Vi känner igen mönstret från tidigare matcher, Athletic dominerar spelet skapar fler (och bättre) chanser än motståndarna och släpper in ett skitmål vilket resulterar i antingen förlust eller oavgjort. Allt detta fanns på San Mames och för att spetsa till det ytterliggare smög det omkring en clown förklädd till domare och gjorde livet surt för alla rödvitrandiga.

Bielsa har ju varit väldigt pressad att ta sin första seger men var nog samtidigt lite rädd att Nilmar-Rossi skulle kontra sönder hemmalaget och ställde upp med en för honom defensiv 11

------------------------------Iraizoz---------------------------

----------Gurepgui-------Ekiza-------Amorebieta------

----Iraola----------------Javi Martinez---------Aurtenetxe

----Susaeta---------------Muniain-------------Gabilondo

---------------------------Llorente----------------------------Athletic startar matchen bäst och sätter hög press på Villarreal som får det svårt att ta sig ur egen planhalva första 10-15 minutrarna, Athletic skapar också den första riktiga målchnsen då Llorente nickar utanför efter 8 minuter. Villarreal skapar nästa farlighet när Athletic försvaret står och sover på en frispark, Rossi passar kort till Borja som tar sig in i Athletics straffområde och får iväg en äkta tåfjutt  som går strax utanför Irizoz högra stolpe.

Senna försöker sig sedan på ett långskott som går över och llorente slarvar bort ett friläge innan 1-0 kommer, denna gång är det Villarrealförsvaret som står och sover vid en frispark och Iraola är inte sen att utnyttja situationen utan slår ett flackt inlägg som gubben Gabilondo stöter in från nära håll. 1-0 gooolll ddeeee Gabilondo!!

Athletic kontrollerar sedan första halvlek utan att för den delen skapa mängder av heta chanser och går till halvtidsvila med 1-0 i bagaget.

Andra halvlek börjar som den första men med ett undantag, Athletic släpper in ett skitmål i en situation som egentligen inte inte är en målchans.. 

Gurpegui tar bollen av Rossi utanför straffområdet som i sin tur snor(ojuste med en tröjdragning?) tillbaka lädret och tar sig ner till kortlinjen där han slår in en markboll in framför mål, Iraizoz har snurrat ut och vänt tillbaka och hamnar i en konstig position där bollen går förbi honom och hamnar hos Amorebieta som oturligt bara får en tå på bollen. Typiskt nog tåar han den mitt på Nilmar som knappt hinner få undan foten utan styr bollen rätt upp i krysset från nära håll och 1-1 är ett faktum.

Inga roliga mål Athletic släpper in den här säsongen...

Trots kallduschen skruvar Athletic upp tempot och börjar skapa chanser, först ut är Javi Martinez som får på ett tungt skott som Lopez gör en fin räddning på. Strax efter det kommer Atheltics bästa möjlighet i andra halvlek, Susaeta blir frispelad på högerkanten och tar sig in mot mål där han har Muniain  helt fri i höjd med straffpunkten. Helt obegripligt väljer han då att skjuta från en halvbra vinkel istället för att spela Muniain som bara hade haft att rulla in bollen i öppet mål. Skottet är inte dåligt och Lopez gör en kanonräddning men ett mindre själviskt beslut där hade nog inneburit 3 poäng...

Nästa chans går till vänsterbacken Aurtenetxe som får en bra chans efter pass från Toquero som nyss kommit in, volleyskottet ifrån bra läge går dock tyvärr rakt i famnen på målvakten. 

Det skall komma en riktigt het chans till innan matchen är slut och den tillfaller nyss nämda Toquero. Ett långt inlägg från Iraola möts av löparkungen som nickar mot målet och en flygande Villarreal målvkat, själv skriker jag GGGOOOOOOOLLLLLLLL  innan jag inser att Lopez mirakulöst fått bollen på handen och styrt den till hörna.. mamma mia...

1-1 står sig tiden ut och sista 10 blir ganska händelsefattiga efter att Ekiza fått sitt andra gula kort och således blivit utvisad. Inte felaktigt men hade domaren varit konsekvent den här kvällen hade ex Mussachio fått ta en tidig dusch långt innan Ekiza och hur herr Iglesias Villanueva lyckades hitta 5 varningar och en utvisning för hemmalaget och endast 1 gult tillbortalaget är fulltsändigt obegripligt.

1 poäng hade i normala fall känts som ett bra resultat men sett till matchbilden och poängbehovet är det ju likt förbannat inte bra.  

Bästa Hemmaspelare: Javi Martinez - Gjorde sin bästa match för säsongen och har förhoppningsvis visat att han skall spela på mittfältet.

Sämsta hemmaspelare: Llorente - igen får man väl tyvärr säga, lejonkungen är en skugga av sitt forna jag och lyckas inte med något. Läge för Toquero kanske?

Bästa bortaspelare: Gonzalo/Lopez - hela försvaret gjorde det bra men Gonzalo plockade bort Llorente(hur svårt det nu är i dagens läge) och Lopez gjorde ett par matchavgörande räddningar i andra halvlek.

Kommentar efter matchen: "Matchen genererar optimism men vi har bara 2 poäng av 15 möjliga" - Marcelo Bielsa

Höjdpunkter

 


Ny tuff match på torsdag när man tar emot PSG i Europa league innan man åker till San Sebastian för årets första derby mot Real Sociedad. Förlust där och Bielsa får nog sannolikt åka hem till Argentina igen...


Matchfakta

Athletic - Villarreal   1-1   Gabilondo 44', Nilmar 53'
Bollinnehav: 57-43%
Avslut på mål: 6-3
Hörnor: 8-4
Varningar:5-1
Utvisningar: 1-0
Domarbetyg: 5 av 10  (enligt Marca)