Redan i fjärde minuten får Espanyols Garcia till ett riktig bra skott som Gorka räddar efter ett tveksamt ingripande från Athletic försvaret.
Men i sjätte minuten får garcia revenge på athleticmålet och sätter dit 0-1.

Känslan av de första femton minutrarna är att Espanyol är farligare och spelar betydligt bättre än Athletic. Eller rättare sagt, Espanyol spelar fotboll och Athleticspelarna joggar omkring och hittar inte in i matchen alls.

Efter en halvtimme spelad så har Athletic kommit allt mer in i matchen. Två riktigt vassa frisparksinlägg där det ena nickades av Aduriz  i stolpen och några minuter senare, efter ett liknade läge, är Rico ytterst nära. Även han i stolpen. 

I den 38 minuten är espanyol nära 2-0 efter ett skott i stolpen.
När halvtid visslan ljudet är det bara att konstatera. Espanyol är det helt klart bättre laget de första 45.

Erik moran kommer in istället för Laporte och San José går ner som mittback.
 
Andra halvlek öppnar med betydligt bättre spel från hemmalaget. Aduriz och Ibai får varsinna riktigt fina lägen att kvittera men båda missar. Det är till sist Gurpegi som sätter dit kvitteringen efter en enastående frispark från Ibai.
Känslan efter målet är att Athletic blir allt starkare och kommer in i matchen.
 
Men den känslan kvävs bara tio minuter senare då Colotto stänker dit 1-2 för Espanyol. Sedemera slutresultatet.
 
Mot slutet av matchen kämpar Athletic för en kvittering, är det starkare offensiva laget men de vaknar helt enkelt till liv alldeles för sent. Innan visslan ljuder som bekräftar Athletic Clubs första förlust i ligan på San Mamés så hinner Aduriz med en onödig tackling som ger honom ett andra gult kort.
 
 
Frågan man som Athleticsupporter ställer sig: Kommer vi orka med att hålla fjärde platsen eller är pressen för stor för spelarna?
 
Betyg: Samtliga får underkänt efter den här matchen.