Atlético de Madrid fick återigen se sig besegrade av Barcelona på Vicente Calderón och precis som fallet har varit i ligaspelet under de senaste åren (med undantag för 0-0-matchen på hemmaplan när man vann ligan) slutade tillställningen i den spanska huvudstaden med en uddamålsförlust. Diego Simeones manskap gjorde en ganska svag första halvlek där framförallt vissa detaljer i spelet inte stämde överens med det man tränat in på förhand. Atlético hade tur som inte låg under när Mateu Lahoz blåste i visselpipan för halvtidsvila då Barcelona hade ett par lägen där de skulle ha gjort mål. Lagom till andra halvlek sprang de röd-vitrandiga ut på planen och tog tag i händelserna, men efter Fernando Torres ledningsmål (som också är prototypen för hur man vill kontra bort sina motståndare) åkte man på ett kvickt baklängesmål som satte käppar i hjulen för en trepoängare. De regerande mästarna var det bättre laget sett till klara målchanser, men man lyckades också spela på en väldigt hög nivå trots att man saknade flera mycket viktiga pjäser. När matcher som denna står och väntar på att någon skall hitta en lösning mot ett försvarsstarkt lag brukar den mannen oftast heta Lionel Messi. Det var förstås fallet under lördagskvällen, men med betydligt mer tur (undertecknad refererar förstås till Griezmanns insatser i försvarsspelet vid båda, men framförallt det andra målet) den här gången. 

Diego Simeone ställde upp med en mycket väntad startelva där Jan Oblak vaktade det hemmamålet. Han hade en fyrbackslinje framför sig med Juanfran på högerkanten, det uruguyanska mittbacksparet José María Giménez och Diego Godín i mittlåset samt Filipe Luís till vänster. Atlético använde sig av ett 4-4-2-system med Óliver Torres på högerkanten och Koke på vänsterkanten samtidigt som Tiago och Gabi tog hand om de centrala mittfältsplatserna. Simeone bytte dock ut det hela till en 4-5-1-uppställning där Óliver flyttade över till vänsterkanten eftersom han hade problem att försvara Neymar-Jordi Alba ihop med Juanfran. Koke förstärkte mittfältet centralt och Antoine Griezmann gick ut på högerkanten. Det gjorde att Fernando Torres var ensam anfallare under minst hälften av tiden som han fanns med på planen. Till en början spelade han dock ihop med Griezmann. 

PRIMERA PARTE
Lördagskvällens stora nummer i Spanien började i ett ganska högt tempo där Atlético var först att försöka nå fram till Barcelonas mål. Det hade inte ens hunnit gå en minut innan de röd-vitrandiga kombinerade till sig ett läge för inlägg efter spel på offensiv planhalva. Juanfran fick möjligheten att nå in till Fernando Torres som positionerat sig inne i straffområdet, men när väl bollen hade nått fram till anfallaren lyckades han inte rikta densamma på mål. Javier Mascherano såg till att canteranon inte fick tillräckligt med utrymme för att halvt felvänd försöka skjuta på mål. Skottet gick utanför Marc-André Ter Stegens vänstra stolpe. Därefter lyckades Barcelona spela till sig ett läge längs Atléticos vänsterkant sedan man stoppat hemmalaget från att gå till kontring. Andrés Iniesta hittade in till en inspringande Ivan Rakitic som slog ett inlägg mot Neymar, men bollen nådde aldrig dit eftersom Giménez kastat sig in med båda fötterna för att täcka detsamma. Han lyckades, men det kunde ha stått Atlético dyrt då han fick bollen på handen. Å andra sidan kan man ju knappast säga att avsikten var att täcka inlägget med handen under kroppen. Mateu Lahoz friade. Simeones manskap inledde matchen med en hög press när Barcelona hade bollen i den egna backlinjen och skulle spela upp bollen. Beroende på vart bollen befann sig i banan fick Óliver och Koke delta i försvarsspelet, men det öppnade också upp för att Barcelona kunde spela sig igenom centralt i banan eftersom Sergio Busquets eller Ivan Rakitic hittade ytor samtidigt som mittförsvararna sällan hamnade i trångmål. 

