"Vi måste vara den tolfte spelaren, förvandla Calderón till ett helvete för att på så vis slutföra det enorma arbete som våra spelare har lagt ned. Vi måste vara med varje gång Barcelona har bollen i egen ägo genom att vissla och ropa med all vår styrka, precis som våra spelare. Om våra spelare pressar med maximalt engagemang så måste vi också göra det. När vi vinner tillbaka bollen, ger alla sitt stöd. Enade sjunger vi på de sångerna som kommer från södra kurvan för att överföra det på våra spelare, precis som El Cholo ber oss om."

Strax innan mötet med Villarreal i lördags publicerade Frente Atlético en kommuniké där man klargjorde vad det är som gäller under onsdagens match mot FC Barcelona på Vicente Calderón. Det återstår maximalt tio matcher av 2013-2014 års säsong och Atlético är alltjämt med i toppen av ligaspelet och i UEFA Champions League. Hannover, Valencia, Bukarest, Monaco, Sevilla, Madrid, Milano samt en sväng till den vackraste av arenor i den spanska huvudstaden. Det råder ingen tvekan om att Atlético de Madrid spelar en av sina viktigaste matcher på år och dagar när katalanerna kommer på besök i mitten av veckan. Hela den här perioden med Diego Simeone vid rodret har handlat om två saker: vinna och växa som lag, dagligen. Det har varit det enda sättet att ta sig in i eliten och dessutom stanna där.

Strul i Azulgrana-klubben
Det var inte många i Barcelona-lägret som var särskilt nöjda efter 1-1 mot Atlético, speciellt då man gjorde en ganska bra avslutning på matchen utan att få någon utdelning. Efterspelet handlade dock om något helt annat. Någon gång efter lunch under onsdagen släppte nämligen FIFA ett pressmeddelande som gav eko i fotbollseuropa och som dessutom svartmålade den katalanska klubbens bild utåt. Som neutral måste undertecknad säga att timingen känns väldigt suspekt och värre kunde den knappast ha varit. Det är ett mycket hårt slag mot klubben eftersom man blir av med några riktiga frontfigurer på och utanför planen under sommarens övergångsfönster. Att man sedan inte kan ersätta de ordentligt och att hela den här processen sedan skall upp i idrottens skiljedomstol CAS gör att en skandal efter en annan avlöser varandra. Som om det inte vore nog med Neymars övergång så skall man alltså tvingas gå igenom ytterligare en tung period med spekulationer och oklarheter. Samtidigt som allt det här skedde rapporterade Radio Catalunya att Andoni Zubizarreta skall ha presenterat sin avskedsansökan, något som sedan dementerades av officiella klubbkällor.

Tito Vilanovas sjukdom var någonting som skapade stora problem för klubben under sommaren vilket i sin tur också gjorde att man inte var på topp i inledningen av säsongen. Det är lite av förändringens tid i Barcelona som i mångt och mycket inte längre ses på samma vis av den neutrale fotbollssupportern. Det är problemet med att måla upp en bild av sig själv för att sedan försöka ta sig an problem som dyker upp förstör den yttre bilden. Samtidigt är det ju också till ganska stor del klubbens eget fel pg.a. vissa av agerandena under det senaste året. Lägger man sedan till skadorna på Víctor Valdés och Gerard Piqué samt det faktum att en ledare och karaktär i Carles Puyol saknats så visar det på att väldigt mycket måste till om en klubb av den här storleken skall falla. Med alla de här sakerna som ligger och gnyr i bakgrunden är det ändå imponerande att se vart man befinner sig med ett tiotal matcher kvar av säsongen, trots att man har en enorm budget som inte alls kan jämföra sig med exempelvis onsdagens motståndare. Vi har ju sett andra klubbar som har betydligt svårare med förändringar trots att de har gott om pengar och utrymme för investeringar i spelare. Man slåss om ligatiteln och har alltjämt allt i egna händer med tanke på att Atlético måste till Camp Nou i sista omgången. Dessutom spelar spelschemat i katalanernas och Real Madrids fördel. Nästa vecka spelar man final i Copa del Rey, men närmast runt hörnet väntar alltså returen i UEFA Champions League mot Atlético.

Många vänta sig att den här fantastiska cykeln skall ta slut inom kort, men Barcelona hänger i och vägrar ge med sig. Något som Atlético sannerligen kan lära sig av.

