Det har varit en minst sagt konstig vecka i Atlético-lägret. Dels p.g.a. försäljningen av Jackson Martínez till Guangzhou Evergrande, men också eftersom man tvingats anpassa sig efter nya förutsättningar när den 23:e ligaomgången skall gå av stapeln vid 16:00 under lördagen. Atlético ligger inte i delad serieledning med Barcelona längre (katalanerna har en match mindre spelad) efter förlusten på Camp Nou samtidigt som man skuggas av Real Madrid på 47 inspelade poäng. Avstängningar, skador och diverse dispyter med såväl det spanska fotbollsförbundet (RFEF) som ligaförbundet (LFP) ligger och hägrar i bakgrunden. I samma veva skall man ta sig an säsongens största positiva överraskning bortsett från Celta Vigos fina säsongsinledning (som avtagit), men även i Eibars fall har man kört fast lite formmässigt. Baskierna dras också med diverse skador (tre mittförsvarare) och har bara en anfallare tillgänglig (de andra två kan inte spela p.g.a. byråkratiska anledningar). 

I vilket fall som helst vet Diego Simeone om att helgens match är av viktig karaktär p.g.a. det tuffa matchschemat som de röd-vitrandiga tvingas spela sig igenom efter att ligan vänt och han har därför öppet pratat om att få till fullt hus mot Eibar. Ett lag som spelar ungefär som Atlético, men med bra mycket mindre resurser och ändå ligger åtta i ligan. 

SD EIBAR 2.0
Varje säsong är det någon som sticker ut och ifjol var det just Eibar som lyckades hitta ett framgångsrecept under hösten, men sedan föll allting under andra halvan av säsongen. Ipúrua gick från att tillhöra den absoluta fotbollseliten till att ramla ned i Segunda División efter enbar en säsong. Man visste visserligen att risken alltid fanns där, men det var förstås inte bra med tanke på att TV-kontrakten skulle skrivas kollektivt samma sommar. Fjolårssäsongen avgjordes dock inte enbart på planen utan i Eibars och Elches (klarade sig kvar poängmässigt) fall fördes dessutom en batalj utanför densamma. Ett par veckor efter ligaspelet var till ända skickade det spanska ligaförbundet (LFP) ned Elche i Segunda División p.g.a. Alicante-klubbens ekonomiska situation vilket i sin tur gjorde att Eibar höll sig kvar. Målet avslutades en dryg månad innan ligastarten och där stod Eibar med en ny chans att visa upp sig i Spaniens finrum, men den här gången var man betydligt rikare på erfarenhet. 

En av arkitekterna bakom det Eibar som tog sig upp i Primera División säsongen innan hade lovat att han skulle kliva av om klubben inte klarade sig kvar. Sagt och gjort. Gaizka Garitano ersattes av José Luis Mendilibar strax innan sommarens övergångsfönster öppnade och så här i efterhand var det ett minst sagt förhastat beslut. I samma veva som Garitano fick sparken från sitt nya tränaruppdrag i Real Valladolid styrde Mendilibar numera ett mycket framgångsrikt Eibar som egentligen inte hade något att göra i Primera División. 

Det är inget snack om att Eibar har gjort en väldigt bra säsong så här långt. I början letade man efter rätt typ av spelsystem som passar spelarnas karaktärsdrag, men trots det lyckades man ändå plocka två segrar i inledningen. Den enda förlusten under de inledande sju inledande omgångarna kom mot Atlético som återigen gjorde en mycket bra insats på Ipúruas gräsmatta. Deras intensiva spelstil som påminner en hel del om Atlético fungerade väl mot i stort sett alla lag fram tills mötet med Real Sociedad i början av december där man fick se sig besegrade efter en mindre bra insats. En av Barcelonas svårare matcher på Camp Nou kom mot just Eibar som dessutom tog ledningen och var relativt bra med i kampen om poäng. Man har tagit många små segrar under säsongen: oavgjort mot Málaga (borta), hemmaseger mot Athletic Club, 1-1 mot Celta, Valencia, Sevilla på hemmaplan och Villarreal (borta). Efter juluppehållet radade man upp fyra raka segrar och klättrade rejält i tabellen, men det var inte bara trepoängarna som fick laget att sticka ut. Man spelade dessutom en väldigt rak och effektiv kontringsfotboll som gav mycket bra utdelning fram till de sista två ligamatcherna. 

