Nej, det vill sig inte riktigt mot de bästa lagen i serien. Ska vi nederlaget som ett tecken på att vi inte har i Europa att göra? Självklart inte men det är inte utan att det känns lite bittert så här några minuter efter att Muñiz Fernandez (som för övrigt gjorde en bra insats) blåst av den här regniga matchen i Bilbao. 

För det var de rödvita som hade de flesta och bästa chanserna men hade inte riktigt turen eller skickligheten att kunna sätta 2-0 som förmodligen hade avgjort matchen till hemmalagets fördel. Llorente hade vid ställningen 1-0 ett stoplskott i mitten av andra halvlek i ett viktigt skede av matchen. Istället för 2-0 så gjorde några minuter senare Mata 1-1 och inbytte Jonas kunde senare föra Valencia upp till 1-2 och Athletic lyckades inte komma tillbaka.

Till start kommer en till stor del väntad laguppställning förutom att Koikili spelar på vänsterbacken. Det har varit snack om att han skulle få stå åt sidan pga en aningen sämre insatser på sistone, men fick ändå starta matchen tillsammans med San José och Ekiza i mitten och en omskolad Oscar de Marcos på högerbacken, i sin första start den här säsongen.

Om man sett några hemmamatcher med Athletic de senaste säsongerna så vet man att det är full fart framåt från minut ett efter ett par farliga chanser så kan Llorente sätta 1-0 precis enligt receptet. En mycket stark insats av Llorente som hålls i tröjan men lyckas hålla undan både back och målvakt och kan halvt ur balans skicka in ledningsmålet.

Om man var lite orolig för De Marcos på förhand så blev man genast lugnare. Han tog sig med gott självförtroende fram längs högerkanten gång på gång och i defensiven sattes han inte på allt för stora prov och han gjorde en utmärkt insats matchen igenom. Toquero var verkligen på spelhumör och skapade målcahnser från ingenting som bara han kan göra. 

Det är bud på fler mål för hemmalaget trots mycket bollinnehav från Valencias håll. Dock så lyckas de endast med att skrapa ihop en handfull småchanser i första halvlek. Joaquin kommer fri med Iraizoz utan att kunna sätta dit den och Soldado skrapar fram en straffsituation, men annars är det mest vida gester och fula ord från den sistnämndes sida. Det är stundtals ganska tufft spel och det märks att mycket står på spel. 

Athletic går till halvtid med vind i seglen och börjar andra halvlek med att fortsätta anfalla och gå för mer men ju längre matchen lider desto mer kommer Valencia in i matchen. Matchen böljar lite och det skapas chanser åt båda hållen och Valencia börjar krypa in i straffområdet med lite instickare och inlägg. Man plockar in Jonas och strax därefter kommer ett inlägg från högerkanten som Mata enkelt kan peta in på bortre stolpen.

Athletic tar dock tillbaka mycket av spelet omgående och visar att man går för vinst. Man sätter in Susaeta istället för David Lopez som inte hade någon bra kväll. Valencia kontrar med att sätta in Jordi Alba och Tino Costa samtidigt som Caparrós försöker med Diaz de Cerio och Gabilondo. Där ser man ganska tydligt varför Valencia tar de här tre poängen. Tino Costa ligger bakom Jonas mål i 76 minuten och skapar även flera farligheter med sina skott utifrån.

Athletic har inte samma slagkraft från bänken. Inget ont om Gabilondo och Diaz de Cerio men ingen av dem har förmågan att hoppa in och vända en match. Särskilt inte den sistnämnde som jag aldrig sett på planen. Jag ser bara hans namn dyka upp i grafiken för att sedan inte se honom förrän man läser matchstatistiken. 

Athletic har ändå några farliga lägen i slutet med hörnor och några inlägg och lite skott utifrån men man sumpade sin chans när man inte kunde sätta dit 2-0 i början av andra halvlek. Jag kände även att Caparrós för en gångs skull var lite sen med att byta ut antingen Gurpegi eller David Lopez för det såg lite tröttkört ut på mittältet i och med att Valencia började trycka på. Orbaiz kunde mycket väl kunnat slängts in och som en injektion på mitten.

Än en gång så blir lejonen knäppta på näsan av storlagen och det ska tilläggas att det är starkt av Valencia att kunna vända och vinna på det sättet de gör och det visst finns det lite kvar innan den allra högsta nivån nås. Men laget är ungt och de gör en bra instats. Extra poäng till en Oscar de Marcos på högerbacken och Llorente som fortsätter att leverera som den storstjärna han onekligen är.

Matchstatistik @ Athletic-club.net

Aupa Athletic