Primera parte
Med tanke på de båda lagens karaktäristiska drag så var det ganska uppenbart vilken typ av fotbollsmatch det här skulle komma att bli. Den präglades av aggressivt presspel, vältimade tacklingar och mängder av spelavbrott från gästernas sida. Det var precis så som Espanyol tog sig an Atlético i höstas och slutligen lyckades man även sno åt sig en trepoängare efter ett självmål av Thibaut Courtois. Därför var det föga förvånande att Espanyol drog på sig sin första frispark inom loppet av ungefär tio sekunders spel. Diego Simeone hade dock skickat ut sina styrkor på Vicente Calderóns gräsmatta med en sak i åtanke: att försöka avgöra så tidigt som möjligt. Atlético hade några halvlägen i inledningen, men det var Espanyol som skapade matchens första riktiga målchans efter sex minuters spel. Sergio García hade lyckats spela in bollen från sin högerkant genom att Diego Godín helt missade i rensningen vilket i sin tur gjorde att bollen nådde fram till Christian Stuani som försökte skjuta på ett tillslag, men där Toby Alderweireld lyckades stoppa upp kraften i avslutet vilket gjorde att Courtois kunde göra en ganska komfortabel räddning. Atlético hade gott om bollinnehav och intentioner att försöka spela sig fram till målchanser, något som gjorde att man koncentrerade mycket av anfallsspelet via vänsterkanten där det ofta uppstod 3-mot-3-situationer eftersom Espanyol använde sig av en variant av zonmarkering.

Filipe Luís blev en viktig faktor i anfallsspelet eftersom han ofta försökte kombinera sig fram i banan med hjälp av Diego Costa och Arda Turan. Man var nära att ta sig igenom på allvar flera gånger under de inledande 15 minuterna, men inläggsspelet var ofta inte tillräckligt bra. Det var just där som Atlético skapade sin första riktiga målchans och vi hade spelat precis en kvart när den kom till. Stuani hade gjort ned Diego Costa och José Sosa tog hand om frisparken från vänster. Argentinarens tillslag är mycket bra och det visade han med en stenhård, inåtskruvad frispark som slogs på första stolpen. Så småningom lyckades David Villa nickstyra på mål, men Kiko Casilla var med på noterna. Han gjorde en riktigt bra räddning. Just de fasta situationerna var någonting som Atlético använde sig ganska mycket av för att försöka spräcka Espanyols försvarsmur. Den här gången var det en hörna efter 20 minuters spel där Sosa slog en riktigt flack variant som Osasuna använde sig av mot Atlético framgångsrikt när Álvaro Cejudo öppnade målskyttet i Pamplona. Bollen gick precis över Diego Colottos hjässa innan Gabi drog iväg ett skott högt över Kiko Casillas mål. Det hade varit någonting. Strax därpå skapade Espanyol en fin målchans. En ganska identisk situation med den som uppstod tidigare i halvleken gjorde att Sergio García fick ett läge från ett centralt läge precis utanför straffområdet, återigen efter att Godín misslyckats med rensningen vilket i sin tur gjorde att det blev farligt för ett ögonblick. Alderweireld gick in och blockerade skottförsöket samtidigt som bollen kunde räddas ganska komfortabelt av Courtois i slutändan.

Atlético skruvade upp tempot i anfallsspelet efter den här situationen och man visade att man ville göra slut på Espanyol redan innan halvtidsvilan. Filipe Luís var igenom en gång längs vänsterkanten, men blev då helt felaktigt avblåst av Pérez Monteros och hans linjemän för offside. Ett av många märkliga domslut av rättskiparen under kvällen. Några minuter därpå, närmare bestämt i den 27:e matchminuten skapar Atlético ett genombrottsläge genom Diego Costas fart och styrka med boll. Diego Costa springer in i straffområdet, men blir borttagen av vänsterbacken Juan Fuentes som inte har någon som helst intention att spela bollen. En situation som säkerligen kan granskas, även om undertecknad tycker att Fuentes också är något snabbare in i duellen. Problemet är dock att han inte träffar bollen överhuvudtaget utan tar anfallaren. När vi har spelat 32 minuter åker Javi López på matchens första varning. Slutligen får även Pérez Montero nog av katalanernas småfula, men väldigt intelligenta regelöverträdelser.