Under den här perioden har Keko, Sergi Enrich och Borja Bastón verkligen växt i sin ledande roller samtidigt som de andra hängt på ledargestalten Dani García och Gonzalo Escalante. Allt gott har dock ett slut och så även i Eibars fall. De senaste två veckorna har varit negativa resultatmässigt. Att man förlorar på San Mamés är visserligen inget konstigt (man gjorde en bra första halvlek), men hemmaförlusten mot Málaga förra helgen var något som man säkerligen inte hade räknat med. Därför är också lagmoralen något lägre i Eibar när man skall ställas mot Atlético, men det är säkerligen något som inte påverkar de lika mycket som exempelvis ett bottenlag. 

EIBAR - INTENSITET, AGGRESSIVITET, FART OCH EFFEKTIVITET
Om fjolårssäsongens framgångsrecept under hösten var en överraskning som sedemera utmynnade i en matematisk nedflyttning är årets koncept betydligt mer framgångsrikt. Arkitekterna bakom årets upplaga är redan nämnde Mendilibar och sportchefen Fran Garagarza. Idag står Eibar på en väldigt bra grund när det gäller startelvan, något som är en kombination av en klar identitet, spelidé och framförallt lagmoral. Målvakten Asier Riesgo har bidragit med en stabilitet bakom den egna backlinjen med sin rutin. Lagets centrallinje med de båda mittförsvararna Mauro Dos Santos och Aleksandar Pantic har bidragit med en god stabilitet, detsamma gäller mittfältsduon Dani García (lagkapten) och hårdföre Gonzalo Escalante. Längre upp i banan har man kunnat förlita sig på två väldigt bra anfallare som började säsongen på varsin sida. Sergi Enrich (5 mål och 6 framspelningar) var lagets utpräglade anfallare i Mendilibars 4-2-3-1-system samtidigt som Atléticos egen Borja Bastón (15 mål och 2 framspelningar på sammanlagt 16 starter) blivit lagets primära målskytt. De båda har ett enastående samarbete och gör ett mycket hårt jobb i defensiven där framförallt Enrich visar vägen med sin uppoffrande spelstil. 

Årets ligasäsong är även året då en annan Atlético-canterano i form av Keko på allvar fått visa vad han går för. Så här långt har han varit det som den spanska huvudstadsklubben trodde att han skulle bli för sex eller sju år sedan. På vänsterkanten har det varit betydligt öppnare och en kamp mellan japanen Takashi Inui och Saúl Berjón. Båda spelskickliga, ganska duktiga individuellt och framförallt farliga vid fasta situationer. Emellan de spelar oftast Adrián och hans mångsidighet kan ibland göra att han även kan dras ned ett steg i banan. Det är dock inte enbart lagets yttrar som gör ett viktigt jobb i sista tredjedelen, detsamma gäller de båda ytterbackarna Juan Capa och David Juancà. Båda är väldigt bra inläggspelare. 

Eibar är ett väldigt aggressivt lag som lever mycket på sin intensitet och effektivitet framför mål. I vissa avseenden är man kanske det lag som liknar Atlético mest av alla i Spanien med undantag för. Sevilla. Man kan koncentrera sig på att enbart spela långt och spela press-understöd, men man kan också kombinationsspela, kontra och göra det i väldigt hög fart. Alla gör ett gediget jobb taktiskt för utan den komponenten och intensiteten är man medvetna om att det blir svårt att hålla sig kvar i Primera División. Förvänta er därför inget vidare skönspel när Mendilibars manskap springer ut på Calderón. 

LÄGET I EIBAR
Mendilibar var inte särskilt förstående när det gäller Atléticos situation med avstängningar och skador som drabbat den spanska huvudstadsklubben. Istället gjorde han ett uttalande baserat på det han och Eibar själva genomgår för tillfället: "Är det någon som har haft alla de spelarna som vi har borta inför den här matchen? Den Madridbaserade pressen gråter öppet om spelarna som Atlético saknar och avstängningarna de tvingas ta itu med..ni kan väl åtminstone jämna ut det någorlunda. Det är säkerligen så att vi inte kommer sakna någon, att alla reser till Madrid med oss och att vi kommer dit för att vinna" sade han med en ironisk ton. Det blir exempelvis inget spel för lagets stora målskytt Borja p.g.a. den klausul som Atlético har inkluderat i anfallarens kontrakt. Eibar måste betala €150,000 om Borja ska få spela mot sin moderklubb och det är man inte beredda att göra. Det mest logiska i Mendilibars fall är att gå tillbaka till det 4-2-3-1-system som laget inledde säsongen med och har använt sig av när någon av anfallarna inte har funnits tillgängliga på samma gång. Nyförvärvet Kike García får inte heller spela eftersom hans föregående klubb Middlesbrough registrerade hans övergång till FIFA:s Transfer Matching System (databasen för övergångar som det internationella fotbollsförbundet använder vid registrering av nyförvärv) en minut försent. Alla papper skulle ha varit inne 23:59 i måndags, men det visade sig att de kom in exakt 00:00. 

