Efter en inte allt för övertygande start på det nya året var Athletic piskade att vinna för att hänga med de övriga lagen som strider om europa platserna, visst visade man upp ett bra spel mot Barcelona i cupen men förlusten mot Deportivo och den lite turliga poängen nere i Malaga imponerade inte på något sätt.

Med fortsatta skade (Amorebieta) och avstängningsproblem(San Jose) i mittförsvaret var det återigen dags för ett nytt mittbackspar i form av Ocio - Ekiza. Ocio känner vi ju till sen tidigare men 22 årige  Ekiza plockades upp i A truppen så sent som för ett par veckor sedan och fick göra en fullt godkänd debut förra helgen i 1-1 matchen mot Malaga

För övrigt har Caparros alla spelare tillgängliga och startade med...

Iraizoz

Iraola - Ocio - Ekiza - Koi

David Lopez - Gurpegui - Javi Martinez - Muniain

Llorente - ToqueroSom vanligt när det gäller hemmamatch på San Mames satte Athletic full fart från början och redan efter 8 minuter gör Javi Martinez  1-0.
Pånyttfödde David Lopez tar hand om en frispark på Racings planhalva och slår ett känsligt inlägg som Martinez enkelt kan förlänga in i bortre burgaveln.

Rosenberg hinner inte ens springa offside innan det är dax igen, Toquero samspelar med Gurpegui och tar sig ut på offensiv högerkant.
Istället för att som vanligt skicka in en lång lyra på Llorente tittar Athletics egen Håkan Mild upp och spelar snett inåt bakåt där en framstormande Muniain bombar upp 2-0 i nät taket.

Fantastiskt snyggt mål och är matchen redan avgjord? Ja vi den här tidpunbkten känns det faktikst så men det vet vi ju av erfarenhet att det inte är över förrän den feta damen sjunger...

Athletic fortsätter att trumma på men i slutet av halvleken har Racing jobbat sig in i matchen. Munitis har bränt en fin chans och Kennedy " Regain eller trimmer kanske..."  Bakircioglü har bombat ett kanoinskott i Iraizoz  ribba innan vår egen  David Lopez avslutar halvleken med att knorra en frispark i stolpen.

2-0 står sig och Athletic har gjort en riktigt bra första halvlek, enda lilla ororsmolnet inför andra halvlek är att Llorente tvingas utgå efter en krock med en Racing försvarare vilket senare skulle visa sig vara en lätt hjärnskakning.

Igor Martinez kommer in istället för Llorente och Toquero tar då rollen som target spelare. 

Vad Caparros sa till sina spelare i halvlek vet vi givetvis inte men vi får sannerligen inte hoppas han säger samma sak igen. Lagen är helt plötsligt som förbytta och det är nu Racing som har kommandot och man sitter mest och väntar på en reducering. Inte blir det bättre när försvarsproblemen växer sig ännu större, Ocio haltar ut och in kommer istället Ustaritz i ett känsligt läge av matchen.

Reduceringen kommer till slut och det är nyss inbytte Bolado som nickar in en Kennedy frispark i 74e minuten.

Som vanligt blir det alltså onödigt spännande när Athletic nästan desperat försöker hålla undan ett pressande bortalag. I 90e minuten blir dock Munitis utvisad och efter det lyckas Athletic tämligen säkert spela av matchen och tar således 3 viktiga poäng.

Extremt dålig andra halvlek och jag tror inte jag minns ett enda avslut av hemmalaget de sista 45 minuterna.

Nästa vecka är det nya hemma match när serien nu vänder, Hercules står på menyn och det luktar 3 nya fräscha poäng där om man bara spelar som man gjorde i första halvlek.

Bästa Athletic spelare.... David Lopez och Javi Martinez, lite kul att just dessa herrar spelar så bra för tillfället då dem fptt stå ut med en hel del kritik under hösten.

Nye Ekiza, evigt springande Toquero och unge Muniain förtjänar också ett plus i kanten. Viktigt också att visa att det finns fler än LLorente som kan göra mål. 

Svenskarna i motståndarlaget då?

Tja jag gillar verkligen Kennedy, härlig känsla i högerfoten och säker i passningsspelet. Assist till målet och ett kanonskott i ribban förtjänar nog priset som bäste spelare i Racing.

Rosenberg... ja Arne tyckte ju han var bra iallafall... själv tycker jag han är lika usel var än än spelar (undantaget Halmstad såklart) och har blivit nån form av Jhonny Rödlund light...
Lite taskigt kanske men jag kan verkligen inte sen hans storhet...


Highlights: 


Matchfakta:
Athletic - Racing 2-1    Javi Martinez 8´, Muniain 10´

Avslut: 9-12
På Mål: 4-4
Bollinnehav: 51-49%
Hörnor: 6-6
Gula Kort: 2-5
Röda kort: 0-1