Resten av halvleken är småful och båda lagen är väldigt intensiva i sitt spel, men det blir inga mål. Atlético är bättre, men Espanyol försvarar sig väldigt bra och matchar de röd-vitrandigas intensitet.

Segunda parte
Det är ganska uppenbart vilka som är nöjda med resultatet när TV-kamerorna återvänder till Vicente Calderón efter halvtidsvilan. Atlético-spelarna har gått ut i förtid, men väl där finns varken domare eller några motståndare. När de båda slutligen såsar sig ut på planen igen så har en av linjemännen upptäckt ett problem med Kiko Casillas mål. Det har nämligen gått sönder på sidan, men de röd-vitrandiga hittar en snabb lösning som gör att Pérez Montero blåser igång matchen igen. Inga byten görs från något av lagen, men Simeone förbereder en hel del spelare längs sidlinjen. När han sedan ser att det inte blir någon förändring i spelet under inledningen så kallar han till sig Koke som slutligen ersätter Sosa i den 53:e minuten. Dessförinnan hade Arda dragit på sig en varning sedan han kapat Victor Sánchez på mittplan sedan han varit alldeles för långsam med att släppa bollen vidare till lagkamrater. Det är som att Atlético plötsligt får extra energi när Koke springer in på planen för när vi har spelat 55 minuter så har de röd-vitrandiga tagit ledningen. Efter en situation på offensiv planhalva lyckas slutligen Diego Costa springar sig loss utan boll i djupet samtidigt som Villa hittar honom i djupet med en passning som skär igenom Espanyols försvar. Anfallaren springer sig loss från Colotto som släpper honom för att undvika en utvisning innan Diego Costa placerar in 1-0 till Atlético med högerfoten till vänster om målvakten. Vicente Calderón exploderar. Det här hade man sannerligen väntat på.

Kampen på mittfältet fortsätter de kommande minuterna, men efter 62 minuters spel bestämmer sig slutligen Javier Aguirre för att göra en förändring. In kommer Jhon Córdoba och ut går Simão. Portugisen, som var en riktig favorit på Vicente Calderón tillsammans med Sergio Agüero, Diego Forlán och Maxi Rodríguez får en ovation av hemmasupportrarna som inte glömmer sina favoriter i första slaget. Minuten senare är dock Atlético mycket nära att öka på ledningen sedan Arda nästan hittat Villa inne i straffområdet med ett inlägg, men asturiern lyckas inte nå den mycket hårt slagna bollen och det hela rinner ut i sanden. De röd-vitrandiga är uppenbart inte nöjda med en uddamålsledning, något som även visar sig i den 65:e minuten när Diego Costa tar bollen från en central position, springer sig loss för första gången på länge, rundar Kiko Casilla, men skjuter högt över målet. Han hamnar ur vinkel och lyckas inte få skottet på mål.