Kike var dock inte det enda nyförvärvet. Eibar knöt åt sig Ion Ansotegi från Real Sociedad och Josip Radoševic från Napoli. Den förstnämnde rev sitt kontrakt samtidigt som kroaten lånas till slutet av säsongen. I just Ansotegis fall kan han mycket väl få spela från start mot Atlético beroende på vad Mendilibar bestämmer sig för. 

Mendilibar kommer inte heller kunna räkna med den ordinarie mittförsvararen Aleksandar Pantic (på lån från Villarreal) eftersom han ådragit sig en muskelbristning i baksidan av vänster lår. Iván Ramis är också skadad vilket innebär att någon av Ion Ansotegi eller Lillo kommer ersätta serben mot Atlético. Antonio Luna kommer inte heller till spel. Ander Gayoso är på väg tillbaka efter en korsbandsskada som han ådrog sig i somras under försäsongen och Jaime Jiménez har problem med ryggen. 

TRUPPEN
Xabi Irureta, Riesgo; Capa, Ansotegi, Lillo, Ekiza, Dos Santos, Juancà; Dani García, Escalante, Radoševic, Hajrovic, Inui, Keko, Saúl Berjón, Jota, Adrián; Sergi Enrich

Inga avstängningar
Aleksandar Pantic, Iván Ramis, Ander Gayoso, Jaime Jiménez
Borja Bastón
 Kike García

STARTELVAN (4-2-3-1)
Riesgo; Capa, Dos Santos, Lillo/Ansotegi, Juancà; Escalante, Dani García; Keko, Adrián, Inui; Sergi Enrich

FÖLJDERNA AV DEN FÖRLORADE BATALJEN
Domedagsprofetierna uteblev till viss del efter Atléticos förlust på Camp Nou i lördags. Den generella känslan var att Diego Simeones manskap hade gjort en riktigt bra insats rakt igenom där små koncentrationstapp resulterade i två baklängesmål där de röd-vitrandiga faktiskt kunde ha gjort betydligt mer för att förhindra vad som för närvarande är världens tveklöst bästa lag sett till form från att göra mål. Atlético gjorde precis det man inte har gjort i tidigare möten med Luis Enriques Barcelona: man såg till att pressa högre upp i banan och förhindra att katalanerna kunde bygga sitt spel via Gerard Piqués och Javier Mascheranos passningar upp i banan till Sergio Busquets. Luis Enrique korrigerade det visserligen efter en kvarts spel, men Atleti fortsatte hålla upp presspelet och var mycket bra matchen igenom med undantag för mitten av första halvlek då Barcelona gjorde två mål på lika många målchanser. I just det läget saknades "pausa" i Atléticos spel, något som man tappat i och med Arda Turans övergång till de regerande ligamästarna. Därefter kom Filipe Luís utvisning, men det stoppade inte Simeones manskap.

Istället för att dra sig tillbaka bestämde man sig för att överraska Barcelona och göra det de verkligen inte förväntade sig: hålla i bollen inom laget med en man mindre. Det passaget i matchen borde ha resulterat i ett kvitteringsmål via Antoine Griezmann, men uppfyller man inte samtliga krav som gäller för att vinna på Camp Nou eller mot Barcelona överhuvudtaget så kan man inte heller få med sig poäng, oavsett hur bra man spelar. Det var ett steg i rätt riktning efter den usla insatsen mot Celta Vigo ett par dagar innan. Nu gäller det att ta med sig det in i nästa ligamatch. 

Baksidan med insatsen på Camp Nou (som dessutom inte renderade i några poäng) är att Simeone kommer tvingas kasta om i laget p.g.a. alla avstängningar som de ordinarie försvarsspelarna dragit på sig. 

