Det var inte ett fullsatt Vicente Calderón som mottog sina röd-vitrandiga hjältar under tisdagskvällen. Trots det lyckades Atleti vinna med 2-0 efter att ha gjort det man behövde mot Getafe. Diego Simeone annonserade ut att det skulle bli vissa förändringar i startelvan när Atlético de Madrid skulle ta sig an Getafe redan under måndagskvällen. Jan Oblak stod i mål precis som vanligt. Den slovenske landslagsmannen hade en fyrbackslinje med Juanfran till höger och Diego Godín i mittlåset, men därefter fick vi se några spelare som man kanske inte hade väntat sig att se från start på förhand. Chansen att Stefan Savic skulle få debutera i regionsderbyt mot Getafe var ganska stor och det var precis vad han fick göra, men att Guilherme Siqueira skulle spela till vänster i backlinjen var desto mer oväntat. Simeone ville uppenbarligen vila Filipe Luís inför helgens viktiga ligamatch mot Villarreal på El Madrigal. Det kunde ha stått honom dyrt i inledningen av tillställningen på Vicente Calderón. 

Den stora förändringen såg vi på Atléticos defensiva mittfält under tisdagskvällen. Tiago förpassades till bänken på jakt efter vila för första gången den här säsongen samtidigt som lagkapten Gabi fick bära den röd-vitrandiga fanan ihop med Saúl. Spelsystemet blev 4-4-2. Óliver Torres tog hand om den ena platsen på kanten i och med Kokes skadefrånvaro. Den andra fick Yannick Carrasco. Hans första start i tävlingssammanhang för Atlético. Det spekulerades ganska mycket i om Simeone skulle ge Ángel Correa chansen ihop med Fernando Torres på förhand efter deras insats i Eibar, men valet föll istället på Antoine Griezmann. Torres gjorde förstås fransmannen sällskap i anfallet. 

PRIMERA PARTE
Tillställningen på Vicente Calderón började ganska väntat. Atlético tog tag i spelet genom att behålla bollen inom laget under de inledande minuterna av matchen. Det tog dock inte särskilt länge innan hemmalaget åkte på sin första varning under tisdagskvällen. Siqueira fällde Damián Suárez högt upp på egen planhalva och domare Alfonso Álvarez Izquierdo plockade genast upp det gula kortet. Ett helt korrekt beslut, men också intressant agerande av den katalanske domaren som inte gav spelarna några chansen att utföra ett par regelöverträdelser innan han varnade de. Den spanska huvudstadsklubben försökte ta sig runt på den egna vänsterkanten genom Carrascos fart och Siqueiras överlappande löpningar inledningsvis. Det var just så som man också skapade sin första hörna efter tre minuters spel. Det blev en misslyckad sådan då bollen nickades ut, men Atlético tog hand om andrabollen och plötsligt hamnade Gabi i ett fint skottläge strax utanför straffområdet. Lagkaptenen timade bollen fel och i samma veva som hans skott var på väg någon meter utanför Vicente Guaitas vänstra stolpe lyckades Griezmann plocka upp densamma inne i straffområdet. Han tog emot och vände i samma sekvens innan han fick iväg ett skott som överlistade Getafe-målvakten. 1-0 till Atlético. En riktig smakstart för de röd-vitrandiga. Griezmann såg ut att vara offside till en början, men reprisbilderna visar att offsidefällan upphävs av flera spelare. 

Atlético för spelet inledningsvis, men man lyckas sällan ta sig igenom Getafes relativt solida anfallsmur eftersom många av spelarna använder sig av alldeles för många touch vid bollmottagningar och diverse kombinationsspel. Därefter ger man över intiativet till Getafe som börjar behålla bollen alltmer inom laget samtidigt som Atlético går in i sina positioner för att spela sitt sedvanliga zonförsvar över i stort sett hela planen. Efter 12 minuters spel är Siqueira illa ute. Han fäller nämligen Pedro León i samband med att spanjoren försöker ta emot en boll felvänd. Om Álvarez Izquierdo inte såg mellan fingrarna ett par minuter in i matchen så gör han det nu. Siqueira kommer undan vad som utan tvekan skulle ha varit en andra varning och rött kort. Det är faktiskt tredje gången vänsterbacken kommer in helt fel i en situation. Inte undra på att Simeone ser väldigt nervös ut. 