En analys av de fyra matcherna
Någon dag efter att Atlético de Madrid åkt till Camp Nou och spelat oavgjort mot Barcelona satte sig den katalanska klubbens tränarstab ned och började analysera tillställningen. Det i sig är inte särskilt konstigt med tanke på vad ett avancemang skulle betyda för de båda lagen. Däremot var det ganska anmärkningsvärt att Gerardo Martino och hans tränarstab gjorde det i torsdags. Än mer intressant är det faktum att Barcelonas tränarstab gick igenom alla fyra matcher de båda lagen har spelat mot varandra den här säsongen. Kontentan av det hela är i slutändan att Diego Simeone har hållt sig till en mycket klar spelidé och liknande manskap förutom när han tvingats improvisera. Martino har använt sig av flertalet varianter i anfallsspelet och det finns en gemensam nämnare. På de fyra matcherna de båda lagen har spelat mot varandra har samtliga slutat oavgjort: 1-1, 0-0, 0-0 och 1-1. Det intressanta i sig är att Neymar har gjort båda målen för Barcelona i dessa matcher och att de har kommit från Atléticos högerkant. Det är nämligen där som brasilianaren alltid har visat sin största styrka som fotbollsspelare under tiden i Santos, något som Tata Martino verkar vara beredd att utnyttja mot Atlético på onsdag.

Man har också samlat videoklipp från de fyra matcherna för att försöka hitta den rakaste vägen till mål mot Atlético. Samtidigt har Tata Martino testat ett 4-3-3-system där Andrés Iniesta återvänder till sin önskade position på mittfältet tillsammans med Sergio Busquets och Xavi. Det i sin tur gör alltså att Neymar går in som en av tre anfallsspelare till vänster samtidigt som Lionel Messi mycket väl kan flyttas ut på högerkanten för att söka upp ytterligare alternativ och aktivera honom betydligt mer eftersom Atlético ofta släpper kanterna i det kollektiva försvarsspelet. Antagligen vill man öppna upp för Dani Alves som förväntas komma mer på överlapp. Det mest intressanta är dock Cesc Fàbregas som falsk nia. Det är i varje fall en av varianterna som man kan komma att använda sig av.

Truppen
Pinto, Oier; Dani Alves, Montoya, Bartra, Mascherano, Puyol, Jordi Alba, Adriano; Busquets, Song, Xavi, Fábregas, Iniesta, Sergi Roberto; Pedro, Neymar, Messi, Alexis, Tello, Afellay

 
 Víctor Valdés, Piqué, Cuenca, Dos Santos
 -

Startelvan (4-3-3)
Pinto; Dani Alves, Bartra, Mascherano, Adriano; Xavi, Busquets, Iniesta; Messi, Cesc, Neymar

Atlético de Madrid planerar redan nästa säsong, trots att man är inne i en avgörande period på säsongen
Det är visserligen ingen större överraskning att Atlético de Madrids sportsliga ledning med Diego Simeone, José Luís Caminero, Andrea Berta och Miguel Ángel Gil Marín är i ständig kontakt med varandra, desto mer intressant är det faktum att man redan jobbar på att formera truppen till nästa säsong. De senaste dagarna har det viskats om möten med olika agenter och representanter för spelare som mycket väl kan vara en del av Simeones lagbygge nästa säsong. Det mest intressanta är utan tvekan San Lorenzos unge anfallsspelare Ángel Correa som Simeone själv har erkänt är en av väldigt få spelare som han faktiskt skulle betala för att se på plats. I Argentina är man överens om att Ángelito lämnar "CASLA" för spel i Atlético och intresset är någonting som bekräftats av såväl president Matías Lammens som vicepresidenten Marcelo Tinelli. Samtidigt tyder det mesta på att Thibaut Courtois stannar ytterligare en säsong, ett beslut som väntas göras officiellt inom kort. I så fall förlänger belgaren med Chelsea och lånas in en säsong till från den engelska Premier League-klubben. Det gör också att Courtois kan koncentrera sig 100% på Atlético de Madrid fram till sommarens VM-slutspel i Brasilien. 

