Det var ett kraftfullt Athletic på spelhumör. Sporting fick fick ägna största delen av matchen att försöka hålla emot ett aggressivt pressande hemmalag. Athletic fick tidigt en straff som David Lopez säkert satte till 1-0. Sedan kom ett 2-0 innan halvtid av Toquero.

Sporting något knockade av en utvisning redan i 15:e minuten på Gregory och hade svårt att riktigt hämta sig, och kunde inte hindra att Llorente sedan punkterade matchen i andra halvlek med sitt 3-0 mål.

Efter att fått nöja mig med en hackande stream med banners med ryska kvinnor som söker giftemål så kommer jag in i matchen.

Båda lagen gick in rejält taggade och det var tydligt att båda lagen ville vinna här. Domare Teixeira Vitienes hade inte laddat på samma sätt som spelarna och kom genast på efterkälken i sitt bedömande. Det dröjer ett tag tills han kommer in i matchen. Men innan dess har han hunnit med att blåsa straff, visat ut Gregory och viftat med de gula korten åt lite olika håll. Man kan tydligt se spelarnas frustration i besluten från båda lagen vilket får en att misstänka att detta kan avgöras av domaren på ett eller annat sätt.

Det är i alla fall Athletic som går på för fullt med hög press, aggressivt spel och trummar på. Man får tidigt till farliga lägen för 1-0 och de spelarna känns stekheta. Som jag var inne på ovan så blir Gregory utvisad efter två gula kort i 15:e minuten och straff tilldelas hemmalaget och den här gången så är det inget tjafs om vem som ska ta straffen utan David Lopez tar den och sätter den säkert i mål.

Det blir förstås svårt att ladda om för Sporting som är en man mindre och i underläge redan. Det leder till lite gruff och hårt spel från båda lagen. Mycket känslor inblandat och domaren kämpar febrilt med att skipa rättvisa. Athletic är i alla fall mycket bättre i alla bemärkelser och Sporting har svårt att hävda sig offensivt.

Muniain underhåller en, två och tre Sportingspelare, Orbaiz och Gurpegi ligger som iglar på Sportings mittfältare och de har väldiga svårigheter att vända upp. Samtidigt som Toquero med ännu mer i spring i benen efter två mål senast frustar motståndarnas backar i ansiktet direkt när de får bollen.

2-0 får Toquero göra efter underbart förspel av Muniain som tar sig ned på kortlinjen och serverar bollen och det är bara att sätta dit bredsidan för vår skallige vän. Men inte stannar offensiven upp för det utan forceringen stannar inte upp förrän några minuter innan halvtidsvilan då Sporting tillåts att spela bollen några gånger inom laget.

Andra halvlek fortsätter i samma anda: framåt! Muniain fortsätter att lura motspelare på löpande band och på mitten så saknas inte Javi Martinez speciellt mycket och Ekiza fortsätter att imponera i mittförsvaret. En mycket intelligent spelare och förhastar sig inte i närkamper till skillnad från den spelare han ersätter (Amorebieta).

Matchens lirare Muniain ligger även bakom 3-0 som kommer i 73:e minuten. Han sätter en knivskarp passning i ljupled till nyss inkomne Susaeta och han serverar Llorente som enkelt kan sätta sitt trettonde ligamål för säsongen. Vi hinner även få se nyförvärvet Urko Vera i några minuter innan domaren blåser av matchen. Han spelade för få minuter att analysera spelaren och hans kvaliteter än så länge. Vi får se hur mycket speltid han får i vår.

Sammanfattningsvis så gav den tidiga utvisningen en lättare resa mot vinst för Athletic men jag är övertygad om att Sporting skulle varit chanslösa även om de fått behålla alla sina elva spelare matchen ut och jag är väldigt imponerad av hur de rödvita spelar för tillfället. Det ser så stabilt ut och med Muniain i den form han är nu så ger det inte laget en extra dimension i anfallsspelet.

Kan det bli ett riktigt genombrott för den unga talangen från Pamplona. Han har sån fart och är så stark i kroppen. Samtidigt som han har bollen så tätt inpå fötterna så det är näst intill omöjligt att ta bollen från grabben. Han går inåt i planen, han går längs kanten och när han slår passningar som den till Susaeta så är det svårt att inte jämföra med en viss argentinare i Barcelona.

Jag njuter. Tack Athletic

Matchfakta