Det är en väldigt låst och ganska dålig match så långt, men Atlético skapar ändå en ganska bra möjlighet sedan Saúl dykt upp i andra våg utanför Getafes straffområde samtidigt som bollen hamnat där. 21-åringen försöker skjuta på mål, men det blir ett ganska löst skott och bollen går över mål. Även den här gången kommer Atleti-spelaren med chansen utanför straffområdet lite fel till bollen. Hemmalaget kontrollerar visserligen matchen och har inga som helst problem med Getafe dittills, men man skapar inte heller några målchanser genom organiserat anfallsspel. Nästa målchans dyker upp efter 18 minuters spel. Den här gången är det Carrasco som kämpar till sig en boll utanför Getafes straffområde innan han tar med bollen efter kampsituationen och avlossar ett skott som är ett mellanting. Trycket är helt ok, men bollen går någon decimeter på fel sida av Guaitas högra stolpe. 

De kommande tio minuterna är oerhört konstiga. Inget av lagen lyckas överhuvudtaget etablera något anfallsspel som är synonymt med just det ordet. Det blir mest kampspel, men utan några större avbrott under den här perioden av matchen. I den 29:e minuten fick Getafe sin allra första målchans sedan Atlético tappat sina positioner någorlunda centralt i banan. Lafita lyckas bryta sig loss någorlunda från jagande försvarsspelare i hemmalaget innan han bestämmer sig för att testa lyckan från 25-27 meters avstånd. Hans skott med högerfoten går till höger om Oblak, men slovenen gör en ganska enkel räddning trots att det är helt ok tryck i skottförsöket. Kampspelet fortsätter även om Atlético har mer och mer av bollen. Man lyckas dock inte göra särskilt mycket av den. Efter 35 minuters spel resulterar en armbåge från Alexis i ansiktet på Fernando Torres i en varning för försvarsspelaren. Gabi drog också på sig en varning fem minuter senare efter att ha utfört en taktisk regelöverträdelse på ett bra sätt, men Álvarez Izquierdo gjorde så att lagkaptenen inte kom undan en varning. Det räckte med Siqueira. Den efterföljande frisparken slås kort trots att alla i Atlético väntar sig ett inlägg mot straffområdet där Getafe fyllt på med mängder av spelare. Därefter slås bollen in mot den högra delen av straffområdet, men de röd-vitrandiga får inte undan densamma. Bollen dimper ned framför fötterna på Stefan Šcepovic som försöker skjuta på mål, men hans avslut går i sidonätet. Ganska slarvigt försvarsspel av Atlético-spelarna. Knappt 30 sekunder senare har Atlético en frispark på vänsterkanten. Óliver Torres bestämmer sig för att slå en diagonalpassning snabbt, men han slår bollen rakt på en motståndare och bollen blir en perfekt chans för Šcepovic att avancera in mot straffområdet. Han förföljs av röd-vitrandiga spelare och skjuter på mål strax innan han gått in i straffområdet, men Oblak kliver fram och gör en väldigt fin räddning längs marken. En jättetabbe av Óliver. 

Atlético leder efter 45 minuters spel, men det är uppenbart att Simeones plan innan matchen inte fungerar. Känslan är att något måste ändras i halvtid. 

SEGUNDA PARTE
I samband med att andra halvlek är på väg att sätta igång annonserar fjärdedomaren ut att Ángel Correa skall in på planen. På skylten står #21. Det är färdigspelat för Carrasco som bara fick en halvlek. Argentinaren går in på högerkanten till en början, men Atlético fortsätter med samma spelsystem. Andra halvlek inleds ungefär som den första var: mycket kamp, väldigt lite strukturerat anfallsspel och därmed inga som helst målchanser. Man ser dock vad Simeone är ute efter redan efter ett par minuters spel när Correa kommer i kontakt med bollen: han vill åt de små, kvicka kombinationerna mellan 20-åringen och Griezmann. Dessa lyser dock med sin frånvaro. Istället är det återigen Vigaray som ligger på marken sedan han än en gång smällt ihop med en Atlético-spelare. Den här gången är det Griezmann som springer in i Getafe-försvararen med armen och träffar honom i tinningen. Álvarez Izquierdo blåser genast av spelet. Gästernas läkarteam kallas in och Vigaray tittas till. Lyckligtvis är han ok och kan fortsätta, men ett tag såg det ut som om han låg avsvimmad. Griezmann märkte inte ens att hans arm träffat så illa. Minuten därpå skapar Atlético sin första målchans i andra halvlek. Man tar sig runt på högerkanten sedan Juanfran överlappat och slagit ett inlägg mot Óliver Torres inne i straffområdet. Canteranon tar emot bollen felvänd, letar skottläge, men upptäcker snabbt att det är bättre att spela bollen bakåt i banan där Griezmann infunnit sig. Fransmannen försöker skjuta på mål, men skottförsöket blockeras av uppoffrande Getafe-försvarare. Ett bra läge att öka på ledningen, men avslutningen var inte tillräckligt bra och försvarsspelet riktigt bra. 