Samtidigt har man också börjat jobba på försäsongsplanerna i sommar, något som är mycket viktigt i röd-vitrandiga kretsar. Att man spelar en kvartsfinal mot Barcelona i UEFA Champions League är naturligtvis en väldigt viktig faktor, något som man inte minst märker av bland supportrarna, men tränarstaben och spelarna lever i något av en egen bubbla för närvarande. Pressen är inte i närheten så stor som den är i jämförelse med vad den var i början av förra säsongen då man var tvungna att kvalificera sig för Europas finaste klubblagsturnering för att undvika att sälja av stora delar av en mycket bra trupp. I helgen blev det klart rent matematiskt att Atlético har en direktplats dit även nästa säsong vilket också innebär att man kan satsa vidare i sommar. Innan säsongen hade ledningen också satt upp ett mål om att man skulle passera åttondelsfinalen. Även där har man lyckats.

Därför kan man gå in i matchen mot Barcelona på ett väldigt avslappnat vis, även om det naturligtvis gäller enormt mycket i sportslig prestige, men även ekonomisk uppsving.

Arda skadad, Diego Costa alltjämt ett osäkert kort
De senaste veckan har allting i det röd-vitrandiga lägret kretsat kring om Simeone och hans tränastab kommer kunna räkna med Diego Costa till returen på Camp Nou. För så sent som ett antal dagar sedan klargjorde Simeone att det inte är upp till honom utan fystränarna att försöka få Arda och Diego Costa i speldugligt skick. Óscar Pitillas har jobbat stenhårt, men i slutändan gick det inte att göra något åt Ardas smärtor i ljumskarna. Det här är någonting som han har dragits med i ungefär två veckors tid och som har förhindrat att han visar upp samma höga nivå, men likväl har turken jobbat hårt, match efter match. Under tisdagsmorgonen stod det stor del klart att Arda inte skulle kunna vara med mot katalanerna på onsdag eftersom man helt enkelt inte vill göra skadan värre. Det mest frustrerande med det hela är att spelaren tvingas vila helt och hållet från all fysisk aktivitet för att få bort smärtorna, men i hans fall har inte ens det hjälpt på så kort tid. Inom klubben har man varit väldigt hemlighetsfulla med Ardas ljumskproblem, men statistiken talar sitt tydliga språk: han har inte spelat 90 minuter sedan mötet med Almería i februari.

Diego Costas rehabiliteringsprocess påbörjades på allvar i torsdags där anfallaren genomgått dubbla behandlingar dagligen med hjälp av den nymodiga metoden Electrólisis Percutánea Intratisular. EPI förkortar behandlingsprocessen av muskelskador och i just det här fallet så är den officiella diagnosen att 25-åringen blir borta i 6-10 dagar beroende på hur bra hans kropp reagerar på metoden. I söndags hade hela laget ledigt efter den tuffa tillställningen mot Villarreal, men Diego Costa infann sig på Majadahondas träningsanläggning och genomförde ett dubbelpass tillsammans med Óscar Pitillas där han också fick behandling två gånger. Det har gått en vecka sedan Diego Costa skadade sig i vad som var en lårmuskel och inte knät, som han faktiskt hade problem med innan det första mötet. Under tisdagen genomförde han inte den första delen av träningen under de första 15 minuterna med spelargruppen och faktum är att han till och med var sen in på Vicente Calderóns gräsmatta. Med det sagt så genomförde han träningen individuellt och faktum är att anfallaren sprang och tränade med boll. Sen är det ju så att han själv vill spela mot Barcelona, men ett slutgiltigt beslut kommer att tas i samråd med det medicinska teamet och Simeone eftersom det finns en allvarlig risk att hans skada förvärras ännu mer.

Simeone är klar på potentiella ersättare
Atléticos tränarstab är väldigt klar på vilka spelare som kommer springa ut på Vicente Calderóns gräsmatta under onsdagskvällen om Diego Costa inte kan spela. Precis som han bekräftade under presskonferensen nedan kommer det att bli Adrián som spelar tillsammans med David Villa i så fall. Det är ett mycket intressant val då Adrián bara har gjort 37 minuter fördelat på två tävlingsmatcher sedan kollapsen i Pamplona mot Osasuna där han förövrigt spelade hela matchen. Han har också lämnats utanför truppen i fem av de sju senaste ligamatcherna och spelade varken mot Milan i returen eller Barcelona på Camp Nou. Simeone har alltid pratat öppet om hur mycket han beundrar Adriáns kvalitéer som fotbollsspelare, men just ute på planen har asturiern helt enkelt inte motsvarat förväntningarn sedan Atlético vann UEFA Europa League under den nurvarande tränarstabens första halvår vid rodret. Från Majadahonda viskas det om att Simeone har försökt återuppliva anfallsspelaren på alla tänkbara vis, men att han helt enkelt inte reagerar. Simeone har försökt med allt från speltekniska detaljer till att lägga en arm runt spelarens axel till att slutligen be klubben om att förlänga hans kontrakt till sommaren 2018, men ingenting har fungerat så här långt.