Gästerna jobbar dock hårt och sänker aldrig sin intensitet i spelet, något som Atlético-spelarna får känna på matchen igenom. Vi har spelat ungefär 66 minuter när David López försöker skjuta från distans och han lyckas få skottet att borra sig igenom Atléticos försvarsmur, men Courtois står rätt och lyckas styra undan samtidigt som han tar sin egen retur. Sedan kliver Pérez Montero in i handlingen genom att först ge Stuani en frispark trots att Godín vunnit bollen regelrätt och sedan blir uruguyanen så förbannad att han slutligen drar på sig en varning efter att en motståndare gjort ned honom. Onödigt, men Godín är förbannad med rätt. Atlético gör sitt andra byte i den 70:e minuten: ut gick Arda och ersatte gjorde Diego. Planen nu var att försöka kontrollera matchen på ett bättre sätt genom att hålla i boll. Det skulle visa sig bli väldigt problematiskt. Fyra minuter senare, när det återstår ungefär en kvart av tillställningen tystnar plötsligt arenan. Inhoppande Córdoba springer över Courtois samtidigt som Alderweireld försöker hålla bort colombianen och träffar målvakten i ansiktet med knät. Det är en väldigt otäck smäll som gör belgaren groggy och som tvingar Pérez Montero att kalla in Atléticos medicinska team. Samtidigt värmer Daniel Aranzubia upp..men i slutändan reser sig Courtois och kan fortsätta. Lättnaden lägger sig över arenan.

Courtois hade ingen större lycka med ansiktet under lördagskvällen för i den 77:e minuten skjuter David López från distans, precis utanför straffområdet på mål när belgaren återigen gör en mycket bra räddning. Den här gången ser det lite komiskt ut när han tar bollen med ansiktet. Han verkar inte helt 100 procentig i det agerandet, men räddar ändå de röd-vitrandiga från att släppa in mål. Córdoba varnades i den 78:e minuten för en regelöverträdelse och Atlético gör det mesta i sin makt för att undvika att hålla bollen i spel under resterande delen av matchen. Simeone bestämmer sig för att chansa med ett sista byte när han tar ut Villa och ersätter honom med Raúl García i den 80:e minuten. Raúl Garcías intåg gör att laget får ytterligare en dimension i presspelet och framförallt fysiskt där Villa inte riktigt räcker till mot ett lag av den här storleken. Det var just Raúl García som fick Victor Sánchez varnad i den 83:e minuten sedan han blivit nedgjord av Espanyol-spelaren. Glad var han inte och det fick domaren sannerligen veta. Aguirre gjorde sig av med Victor Sánchez och kastade istället in Álex Fernández ett par minuter senare, men något större resultat blev det inte.

Gästerna försöker sig på en slutforcering där Aguirre även byter in Gabriel Torje mot Pizzi, men det slutar bara med att Atlético-spelarna lyckas hålla undan genom att ge tillbaka med samma medicin som just katalanerna i höstas: maskning. Det enda som egentligen händer mot slutet är att Sergio García försöker skjuta från distans, men träffar Frente Atléticos högre sektioner. Som om det inte vore nog får han även en varning sedan han gjort ned en Atleti-spelare.

Efter 94 minuter blåser Pérez Montero av matchen. Det var allt annat än snyggt, men Atlético fortsätter att vara vid liv även efter 28 spelade omgångar.

Atlético de Madrid: Courtois; Juanfran, Alderweireld, Godín, Filipe Luís; Tiago, Gabi, Sosa (Koke, 53'), Arda (Diego, 70'); Villa (Raúl García, 80'), Diego Costa

RCD Espanyol: Kiko Casilla; Javi López, Colotto, Héctor Moreno, Fuentes; Victor Sánchez (Álex Fernández, 85'), David López, Stuani, Pizzi (Torje, 89'), Simão (Córdoba, 63'); Sergio García

Domare: Pedro Jesús Pérez Montero (Linares, Andalusien)

Varningar: Arda (52'), Godín (69'); Javi López (32'), Córdoba (78'), Victor Sánchez (85'), Sergio García (90')

Målskyttar: 1-0 Diego Costa (55'), assisterad av David Villa

Skott: 8-8
Skott på mål: 2-4
Skott utanför mål: 5-3
Skott i målvirket: 0-0
Blockerade skottförsök: 1-1
Bollinnehav: 55%-45%
Passningsprocent: 76%-68%
Regelöverträdelser: 11-17
Varningar: 2-4
Tacklingar: 31-32
Hörnor: 7-2
Offsideavblåsningar: 4-0