Spelet fortsätter dock att hacka även i inledningen av andra halvlek. Det är då som Simeone bestämmer sig för att göra lagets andra byte. Ut går Fernando Torres som är märkbart besviken. In kommer Jackson Martínez. Hemmasupportrarna ger förstås "El Niño "en rejäl ovation. Atlético får ingen effekt på det bytet heller. Det de röd-vitrandiga egentligen behöver är en central mittfältare som kan hålla i bollen och lugna ned spelet, men Simeone vill vila Tiago så länge som det bara går. I den 62:a matchminuten är det på väg att straffa sig sedan Siqueira misslyckats med att ta ned en spinnande boll. Vänsterbacken får en riktigt dålig touch och bollen smiter iväg till Víctor Rodríguez som trampar igång och springer ifrån de röd-vitrandiga. Han utnyttjar farten och petar förbi bollen till Pedro León som får ett helt öppet läge att skjuta på mål sedan han tagit sig fram precis utanför straffområdet. Han skott är lyckligtvis alldeles för dåligt (om än välplacerat) och går utanför Oblaks högra stolpe. Där borde det varit kvitterat. 

Simeone vågar inte gambla längre. Han plockar av Óliver Torres i den 64:e minuten och skickar in Tiago på planen. Laget går över till en 4-5-1-uppställning och börjar sakta, men säkert att spela av matchen. Atlético får med sig en hörna i den 65:e minuten som dock blir misslyckad, men Saúl tar ned andra bollen och serverar Correa utanför straffområdet i en ganska central position. Anfallsspelaren försöker skjuta på mål, men även den här gången är avslutet alldeles för dåligt och går utanför Guaitas högra stolpe med flera decimeters marginal. 

Hemmalaget hade gjort alla sina byten redan efter 64 minuters spel, men Fran Escribà väntade tills det var 20 minuter kvar av tillställningen innan han gjorde några förändringar. Först ut var Pedro León. Han utgick i den 69:e minuten och ersattes då av Wanderson. Getafe behöll samma spelsystem, men Escribà letade lite rakare alternativ på mål i samband med det bytet. Det blev ingen omedelbar förändring i spelet. Efter 70 minuter får Atlético ett inkast som tas omhand av Juanfran. Högerbacken kastar in bollen mot Griezmann som tar med sig densamma samtidigt som han är hårt trängd av en Getafe-försvarare. Därefter spelar han bollen snettinåt bakåt och väl utanför straffområdet står Saúl och laddar skott. Han skjuter återigen, men som så många gånger förr är avslutet inte tillräckligt bra. Bollen går någon decimeter över mål. Minuten därpå drar Tiago på sig en varning sedan han gjort ned Víctor Rodríguez på mittplan i rädsla att han skulle starta en kontring. 

Jackson Martínez var väldigt osynlig fram tills den 73:e minuten då han fick en chans att göra mål. Atlético tog sig runt på högerkanten via Gabi sedan man tagit hand om andrabollen från ytterligare en resultatlös hörna. Lagkaptenen drev bollen framåt och hamnade i ett överläge där han kunde aktiverat en annan medspelare, men istället slog han ett inlägg mot straffområdet. Jackson Martínez dyker upp i kamp om bollen med en Getafe-försvarare och han är först in i duellen. Tyvärr är han för hårt trängd och nicken går utanför mål i en spinnande båge. Det känns aldrig riktigt farligt, men positionen inne i straffområdet är bra. 

