Primera parte
Det var ganska uppenbart att Chelsea inte var särskilt intresserade av att anfalla och José Mourinho hade ställt ut sitt manskap för att försvara matchen igenom. Det gjorde att Atlético blev spelförande, något som Diego Simeone inte är särskilt intresserad av generellt. De röd-vitrandiga inledde ganska temposvagt eftersom man inte ville gå bort sig samtidigt som Chelsea-spelarna stod rätt i sina positioner. Väl medveten om Atlético styrkor bestämde sig Mourinho för att spela väldigt lågt med sina respektive yttermittfältare, något som gjorde att Atléticos ytterbackar inte kunde kombinera sig till möjligheter med ett kortpassningsspel. Det hände därför inte särskilt mycket i inledningen av matchen och det mesta av spelet stannade på Diego som tog för lång tid på sig i vändningarna. Det mest intressanta som hände under de första tio minuterna var att Diego Costa gav John Terry "blicken", som om han inte var särskilt intresserad av att bli lagkamrat i sommar. Den första målchansen kom efter 15 minuters spel när en hörna slogs in av Koke från vänster sida av planen. Raúl García försökte möta med huvudet, men blev inknuffad av David Luiz och landade på Petr Cech som faktiskt skadade sig i situationen och tvingades utgå. Mark Schwarzer ersätter. Han småjoggar in på planen och verkar faktiskt slösa tid redan i den 18:e spelminuten. Spelavbrottet varade i ungefär fyra minuter och det såg tyvärr inte särskilt bra ut för tjecken när han klev av planen till Vicente Calderóns applåder. Den efterföljande hörnan slogs kort, Filipe Luís tog sig in i inläggsposition och drog till med ett inlägg som dock nickades utanför av Diego Costa. Det var en ganska bra position, trots att Chelsea-spelarna hade läget under kontroll med väldigt tight försvarsspel i luftrummet.

Chelsea fick sin första målchans efter 20 minuters spel. Det var naturligtvis en hörna. Frank Lampard slog in bollen från Atléticos högra hörnflagga, Gary Cahill dök upp i mitten och nickade omarkerad bollen på mål, men den räddades av Atlético-försvarare. Det blev dock inte något av det hela eftersom Mikel hade obstruerat Thibaut Courtois i de röd-vitrandigas mål. Frispark till Atleti. Atlético försöker ta sig igenom Chelseas försvarsmur, men lyckas inte riktigt hitta den avgörande passningen. Mycket pg.a. ingen fyller på i ytan bakom Chelseas ytterbackar och yttermittfältare. Vi är inne i den 28:e minuten när engelsmännen går till anfall för första gången på riktigt länge. Juanfran snubblar över sig själv och Willian snor bollen framför honom innan han lägger en passning i djupet på Ramires som sprungit sig loss utan boll. De röd-vitrandiga är på efterkälken, Miranda hamnar i en 1-mot-1-situation, men behöver inte göra så mycket. Ramires skjuter nämligen utanför Courtois högra stolpe. Det är dock ett mellanting: varken skott eller inlägg.

Det tål att nämnas: gästerna är fullständigt ointresserade av att anfalla. Atlético tvingas föra mycket av spelet. Raúl García får dock en bra målchans i den 30:e minuten sedan Filipe Luís slagit ett inlägg mot Navarra-sonen på bortre stolpen. Tyvärr så kommer han inte riktigt upp utan nickar högt över Schwarzers mål. Det är egentligen inte ens farligt. Efter 34 minuters spel har Atlético sin bästa målchans så långt under matchen. Chelsea tillåter Mario föra spelet ganska mycket under matchen och går inte på honom allt för ofta för att försöka sno åt sig bollen med ett planerat presspel. Det gör att Mario får möjligheten att sikta in sig från ungefär 25 meters håll i den 34:e minuten och skottet är bra, men det går precis utanför Schwarzers vänstra stolpe. Atlético får ingen hörna av den svenska domartrion, men australiensaren är på bollen. Det kan man se ganska tydligt på reprisbilderna. Atlético brukar lösa den här typen av matcher med sina fasta situationer, men ikväll är det för mycket plottrande från Koke i de här situationerna. För många korta varianter.

Atletis vassaste målchans i den första halvleken kommer efter 41 minuters spel. Man lyckas etablera anfallsspel längs Juanfrans högerkant genom att behålla bollen under en längre period innan just högerbacken slår ett inlägg som nickskarvas vidare till Diego Costa på bortre stolpen av en Chelsea-spelare. Anfallaren tar ned bollen på bröstet och skjuter, men César Azpilicueta lyckas kasta sig och täcka med kroppen. Han får visserligen bollen på ena handen, men någon straff är inte att tala om. Det är nästan halvtid när Atlético får sin nästa målchans. Den här gången har Diego lyckats hitta yta mellan Chelseas backlinje och mittfält. Han går in i en skottposition sedan Diego Costa spelat bollen till honom efter kombinationsspel, men skottet går rakt på Schwarzer som gör en enkel räddning.