En sak är i varje fall säker: Cholo vägrar ge upp "Caso Adrián". Annars skriver sig startelvan själv: Courtois i mål, Juanfran som högerback och ett mittlås med Miranda-Godín som vanligt efter att brasilianaren vilat senast. Filipe Luís som vänsterback. Tiago går in som lagets ankare istället för Mario och Gabi återvänder till startelvan. Koke och Raúl García har sina utgångspositioner på varsin kant och längst fram återfinns alltså antingen Adrián eller Diego Costa tillsammans med David Villa.

Truppen
Courtois, Aranzubia; Juanfran, Javi Manquillo, Miranda, Alderweireld, Giménez, Godín, Filipe Luís, Insúa; Mario, Tiago, Gabi, Koke, Diego, Sosa, Cebolla Rodríguez, Raúl García; Adrián, Villa, Diego Costa

-
Arda
-

Startelvan (4-4-1-1)
Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís; Tiago, Gabi, Raúl García, Koke; Villa; Diego Costa/Adrián

Simeones presskonferens
Förväntningar inför matchen: "Jag ser en spännande match med två lag som spelar annorlunda framför mig. Det ena har talang, bollinnehav samt en färsk histora. Vi bidrar med ödmjukhet, hjärta, anda, kontringar och spelutrymmen. Vi får se vem som är bättre i den här bataljen mellan två olika spelstilar. Jag hoppas att våra spelare lyckas hitta den rätta vägen att lösa det här dubbelmötet eftersom vi står inför en av Champions Leagues finaste matcher."

Hemmapublikens roll: "Jag har själv spelat fotboll och pg.a. det vet jag att det finns speciella arenor. Vicente Calderón är en sådan. När supportrarna involverar sig här så märks energin som skapas. Det vi gör på planen är direkt avgörande för hur saker och ting ska gå, men den positiva energin kommer inte vara densamma i varje moment. Förhoppningsvis kommer vi att kunna kompensera denna inertia underifrån och uppåt."

Tröttheten så här i slutet av säsongen: "Det har varit ett väldigt krävande mästerskap där vi haft en fin resa och där spelarna har bidragit med en stor kraftansträngning. Vi har lagt en väldigt bra fysisk grund i och med vårt arbete som i sin tur har gjort att vi är där vi är vid den här tidpunkten av säsongen. Vi har alltid räknat med de som har spelat mindre under säsongen för att de ska vara viktiga nu i slutet. Vi har roterat."

Diego Costa och Arda Turans respektive skadeproblem: "Vi ska strax träna och då får vi se i vilket skick Diego Costa och Arda befinner sig. För lagets skull är det viktigt att han är minst 90% frisk eftersom vi inte har särskilt mycket nytta av någon som befinner sig i ett 50 procentigt skick. Laget går över allting. Om det är så att Diego inte kan spela så kommer Adrián att ersätta honom och jag är säker på att han gör en riktigt bra match. Jag tror på honom, han känner sig bra och har gett oss mycket under de här säsongerna och det gör att jag är säker på att han kommer göra mål imorgon. Arda har genomfört behandlingar och idag kommer vi att utvärdera hans status. Ingen av de har tränat tillsammans med gruppen, men båda är mycket viktiga för oss."

Pressen utifrån: "Det finns ingen press att tala om här. Istället handlar det om ansvar. Den som inte har nog med pengar att förse sina barn med mat på bordet känner sig pressad. I båda lagens fall handlar det snarare om att båda känner av lika mycket ansvar."

Somos nacidos para morir por tus colores. ¡¡¡Forza Atleti!!!

  

Datum: 9 april 2014
Matchstart: 20:45
Spelplats: Estadio Vicente Calderón, Madrid
Kapacitet: 54,960 åskådare
Planen: 105 x 70 m (naturgräs)
Domare: Howard Webb (Rotherham, West Riding of Yorkshire, England)
Streaming: Atlético de Madrid-FC Barcelona kan ses via en mängd olika sidor på nätet, däribland Wiziwig, Rojadirecta, Sport Category.