ATLÉTICO DE MADRID OCH LFP - INTE DIREKT BÄSTA VÄNNER..
Den spanska huvudstadsklubben har varit i en liknande situation under Simeones ledning ett par gånger tidigare. Att spelare blir avstängda hör till spelets regler och argentinaren har varit på det klara med att han hellre ser att flertalet spelare missar en och samma match än att tränarstaben tvingas dra med avstängningar match efter match. Juanfran har spelat med ett ständigt hot om att bli avstängd i de 12 senaste ligamatcherna (!) och det är ingen överraskning att han blev varnad mot just Barcelona. I Diego Godíns fall var det en oerhört naiv utvisning som han ådrog sig precis när laget hade fått upp tron om att kvittera i lördags. Det är inget snack om att han ska ha båda korten, men spelartruppen och tränarstaben var oerhört missnöjda med Undiano Mallencos bedömningsnivå mot katalanerna. Dels för att Javier Mascherano begår en regelöverträdelse i situationen innan Godín får sin varning, men också för att Yannick Carrasco inte får frispark 40 sekunder innan Filipe Luís blir utvisad. Undertecknad kan å sin sida också ställa sig frågandes till utnämningen av Undiano Mallenco som huvuddomare för tredje gången i rad när de här lagen möts i ligan. Varför ska samma domare döma samma match tre gånger om de senaste två säsongerna?

När saker och ting inte kunde bli värre blev de just det, värre. Det spanska fotbollsförbundets domarkommitée gick ut med att Filipe får tre matchers avstängning för vad som i mångt och mycket är en identisk situation i jämförelse med den här mellan Etxeita (Athletic Club) och Luis Suárez. Domarrapporten var identisk i båda fallen. Skillnaden? Etxeita fick en match, Filipe fick tre. Lyckligtvis har Atlético fått igenom en överklagan och vänsterbacken får även han avtjäna en match istället för de tre som domarkommitéen gick ut med först. Problemen mellan Atlético och LFP slutar dock inte här. För ett par veckor sedan skapades en enorm irritation i Atlético-lägret sedan ligaförbundet schemalagt derbymatchen mot Real Madrid som den tredje på sex dagar. Som tack för att Atleti protesterade presenterade LFP återigen en tidig lördagsmatch och nu skall man alltså spela fyra matcher inom loppet av nio dagar. Budskapet är tydligt och kan inte tolkas på ett annat sätt i röd-vitrandiga kretsar, om man säger så..

LFP:s behandling av Atlético på sistone har gjort att spelartruppen och tränarstaben vill att klubbledningen skall föra en betydligt hårdare politik, men det verkar varken Miguel Ángel Gil Marín eller Enrique Cerezo vara intresserade av. 

CIRKUSEN KRING JACKSON MARTÍNEZ
Övergångsfönstret stängde natten till tisdag och till skillnad från tidigare fönster fick vi se en enorm överraskning. Inte det faktum att Guilherme Siqueira äntligen lämnade Atleti efter ett halvår av velande, snarare det faktum att Jackson Martínez såldes till Guangzhou Evergrande för €42 miljoner. Det mesta kring colombianens misslyckade sejour finns redan i form av ett blogginlägg här, men det dyker hela tiden upp nya uppgifter om affären. Guangzhou betalade exempelvis hela övergångssumman på en gång! Simeone hade klargjort att han inte ville ha något med Jackson att göra mer efter dennes insats på Balaídos i Copa del Rey. Atleti försökte ro hem Diego Costa eftersom det är argentinarens förstaval, men det gick inte hem av uppenbarliga anledningar. Jackson passade helt enkelt aldrig in i spelargruppen. Vissa inom gruppen skall enligt MARCA ha sagt att "Jackson trodde mer på gud än sin egen kapacitet på planen" och att han hade problem med pressen som hans prislapp genererade. I Colombia pratades det om hur anfallaren känner sig lurad av Gil Marín eftersom klubben inte lät honom gå på lån till Tottenham och sedemera genomföra en operation i samband med skadan i november. En skada som förstörde mycket. Versionerna är många, men fakta kvarstår: Jackson fick aldrig till det i Atleti. Trist å ena sidan då han visade gott om kvalitéer i Porto, men när man har möjligheten att sälja en spelare för den typen av pengar finns det inget mer att göra, speciellt när hans markandsvärde gått ned markant. 

Samtidigt som Jackson sade farväl till det som varit hans lagkamrater i åtta månader under fredagen plockade en av hans närmaste vänner spelarens saker från hans skåp på Majadahonda dagen innan. Atlético försökte hitta en ersättare under de sista timmarna av fönstret, men hittade inget av värde även om engelska källor alltjämt pratar om en misslyckad läkarundersökning för Radamel Falcao. Det är mycket möjligt, men i så fall hade det blivit en lösning på kort sikt. Det är förstås en försvagning trots Jacksons insatser, men nu är det upp till någon av de befintliga anfallarna att inta rollen som sekundär målskytt bakom Griezmann. 