Innan halvtidsvilan delar Jonas Eriksson ut en frispark till Fernando Torres sedan Diego Godín gjort ned honom. Det är ganska billigt, men David Luiz får ett bra läge att göra mål. Skottläget är någon meter utanför straffområdet på höger sida. Skottet är dock inte bra. Han skjuter rakt i muren.

Segunda parte
Samtidigt som andra halvlek skall sätta igång kommer nyheterna i spansk radio om att Petr Cech och att han befinner sig på en klinik i den spanska huvudstaden för undersökningar av axelskadan. Någon minut in i andra halvlek skickar Simeone ut sina spelare för uppvärmning. David Villa, José Sosa och Arda befinner sig alla vid sidlinjen tillsammans med Profe Ortega. Alla tre skulle komma in i matchen senare. Andra delen av matchen inleds ganska försiktigt av båda lagen, även om Chelsea har något mer av bollen inledningsvis. Efter 48 minuters spel får Lampard en fin möjlighet att ge engelsmännen ledningen. Chelsea, som hållt i bollen under en längre period kastar in bollen i straffområdet via ett inkast av Azpilicueta, det i sig nickas undan av Godín, men Lampard dyker upp i sin favoritposition utanför straffområdet och drar på ett skott med vänsterfoten. Det går dock rakt på Courtois som står perfekt placerad. Atlético spelarna jobbar på hårt för att försöka etablera ett anfallsspel som i sin tur skall ge resultat. Minuten efter Lampards skott på Courtois är det dock en situation som uppmärksammas mellan Diego och David Luiz. Atleti-spelaren gör ner sin landsman som gärna ligger ned i gräsmattan för att slösa så mycket tid som möjligt. Samtidigt är publiken riktigt irriterad. När han sedan återvänder till planen så blir han fullständigt utvisslad. 

Diego försöker säga till Eriksson att det får räcka med spelförstörelse, men svensken ger sig på Atleti-spelaren och ger honom en utskällning av någon anledning. Atlético-spelarna ger inte med sig, de vill etablera ett anfallsspel. Det lyckas man slutligen med i den 55:e minuten genom Diego. Mycket av spelet kretsar kring brasilianaren. Gabi slår ett inlägg i en central position mot Raúl García som löper in i straffområdet utan boll, men Schwarzer rusar ut och tar undan bollen..rakt på Diego som tar emot, skottfintar två Chelsea-försvarare innan han skjuter. Schwarzer har dock tagit sig tillbaka in i position och han gör en ganska enkel räddning i slutändan. De kommande minuterna är händelserika. I den 59:e matchminuten vinner Chelsea tillbaka bollen ganska högt upp i planen genom Ashley Cole som i sin tur spelar densamma till Fernando Torres. El Niño tar emot, sedan försöker han dribbla sig igenom fyra Atleti-försvarare, men fastnar och drar iväg ett skott. Han är ganska bra med boll ikväll. Minuten därpå är det Atléticos tur. Efter en sekvens där inget av lagen lyckas vinna tillbaka bollen och där båda nickar fram och tillbaka så får Diego bollen utanför straffområdet. Han laddar, skjuter, men bollen går utanför Schwarzers vänstra stolpe. Det är även Diegos sista aktion under tisdagskvällen. Han byts ut mot Arda efter en timmes spel.

Atlético jobbar för att få till ett ledningsmål, men lyckas inte riktigt ta sig igenom Chelseas försvarsmur. Mycket pg.a. deras goda samarbete centralt på mitten. Efter 64 minuters spel åker dock Lampard på en varning sedan han kapat Arda. Man kunde se hur Atlético-spelarna ganska uppenbarligen vågade spela bollen på markerad spelare när turken kom in i andra halvlek. Han är ju enastående i de situationerna. Simeone insisterar på att Atleti skall försöka ta sig runt på Chelseas vänsterkant under en viss period mellan 60:e och 70:e minuten, men antingen är inläggen för höga eller så lyckas Chelsea-försvararna ta undan bollen. I den 71:a minuten åker John Terry på en skada sedan han hoppat och landat konstigt vid ett upphopp. Han försöker verkligen spela vidare, men det gör alldeles för ont och efter ytterligare två minuter på planen tvingas han gå av. Det går inte. Det ser ut som en mindre ledbandsskada. Mourinho kastar in André Schürrle samtidigt som David Luiz tar ett steg ned i banan och agerar mittförsvarare under den sista kvarten.

