Visst satt man där liksom stora delar av hemmapubliken och väntade på att det nya Athletic skulle spela skiten ur nykomlingarna men någon hade tydligen glömt bort att berätta för Rayo spelarna att bör visa respekt och åtminstone backa hem och spela som ett bortalag bör göra när man äntrar San Mames.

Athletic och Bielsa blev nog lite tagna på sängen av Rayos höga försvarsspel men vi kommer till det lite längre fram..

Bielsa ställde som vanligt upp med en väldigt offensiv startelva enligt bilden.

Första Halvlek

Första halvlek började med ett Athletic som till varje pris försökte hålla bollen på backen för att metodiskt arbeta sig framåt i banan, man hade nog trott att Rayo skulle backa hem och att man skulle få ordentligt utrymme för sitt "possession" spel men ack så fel man hade.

Istället valde Rayo att pressa och jaga boll ända ner till Iraizoz i målet vilket ledde till en hel del felpass och panikrensningar upp på en för stunden ensam Llorente.
Det snabba och fina kortpassningsspelet från försäsongen var som bortblåst och firma Herrera/Iturraspe famlade i mörkret och hittade varken positioner framåt eller bakåt. När man sedan skulle sätta hög press var man hela tiden en tiondel för sen in i situationen och blev gång på gång bortgjorda av skickliga Rayospelare. 

Det skulle dröja nästan 35 minuter innan Athletic fick igång maskineriet och då började också chanserna dyka upp:

Höjdpunkter från första halvlek:

21´  Rayos Trashorras får matchens första målchans när han testar Iraizoz med ett farligt skott från 25 meter som Athletic keepern tippar i ribban.

26´  San Jose är nära att näta på en hörna men  han får ingen fart på nicken som räddas ganska enkelt av Rayos målvakt.

29´  Iraizoz får återigen rädda ett farligt skott, denna gången från motståndarnas högerkant.

32´  Susaeta är sedan nära att överlista Dani efter en diagonal löpning men bollen styrs till hörna.

42´  Muniain fixar på egen hand halvlekens bästa målchans när han snubblar/dribblar sig fram till ett bra avslutsläge i straffområdet, tyvärr blir skottet lite för klent och målvakten kan rädda.

Andra halvlek:

Athletic börjar andra halvlek på samma sätt som man avslutade den första, hög press och bra passningsspel som leder till farliga målchanser. Det dröjer heller inte länge förrän man spräcker säsongs nollan med ett vackert skolboksanfall som avslutas i nät av måloskulden Iturraspe

Muniain står för en fins assist till Iturraspe som gör bort en försvarare och placerar in bollen snyggt bakom Dani, 1-0 och man börjar ana fler Athletic mål. Mål kommer men i fel kasse och just då känns det som en kalldusch...

Det sägs ju att lag är som mest sårbara efter man gjort mål och Athletic passar verkligen på att bekräfta den myten då Movilla får trycka in bollen  från nära håll. Otroligt slappt försvarsspel av San Jose/Amoerbieta då man låter Lass brösta ner bollen till Rayo-gamlingen i höjd med straffpunkten.

Athletic känns lite chockat efter kvitteringen och Rayo är rinner igenom några gånger men en storspelande Iraizoz är i vägen. Athletic tar sig dock samman till slut och har några hyfsade chanser att avgöra dock utan att sätta någon jättepress på bortalaget. 1-1 står sig tiden ut och  i sanningens namn är det fullt rättvist.

Höjdpunkter från andra halvlek:

48´  Llorente kunde fått straff och Susaeta skjuter över när Rayos målvakt passar rakt i gapet på Ander Herrera

56´  Gol de Iturraspe! se målet här

61´  Gol de Movilla

64´  Iraizoz räddar friläge

70´  Gabilondo är nära men skjuter utanför med högern

75´  Llorente tar emot och håller undan 2 spelare för att sedan skjuta tätt utanför.

Sammanfattning:

Athletic gör ingen bra match punkt slut,  exakt vad det beror på är svårt att säga men troligtvis en kombination av en bra motståndare, nytt spelsätt och premiärnerver ligger nog rätt nära sanningen. Att vår nya motor Herrera inte gör en bra match är givetvis också en viktig faktor och vi får inte heller glömma att Bielsa bara haft knappt 2 månader på sig att ändra ett spelsätt/taktik som varit inpräntat i spelarnas gener under 4 års Caparros styre.

Liksom vid målet glimmrar man stundtals till och då förstår man precis vad det är Bielsa vill åstadkomma. Jag hoppas verkligen att ledningen och fansen har tålamod och ger Argentinaren chansen att utveckla sin spelidé för då tror jag att det kan bli riktigt bra även om det dröjer en säsong eller två...

Höjdpunkter från matchen

Klicka på Youtube ikonen

Top 3 i Athletic:

1. Iraizoz, inte så jättemycket att göra men när chanserna väl dök upp för Rayo gjorde han det väldigt bra.
2. Muniain, ständigt orosmoment för motståndarnas backlinje och under en period kändes det som han var den ende som kunde hota.
3. Iturraspe, tja ingen jättematch direkt men målet var ju fint.


Matchfakta: Athletic - Rayo Vallecano
Avslut: 9-14
Avslut på mål: 6-6
Hörnor: 9-4
Bollinnehav: 54-46
Gula kort: 1-3