LÄGET I ATLÉTICO
Den spanska huvudstadsklubben kommer alltså få klara sig utan Juanfran, Godín och Filipe Luís mot Eibar. Samtliga avstängda. Godín har även en mindre skada som kommer hålla honom borta från spel i ytterligare 7-10 dagar, men han kan redan nu springa med viss möda. Det blir inte heller något spel för Augusto Fernández som ådragit sig en betydligt mindre allvarlig skada än vad som först befarades. Diagnosen för en uppenbart orolig Augusto blev slutligen 6-8 veckor, men det kan dröja uppemot 2 månader innan vi får återse argentinaren i aktion eftersom det yttre ledbandet inte är mottagligt för kontakt innan innan 60 dagar. I värsta fall kan en för tidig comeback resultera i en korsbandsskada och det är något som Profe Ortega och resten av tränarstaben vill undvika. 

Som om det inte vore nog med skadeeländet nu när laget kliver in i Simeones sämsta månad (normalt sätt) så har Stefan Savic diagnostiserats med en överansträngning i höger lårmuskel under veckan. Han klev av onsdagens träning, gjorde enklare övningar i torsdags och i samband med fredagens träning kom han inte heller ut på Majadahondas träningsplaner. Savic skulle nog kunna spela i värsta fall, men från tränarstabens sida väljer man att inte riskera något. Det gör att Saúl kommer kliva in som mittförsvarare i Savics frånvaro och Nacho Monsalve kallas upp till spelatruppen. Thomas väntas spela i en lite mer framskjuten mittfältsposition beroende på spelsystemet.

Efter att ha givit spelarna ledigt i söndags och måndags testade Simeone med en backlinje beståendes av Jesús Gámez till höger, José María Giménez i mittförsvaret ihop med Stefan Savic samtidigt som Saúl fyllde montenegrinens plats när han fick känningar och Lucas Hernández till vänster. Dessa spelare kommer spela ihop för första gången i en tävlingsmatch, något som också bekräftats av Cholo som även kallat Théo Hernández till spelartruppen. Theo är Lucas yngre bror (född 1997) och kan spela såväl till vänster som i mittförsvaret. Han är väldigt offensivt inriktad som vänsterback och duktig på att kombinera, men också slå inlägg och ta sig in i straffområdet. I försvarsspelet finns det dock en del att jobba på högsta nivå. Lucas å sin sida har återhämtat sig efter problem med ryggen och detsamma gäller Fernando Torres som också han fått grönt ljus efter en tids skadefrånvaro. 

Den stora nyheten förutom backlinjen är att Simeone planerar att spela med Carrasco, Griezmann och Correa i anfallet. Han har också testat Torres ihop med fransmannen, men det verkar vara mer för andra halvlek mot baskierna. 

Slutligen en mycket glädjande nyhet: Tiago är tillbaka på träningsplanerna. Han befinner sig i mitten av sin rehabilitering och genomförde väldigt lätt löpning på Cerro del Espino. Återhämtningen kommer dock dröja fram till slutet av mars, början av april. Därefter är det bedömningsnivå på hans läkningsprocess innan han får grönt ljus av läkarteamet. 

TRUPPEN
Moyà, Oblak; Jesús Gámez, Monsalve, Giménez, Saúl, Lucas, Theo; Kranevitter, Gabi, Koke, Thomas, Óliver Torres, Carrasco; Griezmann, Fernando Torres, Vietto, Correa

Juanfran, Diego Godín, Filipe Luís
Tiago, Augusto Fernández
-

STARTELVAN (4-4-2/4-3-3)
Oblak; Jesús Gámez, Giménez, Saúl, Lucas; Gabi, Koke, Thomas; Carrasco, Griezmann, Correa

DATUM: Lördagen den 6 februari 2016
MATCHSTART: 16:00
SPELPLATS: Estadio Vicente Calderón, Madrid
KAPACITET: 54,907 åskådare
DOMARE: David Fernández Borbalán (Almería, Andalusien) är affärsman till yrket och dömer i Primera División sedan 2004. Han är även FIFA-domare sedan 2010. Fernández Borbalán har dömt Atlético två gånger tidigare under säsongen: dels i 1-0-förlusten mot Villarreal på El Madrigal och därefter de röd-vitrandigas bortaseger mot Reus i december.
STREAM: Viaplay.