Efter 73 minuters spel aktiverar Atlético vänsterkanten genom att använda sig av Koke, Filipe Luís och Diego Costa för att skapa utrymme. Det gör att vänsterbacken kombinerar sig in i straffområdet, men det är kvalitéen i avslutet som inte är tillräckligt bra. Strax därpå uppstår även ett litet tumult där Gabi och Azpilicueta hamnar i ordkrig och mindre handgemäng. Mikel får en varning och missar liksom Lampard returen. Detsamma gäller Gabi. Onödig varning. Lampard kommer undan en andra varning.  Den efterföljande frisparken tas om hand av Gabi. Han lägger upp bollen, tar sats och skjuter. Bollen går igenom Chelseas ihåliga mur, men inte förbi Schwarzer som gör en ganska bra räddning. Det är nära ledning för Atlético även om det inte är någon större frispark av lagkaptenen. Minuterna därpå skapar Atlético en jättechans. Vi är inne i den 79:e minuten när Juanfran får bollen längs högerkanten efter en enastående passning av Gabi. Högerbacken gör sin spelare, i det här fallet Willian innan han slår ett mycket bra inlägg till Arda på bortre stolpen. Turken hoppar upp, vinner nickduellen mot Azpilicueta, men bollen går utanför Schwarzers högra stolpe.

Strax efter målchansen går Mario av till förmån för José Sosa. Atlético behåller trycket. Gabi sprejar boll efter boll till Atléticos högerkant där Juanfran och Sosa står och mottar inlägg på inlägg. Argentinaren hittar in till Raúl García minuten därpå, men Navarra-sonen nickar återigen över mål.

Vi är inne i den 84:e minuten när Raúl García skulle premieras med den bästa målchansen i slutet av matchen. Atlético etablerar återigen ett bra anfallsspel längs högerkanten där man lyfter in bollen gång efter annan i straffområdet. Först är Raúl García inte särskilt bra i avslutningsläget, sedan får Chelsea en kontring som Miranda reder upp och efter det här får således Navarra-sonen ett läge att nicka in ett ledningsmål. Sosa väggspelar med Diego Costa och kommer in i en väldigt bra inläggssituation. Han slår in den på Raúl García som hoppar, når högst, men nickar över mål, bakåtlutad. Snett bakåt fanns Diego Costa, även om det hade varit svårt att spela den bollen.

Simeone gör lagets andra byte i den 86:e minuten. Ut går Raúl García, in kommer David Villa.

I den 89:e minuten åker Miranda på en varning sedan han gjort ned Fernando Torres precis utanför straffområdet. El Niño snurrar i ärlighetens namn upp Atleti-försvararen på läktaren sedan han slagit en tunnel på honom och försökt ta sig runt honom. Den efterföljande frisparken är dålig. David Luiz skjuter över mål. Han får den inte att dyka i tid.

Daniel Gustavsson från Mantorp, som faktiskt har dömt undertecknad i lokalfotbollen här i Östergötland, visar upp skylten med övertiden: fem minuter återstår att spela på Vicente Calderón. Atlético jobbar på och försöker få till ett ledningsmål. Man fortsätter med inläggen från centrala positioner. Det är som vanligt Gabi som slår inläggen, men i den 91:a minuten spelar det ingen roll att Diego Costa vräker sig fram. Hans nick räddas ganska enkelt av Schwarzer. Minuten därpå har Arda ett skottläge, men skottet skruvar sig bort från Schwarzer och går till inspark. Det är i ärlighetens namn inte nära. Diego Costa har den sista målchansen i den 93:e minuten sedan Chelsea slarvat bort bollen högt upp på egen planhalva, men hans skott går högt över mål.

Slutminuterna avhandlas ganska snabbt och utöver det faktum att Mourinho använder sig av sitt sista byte genom att byta ut Willian mot Demba Ba, så varnas även senegalesen för att han slösat tid.

Det absolut sista som händer är att Lampard slår en hörna som Courtois plockar ned, där Atlético springer sig loss kontringsmässigt, men där man inte klarar av att komma till en bra målchans i slutet.

Matchen slutar 0-0.

Kontentan är någonstans att Mourinho nöjde sig med att Chelsea spelade den "1800-talsfotboll" som han själv beskyllde West Ham United för tidigare under säsongen och han fick med sig ett mållöst resultat på Vicente Calderón. Man var liksom inte intresserade av att anfalla överhuvudtaget. Fotboll handlar dock om resultat. För Atléticos del gäller det nu att avgöra på Stamford Bridge istället.

Men först..Valencia på Mestalla.

MATCHFAKTA

Atlético de Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís; Koke, Mario (Sosa, 80'), Gabi, Diego (Arda, 60'); Raúl García (David Villa, 86'); Diego Costa

Chelsea: Cech (Schwarzer, 18'); Azpilicueta, Cahill, Terry (Schürrle, 73'), Cole; David Luiz, Mikel, Lampard; Ramires, Torres, Willian (Ba, 90+4')

Domare: Jonas Eriksson (SWE)

Varningar: Gabi (75'), Miranda (89'); Lampard (64'), Mikel (75'), Ba (90+4')

Skott: 25-5
Skott på mål: 4-2
Skott utanför mål: 14-2
Blockerade skottförsök: 7-1
Bollinnehav: 69%-31%
Passningsprocent: 83%-63%
Offsideavblåsningar: 5-0
Tacklingar: 16-12
Regelöverträdelser: 13-16
Vunna nickdueller: 16-22