Hemmalaget fortsätter att skapa halvchanser sedan Tiago kommit in på planen. Den här gången samspelar Godín med Gabi innan lagkaptenen återigen är på väg att hitta in till en medspelare i form av Griezmann, men Guaita är snabbt ute och hinner plocka bollen innan den når fransmannen. Då har vi spelat 75 minuter. Det känns som om Atleti har allt under kontroll även under den här perioden, men ett mål skulle ta bort nervositeten. Tre minuter senare lyckas Correa behålla bollen under ganska stor press och spela den bakåt innan han återigen får den i sin favör längs vänsterkanten. Argentinaren tar emot, dribblar sig in i straffområdet och viker sedan in för att skjuta med högerfoten. Det är återigen en fin aktion, men Guaita gör en räddning som förhindrar det där förlösande målet. Lafitas kväll tar slut efter 78 minuters spel, men strax innan det blir han varnad sedan han lagt armbågen i munnen på en Atlético-försvarare i samband med en nickduell. Han byts ut mot Álvaro Vázquez strax därefter. Escribá byter spelsystem och Getafe går över på 4-4-2 under de avslutande tio minuterna. Han gör även ett sista byte i den 80:e minuten när Juan Rodríguez byts ut till förmån för Atlético-lånet Bernard som till skillnad från Emiliano Velázquez faktiskt får spela mot den spanska huvudstadsklubben. 

De kommande tio minuterna blir väldigt nervösa för Atlético-supportrarna på Vicente Calderón. Getafe tar helt över intiativet efter Escribás byten och Simeones manskap sjunker väldigt djupt under avslutningen. Man försvarar väldigt långt ned, lyckas inte ta sig ur Getafes press och tappar bollen konstant i flera minuter. Det känns som en evighet mellan de gångerna som Atlético försvarar och faktiskt får bollen under kontroll. Getafe har dessutom gott om plats och de röd-vitrandiga är långsamma in i diverse dueller. Man skapar dock ingenting. Istället är det Atleti som ser till att punktera matchen efter 89 minuters spel. Tiago får tag på bollen, lugnar ned spelet och laget håller i bollen under en längre sekvens. Därefter värderar han läget och lägger bollen i djupet på Jackson Martínez som springer ifrån sin bevakare längs den vänstra sidan av straffområdet. Griezmann fyller på och är i perfekt position parallellt med colombianen som ser honom. Därefter skickar Jackson Martínez över bollen och fransmannen sätter bollen i nätmaskorna. 2-0. Nu kan man andas ut. 

Atlético är dessutom nära att göra ett tredje mål när nervositeten släpper. Correa får bollen på högerkanten, lurar en försvarsspelare med en kort passning till sig själv och går runt densamme. Han försöker slå in bollen till Jackson Martínez centralt, men får tillbaka densamma. Därefter försöker han skjuta på mål, men skottet överlistar inte Guaita. Det blir 2-0 till Atlético. 

ATLÉTICO DE MADRID: Oblak; Juanfran, Savic, Godín, Siqueira; Óliver Torres (Tiago, 64'), Saúl, Gabi, Carrasco (Correa, 46'); Griezmann, Torres (Jackson Martínez, 57')

GETAFE: Guaita; Damián Suárez, Vergini, Alexis, Vigaray; Álvaro Medrán, Juan Rodríguez (Bernard, 80'); Pedro León (Wanderson, 69'), Víctor Rodríguez, Lafita (Álvaro Vázquez, 78'); Šcepovic

DOMARE: Alfonso Álvarez Izquierdo (Barcelona, Katalonien)

VARNINGAR: Siqueira (2'), Gabi (40'), Tiago (71'); Alexis (35'), Lafita (78')

SKOTT: 12-6
SKOTT PÅ MÅL: 3-2
SKOTT UTANFÖR MÅL: 6-2
BLOCKERADE SKOTTFÖRSÖK: 3-2
BOLLINNEHAV: 54%-46%
PASSNINGSFÖRSÖK: 488-416
LYCKADE PASSNINGAR: 409-328
PASSNINGSPROCENT: 84%-79%
BOLLFÖRLUSTER: 22-32
TACKLINGSFÖRSÖK: 41-36
VUNNA TACKLINGAR: 33-25
REGELÖVERTRÄDELSER: 10-14
VARNINGAR: 3-2
VUNNA NICKDUELLER: 15-6
OFFSIDEAVBLÅSNING: 4-0