Det satt långt inne, men till slut så lyckades Gurpegi nicka in en hörna och ännu en hemmaseger kunde föras in i protokollet. På hemmaplan har man den där lilla turen att klara sig ur knipor och kan göra det som krävs, att sätta sina chanser.

Men det tog till den 92:a minuten innan nollan spräcktes. Osasuna spelade stabilt och kompakt försvarsspel och gjorde det svårt för Athletic att spela det sedvanliga ”gå på knock direkt”-spelet som tagit knäcken på många lag på San Mamés.

I den här matchen ser man redan från start att det är lite som fattas i antingen motivation eller i kunnande. Muniain försöker ta sig fram på vänsterkanten men lyckas knappt runda sin gubbe och har svårt att komma någonstans. Osasuna ligger tätt och spelar aggressivt försvarsspel och ställer om bra till anfall.

Athletic belägrar Osasunas planhalva de första fem minuterna men kör fast och det lossnar aldrig riktigt under matchen. Osasuna klarar av första anstormningen och de tar för sig allt mer. Framför allt genom Juanfran som i den elfte minuten tar sig fram på högerkanten, förbi tre Athleticspelare och skickar bollen mot bortre stolpen där Monreal smugit upp och han nickar men Iraizoz gör en jätteräddning. Väldigt nära att Osasuna tar ledningen där.

Osasuna spelar bra i mitten av första halvlek och etablerar stundtals spelövertag på Athletics planhalva samtidigt som Athletic har svårt att nån fram till några riktigt farliga målschanser. Varken instick eller inlägg verkar fungera. Osasuna stänger till och Sergio sitter som en igel på Llorente i varje nickduell.

I tjugonde minuten får Athletic till slut till en bra chans efter en hörna som Susaeta slår i ribban så går bollen ut till inlägg från både vänster och höger. Men Llorente når inte riktigt fram till inlägget i andra läget.

Osasuna fortsätter att komma runt på vänsterkanten och får till lite farliga inlägg och det rödvita försvaret ser lite nervöst ut. Amorebieta ser inte lika het ut som han brukar göra och är säkert lite matchotränad.

Athletic skapar egentligen bara ett fåtal skottlägen utifrån från bl.a. Javi Martinez plus enstaka fasta situationer där Llorente kommer upp i luften men inte kommer riktigt rätt i tajmingen eller störs tillräckligt mycket av Osasunas försvar.

I 44:e minuten kommer en hörna från höger som Llorente når högst på och han får nicka ostört men bollen räddas på mållinjen av Monreal och returen slarvas ut över kortlinjen. Nu har Monreal både haft ett gyllene läge att göra 1-0 och samtidigt räddat sitt lag från ett 0-1 resultat. Huvudpersonen i första halvlek utan tvekan.

En jämn första halvlek men en spelövertag för hemmalaget. Inget av lagen gör några ändringar i andra halvlek och det ser inte något bättre ut anfallsmässigt för Athletic. Man försöker med flera instick i straffområdet för att på så sätt penetrera Osasunaförsvaret men det klaffar inte riktigt mellan passningsläggare och djupledslöpare.

Javi Martinez fortsätter att försöka med skott på distans men det vill sig inte riktigt. Man har kört fast helt. Caparrós slänger in Gabilondo istället för Susaeta som inte haft någon bra kväll. Efter detta så sitter man och undrar när Toquero ska bytas ut och då gör han ett konstnummer som om han kände på sig att han var på tur att få lämna planen. Han tar emot bollen och chippar över sin försvare och ska dra till på halvvolley då en Osasunaback sätter in en tryckare bakifrån och Toquero faller. San Mamés skriker efter straff, men det blir ingen sådan avblåsning.

Strax därefter är det Osasunas tur igen att skapa en farlig målchans och det är Juanfran som skottfintar bort två Athleticspelare och siktar in sig på bortre stolpen men Iraizoz stänger igen idag. Bra matchavgörande räddningar från Gorka.

David Lopez byts in och Athletic försöker att få till något men det verkar som att man får ställa in sig på delad pott idag. Sista tio minuterna är bara en väntan på slutsignalen, men så kommer ett läge i den 92:a minuten.

En hörna från vänster som David Lopez slår mot främre stolpen och som Gurpegi når först på och nickar in 1-0 till hemmalaget. Vild glädje bryter ut och detta är väl den enda gången det tänder till på läktarna i matchen. En väldigt snäll och odramatisk match i övrigt. Inte i närheten av den där 4-3 matchen säsongen 04/05 som Peder nämnde i införrapporten.

Men viktiga poäng i kampen om topp-placeringar. Athletic visar än en gång att allt är möjligt på hemmaplan, men hur ska man ha marginalerna och turen med sig på bortaplan? Det återstår att se.

Matchstatistik @ Athletic-club.net

Aupa Athletic