Efter kort och koncist överläggande har Athletic-redaktionen unisont(nästan) utsett Iker "Young Boy" Muniain till månadens spelare för september. Det är en spelare som går från klarhet till klarhet och som under den här säsongensupptakten visat sig vara kapabel att hålla i den kreativa taktpinnen på Athletics offensiva mittfält.

Under september har Iker ett mål och två assist, där ett avgörande mål+assist i bortamatchen i Europa League mot Slovan Bratislava är det som sticker ut mest på poängfronten. 

Men det som som verkligen sticker ut under september månad är utvecklingen och platsen han tar i laget. Inledningen på säsongen intog han på samma vänsterkant som han haft under Caparros i klubblaget och i det spanska U-21 landslaget, inte den klassiska linjespringaren utan en lite friare roll med möjlighet att gå in i banan. 
Skillnaden i år är att under de två första matcherna är farten högre platsbytena fler och kreativiteten större, känslan är att Iker Muniain har fått en tränare som utnyttjar hans potential och att han är på rätt position i laget och att samarbetet med Zaragozaförvärvet Ander Herrera i offensiven ser ut att bli helt lysande. Då går Ander Herreras knä sönder.

Muniain får efter Espanyolmatchen, där Ander skadas ta steget in i mitten och än en gång får man den där aha-upplevelsen att han har hittat rätt. Med ännu mer boll och ännu större frihet dirigerar han nu till stor del Athletics anfall. Dessutom har han en fart med boll framåt som är svåröverträffad. Om han ensam såg till att tre eller fyra PSG spelare blev varnade i senaste EL-matchen ska jag låta vara osagt men svårstoppad är han i alla fall den gode Iker. Börjar han sen göra fler mål så kommer han att abonnera på den här platsen under säsongen.

Så vem är egentligen Iker Muniain? Varför är framtiden här redan nu och varför Young Boy?

Den 169 cm långa resen föddes i Pamplona 19:e december 1992.

I Athletics organisation har han funnits sedan säsongen 2005-2006

Han är den yngste spelaren att spela för Athletic i en officiell tävlingsmatch(EL mot Young Boys 30:e juli 2009), 16 år 7 månader och 11 dagar.
Han är den yngste spelaren att göra mål för Athletic i en officiell tävlingsmatch(EL mot Young Boys 6:e juli 2009) 16 år 7 månader och 18 dagar.
Han är den yngste spelaren att representera Athletic i La Liga genom sin debut mot Espanyol i ligastarten 2009.
Han är dessutom kanske mest känd för att vara den yngsta spelaren att göra mål i Primera division med sitt mål mot Valladolid den 4:e oktober 2009, endast 16 år och 289 dagar gammal. 

Var det svar nog på frågan Young Boy?

2009-2010 blev det fyra ligamål och två i EL, 2010-2011 fem ligamål, ska vi hoppas på en förbättring i år igen?

Han har också hunnit med att tillsammans med La Seleccion komma trea i U-17 VM 2009 och vinna U-21 EM(som startspelande 19-åring) 2011.

Som jag ser det så är en spelare med en sån talang, kapacitet och förmåga som Iker Muniain besitter alltid att se som ett lån i en så länge vi får behålla honom i en så relativt liten klubb som Athletic. Så jag hoppas ni alla gör som jag och njuter så länge han finns i den rödvita tröjan och om han nån gång går vilse i några andra färger så kommer åtminstone jag att välkomna honom hem med öppna armar vilken dag somhelst.

Aupa Iker aupa Athletic!


Som kuriosa kan tilläggas att om man gör det helt logiska bildsöket "iker muniain bart simpson" på google bilder så kommer en bild upp på den enda i Athletic red. som röstade på nån annan spelare än Muniain i diskussionen kring månadens egen spelare. Och här pratar vi inte sidan 10 utan sidan 1 strax innan första bilden på Bart, där finns vår alldeles egen Peder Westerberg som glassar i solen. Just det Iker Muniain kallas för Bart Simpson eller el Bart ibland(kärt barn har många namn).