En fin detalj att ha i åtanke är Atlético-supportrarnas hyllningar av Raúl García i den 8:e minuten. Just då ekade Navarra-sonens namn på Vicente Calderón för att dessa skulle gå över i den sedvanliga sången om Luis Aragonés. Den ganska energiska inledningen förbyttes i ett extremt possessionspel i Barcelona fördel, men varken gästerna eller Atlético skapade några överdrivet bra målchanser innan den 14:e minuten. Atlético valde visserligen sina lägen när man skulle pressa Barcelona, men man lyckades aldrig sno åt sig bollen för att gå till kontring. När vi väl kommit in i den 14:e matchminuten skapade Barcelona tillställningens dittills överlägset bästa målchans. Iniesta vann en 50-50-duell med Gabi och inledde en löpning med boll mot Atléticos backlinje längs de röd-vitrandigas högerkant. Han tog sig in i banan och skakade därmed av sig Juanfran (som inte följde med eftersom han inte ville lämna sin position). Därefter gled Iniesta förbi Giménez, skapade sig yta och i samma ögonblick som Koke centrerat väldigt mycket tog Neymar med sig Filipe Luís in mot straffpunkten. Det öppnade upp en jätteyta på vänsterkanten där Rakitic dök upp. Kroaten fick ett jätteläge att ge Barcelona ledningen, men hans skott från 6-7 meter räddades av Oblak. En jätteräddning. 

Atlético fick sin andra målchans efter 17 minuters spel. Den här gången blev det farligare. Mascherano dräller med bollen på egen planhalva i uppspelsfas och det utnyttjar Griezmann genom att sno åt sig bollen. Fransmannen sätter sedan densamma i djupet och Fernando Torres springer sig loss mot mål, men i skottögonblicket slänger sig Thomas Vermaelen och stör anfallaren. Skottet kommer ur relativt svag vinkel och går över mål. Atletis bästa målchans dittills. 

Óliver Torres hade svårt i första halvlek och fick gult kort efter 18 minuters spel sedan han kapat Neymar. De kommande minuterna blir väldigt händelselösa när det gäller målchanser. Atlético-spelarna springer och försvarar samtidigt som Luis Enriques manskap försöker förflytta de röd-vitrandiga från sida till sida. Allt för att öppna upp kanterna och ta sig in den vägen. Det händer inte så mycket under den här perioden. Däremot skapar Barcelona sin bästa målchans sju minuter efter Fernando Torres skottförsök. Den här gången gör man det via en hörna. Rakitic slår in bollen från höger, väl inne i straffområdet står Simeones manskap och zonar mellan första stolpen och straffpunkten. De gör det på rad. Det är något som Barcelona utnyttjar genom att överbelasta den ytan. Rafinha går upp obehindrat och förlänger bollen mot Oblaks vänstra stolpe där Luis Suárez hittar in bakom ryggen på Godín. Därefter nickar han bollen i ribban. Det är mycket nära ett ledningsmål för katalanerna. Atlético har tur i den situationen. Vermaelen skadar sig i samband med den hörnan och tvingas utgå, men Barcelona gör bytet först två minuter senare eftersom bollen inte var ute ur spel innan dess. Jérémy Mathieu ersätter. Atlético har en relativt god period under de här minuterna och det slutar med att Filipe Luís får ett skottläge sedan Juanfran slagit ett inlägg efter en längre anfallssekvens. Vänsterbackens skott går dock högt över mål. 

De kommande minuterna var ganska händelsefattiga och såg ut som de precis innan Luis Suárez jättechans. Under den här tiden gör dock Simeone en taktisk förändring. Óliver går ut på vänsterkanten samtidigt som Koke stärker upp lagets centrala mittfält och Griezmann spelar till höger för att hjälpa Juanfran i försvarsspelet. Man går över från 4-4-2 till 4-5-1. Det blir också en förbättring när det gäller balansen, men de primära problemen kvarstår: man får inte tag i bollen och kan således inte gå till kontring. Gästerna nöter vidare och använder sig av sitt sedvanliga spelsystem, men det ger inga större resultat varken målchansmässigt eller när det gäller resultat. Fjolårets framgångsrecept med sylvassa kontringar är dock närmare att sluta i ett ledningsmål. Efter 35 minuters spel får man nämligen mer eller mindre ett friläge sedan Mascherano bara rensat bollen mot Luis Suárez. Uruguyanen springer sig loss bakom ryggen på Giménez och Godín, väntar in Neymar och spelar sedan brasilianaren. Han har tre alternativ att välja mellan: Rakitic till höger, skott i central position eller Luis Suárez till vänster. Han provar med ett skott på mål, men Giménez slänger sig och täcker försöket och Godín löser upp situationen som uppstår därpå. Täckningen som Giménez utför är väldigt bra eftersom Oblak är på fel fot och bollen på väg åt andra hållet, men bollen tar också på armen. Det kunde mycket väl ha blivit straff i den situationen. 

