerar det inte med självömkan på den här nivån. 

Hemmalaget fortsätter att pressa på och befinner sig numera permanent på motståndarnas planhalva. Man spelar bra, men får inte till avsluten. Efter 61 minuters spel lyckas Correa återigen dribbla sig loss och vända bort tre Benfica-spelare inne i straffområdet sedan Gabi spelat fram honom. Han skjuter efter vändning, men Júlio César gör en ganska enkel räddning. Simeone bestämmer sig för att göra sitt första byte efter 62 minuters spel. Ut går Óliver Torres och in kommer Saúl. Atlético har mer och mer boll. Man för spelet, men lyckas inte riktigt hitta in varken bakom Benficas backlinje eller längs kanterna. Mycket av spelet blir koncentrerat till antingen överbelastning av kanterna eller försök att ta sig igenom centralt i banan. 

Benfica sticker visserligen upp i kontringar emellanåt, antingen via Jonás, Gaitán eller Guedes, men de skapar inte några klara lägen överhuvudtaget. Efter mycket bollinnehav och spelande i sidled och längs kanterna lyckas Atlético skapa en gyllene målchans i den 67:e minuten. Den kommer till efter att Benfica gett bort en hörna sedan Juanfran försökt slå ett inlägg som blockerats av försvarande portugiser. Hörnan slås från höger av Griezmann samtidigt som Luciano Vietto värmer upp på sidlinjen och är förberedd på att hoppa in. Det är en riktigt bra båge på fransmannens hörnspark och den går förbi samtliga Benfica-spelare inne i boxen. Plötsligt hamnar bollen framför Tiago och Jackson Martínez där framförallt portugisen har ett fantastiskt läge att kvittera. Han sätter fram huvudet, men får ingen som helst träff. Om han bara hade timat den lite bättre hade det varit kvitterat. Tiago missar öppet mål! Simeone vrålar av frustration. 

Det vill sig inte, men Atlético har alltjämt 20 minuter på sig. Simeone bestämmer sig för att byta ut Griezmann i den 70:e matchminuten och det i sig är ett mycket märkligt byte då fransmannen varit en av lagets bästa spelare fram tills dess. Mycket av anfallsspelet gick via just Griezmann och Correa. In kommer Luciano Vietto. Därefter haglar bytena. Ruí Vitoría byter ut Raúl Jiménez som går långsamt av planen och bjuds på en visselorkan av hans gamla supportrar. Ersätter gör Kostas Mitroglu. En kort sekvens av spel som avslutas med ett vansinnesförsök (till skott) från Filipe Luís byts sedan ut mot ytterligare ett byte. Samaris byts ut. In kommer Ljubomir Fejsa. Greken är snabbt av planen. 

Saúl är på väg att göra skillnad i den 73:e minuten när han nästan hittar in till Jackson Martínez med ett inlägg som bryts i sista stund av en av Benficas mittförsvarare. Efter det här hittar Atlético aldrig riktigt in i matchen igen. Simeone försöker förändra genom att byta ut Correa (till stående ovationer) i den 76:e minuten, men Fernando Torres gör inget vidare avtryck under sin tid på planen. Cholos byten är helt uddlösa. Atleti har inget spel och Benfica ligger mest ner och gnäller på skador, kramp och slösar så mycket tid som det bara är möjligt.  Fernando Torres har visserligen ett skottförsök minuten efter att han byts in, men det går, liksom Griezmanns i början av andra halvlek rakt på Júlio César som gör en enkel räddning. Jonás byts ut efter 78 minuter. Ersatte gjorde Pizzi. Brasilianaren var oerhört långsam av planen och fick flera gånger skyndas på av Atleti-spelarna. Domaren gjorde i vanlig ordning ingenting åt saken utan lät anfallaren ta den tiden han ville. 

Under de avslutande tio minuterna av matchen är Atlético riktigt uddlösa. Det sker inte särskilt mycket i målchansväg, däremot får Jardel en varning för att han fällt Fernando Torres efter 82 minuters spel. Benfica tar evigheter på sig för att sätta igång spelet efter diverse avblåsningar och Simeones manskap är oförmögna att skapa något under den här perioden. Med de viktigaste anfallsvapnen på bänken och en Saúl som inte kan styra spelet skapar man ingenting. I slutminuterna när stressfaktorn är påtaglig lyckas inte heller Atleti-spelarna ta rätt beslut när och hur man skall skicka upp bollen i anfall. Det blir för tidigt och utan att någon har fyllt på längre upp i banan. 

Atlético förlorar med 1-2 på Vicente Calderón mot Benfica och faktum är att man får skylla sig själva den här gången. Gör man inte mål på sina målchanser och tillåter motståndarna att göra mål på två av tre målchanser då finns det inte så mycket man kan göra. Det är än en gång en ytterst onödig förlust, men i just det här fallet ineffektiviteten framför mål och slarvigt försvarsspel vid portugisernas kontringar som man verkligen förlorade kontrollen i gruppen. 

ATLÉTICO DE MADRID (4-3-3): Oblak; Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luis; Óliver Torres (Saúl, 63’), Gabi, Tiago; Correa (Fernando Torres, 77’); Griezmann (Vietto, 71’), Jackson Martínez

SL BENFICA (4-4-2): Julio César; Semedo, Luisao, Jardel, Eliseu; Gonçalo Guedes, André Almeida, Samaris (Fejsa, 73’), Gaitán; Jonás (Pizzi, 80’), Raúl Jiménez (Mitroglou, 72’)

DOMARE: Gianluca Rocchi (ITA)

VARNINGAR: Jackson Martínez (40'), Óliver Torres (55'); Eliseu (25'), Luisão (28'), Samaris (40'), Jardel (82')

SKOTT: 23-6
SKOTT PÅ MÅL: 7-4
SKOTT UTANFÖR MÅL: 11-2
SKOTT I MÅLVIRKET: 1-0
BLOCKERADE SKOTTFÖRSÖK: 5-0
MÅLVAKTSRÄDDNINGAR: 1-6
BOLLINNEHAV: 60,6%-39,4%
PASSNINGSFÖRSÖK: 493-376
LYCKADE PASSNINGAR: 414-278
PASSNINGSPROCENT: 84%-74%
AVGÖRANDE PASSNINGAR: 19-4
BOLLFÖRLUSTER: 29-23
DRIBBLINGAR: 12-20
TACKLINGSFÖRSÖK: 47-37
LYCKADE TACKLINGAR: 27-27
TACKLINGSPROCENT: 57%-73%
REGELÖVERTRÄDELSER: 13-14
VARNINGAR: 2-4
HÖRNOR: 12-1
OFFSIDEAVBLÅSNINGAR: 2-0
VUNNA NICKDUELLER: 21-12