Sedan uppstår två situationer som mycket väl kunde ha slutat värre än vad de gjorde, men Filipe Luís tar en varning sedan han dragit i Rafinha efter 42 minuters spel. En minut senare är det Iniesta som fäller Gabi och som belöning får han en varning av Mateu Lahoz. Det händer inte så mycket mer än så, men Atleti går in i halvtidsvilan med att de kan mycket bättre än så här. 

SEGUNDA PARTE
Den spanska huvudstadsklubben springer ut på Vicente Calderóns gräsmatta efter något mindre än en kvart i omklädningsrummet. Den här gången är intentionen att försöka spela till sig lite fler situationer längre upp i planen och det börjar faktiskt ganska bra trots att Barcelona i vanlig ordning har betydligt mer av bollen. Tre minuter in i andra halvlek hittar Tiago in med en mycket fin passning där en djupledslöpande Fernando Torres får möjligheten att komma in i straffområdet. Han styrs snabbt ut av Mascherano, men i samma situation som han slår ett inlägg för inspringande Atlético-spelare hamnar bollen på argentinarens hand. Publiken blir alldeles till sig. Alla skriker såklart "penalti", men Mateu Lahoz friar. Torres försöker skjuta på mål, men försöket blockeras av täckande Barcelona-försvarare. Mascherano har sträckt ut handen och väl där kan det mycket väl blåsas för straff, men det ska mycket till om Atlético skall få en med tanke på att Giménez självvarit inblandad i två handssituationer. De röd-vitrandiga stärks av försöket till anfall och får utdelning efter 51 minuters spel. Vägen till målchansen är väldigt rak och enkel. En långboll nickas ned av Gabi, skarvas vidare på volley av Griezmann så att den når Tiago. Portugisen ser sedan att Fernando Torres springer sig loss mellan Mascherano och Jordi Alba. Han lägger bollen perfekt i djupet för anfallaren som kommer ensam med Ter Stegen. Tysken tvekar och går inte ut. Torres springer ifatt bollen och skjuter 1-0 till Atlético via Ter Stegens högra stolpe. Vicente Calderón exploderar. De röd-vitrandigas fina start i andra halvlek ger utdelning. 

Tyvärr skulle det inte hålla i sig särskilt länge. Det hann gå två minuter innan Barcelona fick en jättechans att kvittera via Neymar. Föga förvånande gjorde man också 1-1. Efter 53 minuters spel trär Iniesta in bollen bakom Atléticos första presslinje, mellan Griezmann och Tiago. Neymar tar emot och blir nedgjord av fransmannen. Mateu Lahoz blåser frispark för katalanerna i ett mycket farligt läge. 20 meter från Oblaks mål. Neymar lägger bollen till rätta, siktar in sig och skjuter. Det är kvitterat. 1-1. Han lägger bollen i Oblaks högra kryss och det är inte mycket slovenen kan göra i den situationen. Mycket slarvigt försvarsspel av Griezmann som ger bort ett gyllene läge och dödar därmed det lilla momentum som Atlético skapat sig i och med målet. Tillbaka på ruta ett. 

När vi spelat 59 minuter byter Luis Enrique ut Rakitic till förmån för Lionel Messi. I samma veva bestämmer sig Simeone för att ta ut Óliver Torres. In kommer Yannick Carrasco. Därefter byts även Jackson Martínez in mot Fernando Torres som dittills gjort en fin insats. Efter kvitteringsmålet tar Barcelona återigen kommandot. Man skapar en halvchans i Luis Suárez favör efter 64 minuters spel, men uruguyanens skottförsök är för dåligt. Det kommer dock en mycket bra målchans efter 66 minuter. Barcelona ordnar först och främst en hörna till höger sett med röd-vitrandiga ögon och det är återigen oförmågan att ta sig ur katalanernas första press som gör att man sätts under press. Barcelona slår en kort hörna och ingen är med på Messi som står utanför straffområdet. Neymar gör en löpning utan boll och får bollen perfekt av argentinaren, men i samband med att han avlossar skottet dyker plötsligt Godín upp och gör en jätteräddning på mållinjen. Han får bollen på handen och det kunde ha slutat illa med en målchansutvisning även om han av uppenbarliga skäl aldrig vill ta med handen, men i det läget räddar han också upp ett ledningsmål för gästerna. 

Atlético försöker gå rakare på mål med Carrasco på planen och faktum är att belgaren gör en ganska bra insats under den tiden som han spelar. Han har ett skottförsök som går rakt på Ter Stegen efter 68 minuters spel. Det mesta kretsar dock kring gästernas bollinnehav och försök att bryta ned Atlético och även om de röd-vitrandiga vägrar ge med sig så tvingar ändå de regerande mästarna fram målchanser på ett eller annat vis. I den 76:e minuten gör slutligen Barcelona mål, men det sker på ett väldigt turligt vis. Gabi och Griezmann försöker stoppa upp ett anfall och fransmannen är faktiskt på väg bort från den farliga zonen, men han får en dålig touch vilket gör att katalanerna tar tillbaka bollen genom Neymar. Brasilianaren spelar sedan Luis Suárez som förlänger till Messi och argentinaren gör förstås mål. 1-2. Det är ett väldigt billigt mål som uppkommer för att varken Gabi eller framförallt Griezmann lyckas få med sig bollen. Giménez tror att situationen är över så han blir bolltittare och tappar sin position samtidigt som Godín och Koke inte pratar med varandra. Oblak blir utelämnad till lejonen. 

Efter avspark går det inte många sekunder innan Atlético-spelarna tappar bollen och det renderar nästan i ett nytt baklängesmål. Den här gången är Oblak med på noterna, men försvarsspelet i just den sekvensen är under all kritik. Man tappar helt enkelt fokus ett par sekunder och det är mycket nära att straffa sig. Iniesta hittar återigen in till Messi som spelar Luis Suárez i djupet, men uruguyanens avslut räddas av Oblak som gör en fin insats mellan stolparna. Simeone agerar genom att plocka av Gabi och kasta in Luciano Vietto som bara några minuter innan Messis ledningsmål blivit ombedd att sätta sig på bänken. Gabi är riktigt förbannad. 

Atlético skapar dock en ganska bra möjlighet efter 83 minuters spel och med bättre kvalité i avslutet kunde Barcelonas ledning ha hotats. Efter en något längre sekvens lyckas Atlético kombinera till sig ett inläggsläge. Griezmann får chansen att slå ett inlägg och hittar faktiskt in till Jackson Martínez. Colombianen tar ned inlägget, väntar in studsen och skjuter på halvolley från straffpunkten, men hans avslut studsar i marken innan det når Ter Stegen som kan göra en ganska enkel räddning. Det är faktiskt ett mycket bra läge, men avslutet håller inte måttet. Messi har också ett försök på mål i den 88:e minuten, men den gången går bollen över mål. Chansen uppstår från ungefär samma läge som Neymar gjorde kvitteringen, men det vill sig inte den gången. Giménez drog på sig en varning i samband med den situationen och det var återigen en onödig frispark som man drog på sig. Filipe Luís kommer dessutom undan en andra varning sedan han tagit bollen med handen i slutet av matchen. Där hade han tur att han inte blev utvisad. 

Simeones manskap försöker gå till motattack under de sista minuterna där Barcelona mestadels försvarar sig, men man kommer inte närmare än ett inlägg som slås av Juanfran. Det passerar samtliga spelare, men om Godín läst bollbanan lite bättre hade han nog kunnat kvittera. Jackson Martínez nickförlängning är inte långt borta från att ge utdelning. Otroligt nog lägger Mateu Lahoz och hans domarteam bara till två minuter vilket var oerhört märkligt. 

Atlético inaksserar sin första ligaförlust den här säsongen. 

ATLÉTICO DE MADRID: Oblak; Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luís; Óliver Torres (Carrasco, 59'), Tiago, Gabi (Vietto, 81'), Koke; Griezmann, Fernando Torres (Jackson Martínez, 61')

BARCELONA: Ter Stegen; Sergi Roberto, Mascherano, Vermaelen (Mathieu, 27'), Jordi Alba; Busquets, Rakitic (Messi, 58'), Iniesta; Rafinha, Luis Suárez, Neymar

MÅLSKYTTAR: 1-0 Fernando Torres (51'), assisterad av Tiago; 1-1 Neymar (54'); Lionel Messi (76'), assisterad av Luis Suárez

DOMARE: Antonio Mateu Lahoz (Algimia de Alfara, Valencia)

VARNINGAR: Óliver Torres (18'), Filipe Luís (43'), Giménez (88'); Iniesta (43')

SKOTT: 11-13
SKOTT PÅ MÅL: 3-5
SKOTT UTANFÖR MÅL: 5-5
SKOTT I MÅLVIRKET: 0-1
BLOCKERADE SKOTTFÖRSÖK: 3-3
BOLLINNEHAV: 29,9%-70,1%
PASSNINGSFÖRSÖK: 316-707
LYCKADE PASSNINGAR: 244-623
PASSNINGSPROCENT: 77%-88%
AVGÖRANDE PASSNINGAR: 7-10
HÖRNOR: 1-10
OFFSIDEAVBLÅSNINGAR: 3-0
TACKLINGAR: 23-20
TACKLINGSPROCENT: 58%-83%
REGELÖVERTRÄDELSER: 17-5