Som jag skrev  i min inför rapport brukar ju Athletic rivstarta hemma på San Mames och så blev det också i kvällen batalj mot ett tamt Hercules.

Vi har sett det mot Mallorca, Getafe, Almeria, Racing och nu Hercules...

Motståndarna borde veta om det men trycket man sätter in första kvarten är enormt och då kommer allt som oftast målet som ett brev på posten och vid det här laget har man lärt sig att ha kaffet klart till avspark!

Ett par gånger har jag faktiskt missat 1-0 för att jag håller på att hälla upp livets svarta vatten men nu, nu har jag lärt mig. 4 minuter och första klunken är faktiskt svald när David Lopez skruvar in en perfekt hörna som Javi Martinez når högst på, en fin träff på pannbenet och bollen seglar i en snygg båge in i det bortre krysset. 1-0 och allt går enligt planerna, eller vänta nu hur ställde vi upp egentligen?

Hmm vi hoppar tillbaka några minuter...

Capparos ställde alltså upp med följande 11aTyvärr har det inte kommit upp någon bild på Ekiza så han får bli ansikstslös ikväll...

Tror bestämt att jag lyckades pricka in rätt startelva den här gången, inte illa...

Tillbaka till matchen då.

Ja 1-0 redan efter 4 minuter men Athletic slår inte av på takten för det, några minuter efter ledningsmålet lyckas Calatayoud i Hercules målet med nöd och näppe styra undan ett mäktigt långskott från David Lopez och i 13e minuten är Muniain nära men han får se sitt skott gå strax utanför stolpen.

I den 21a minuten är Koi nära att göra 2-0 efter ett skott som precis smiter utanför. Vart är då bortalagets vassa anfallsvapen i form av Valdez och Trezeguet? Tja en riktigt bra fråga faktiskt, Nelson Valdez är väl den som skymtar förbi mest och är också den som skapar bortalagets enda och bästa chans i första halvlek. Valdez når högst på ett av få inlägg och får hyfsat tryck på bollen men Iraizoz är med på noterna och styr undan bollen. 

Iraola har sen halvlekens sista chans då han får öppet mål efter en misslyckad utboxning från Hercules målvakt, tyvärr får han lite för mycket kraft i lobben och bollen går en bit över det öppna målet.

1-0 i halvtid kunde varit något mål till om skärpan varit lite bättre framför mål. Dock kom Hercules in lite mer i matchen sista 10 och man hade en lite olustig känsla inför andra halvlek efter förra veckans kollaps...

Som jag skrev i inför rapporten fick man liknande problem mot Racing när man började falla tillbaka och tappa intensitet, då ropade vi på att få in Orbaiz för att få kontroll på det egna bollinnehavet och kunna styra match bättre. Då kom han inte in och det var med nöd och näppe vi klarade 2-1 i den matchen.

Nu hade Caparros lärt sig läxan och bytte genast in ovan nämde Orbaiz redan i halvlek, ut fick Gurpegui gå och visst blev det en helt annan halvlek än den mot Racing.

Istället för att släppa ifrån sig initiativet till motståndarna fortsatte man trumma på tillräckligt mycket för att inte bjuda in Hercules i matchen och chanserna kommer i jämn takt även i andra halvlek.

Den evige slitvargen Toquero är i den 50e minuten väldigt nära att få ett så välförtjänt mål på sitt tomma konto men hans snygga  lobbnick tar i ribban. För mig är det helt obegripligt hur man kan springa så mcyket som karln gör, är ganska övertygad om att han springer minst dubbelt så mycket som de flesta andra forwards i världen, finns det ens någon som kommer i närheten? Tips är välkomna...

9 minuter till får vi vänta innan 2-0 äntligen kommer och det är en inte alltför ovan målskytt. Llorente som ditils varit väldigt blek når ändå högst på ett inlägg från Iraola och sätter säkert 2an i nättaket och nu känns det närpå klart.

För att fullborda bortalagets svaga insats slår nyss inbytte Christian en hopplöst dålig hemåt passning rätt i gapet på Muniain som ser sin chans och sticker raka vägen mot mål, ingen försvarare hinner ifatt kvicksilvret och Muniain rullar kallt in 3-0 bakom en utrusande Calatayoud.

Om 2-0 kändes säkert så kan väl 3-0 liknas vid Fort knox vilket också tränare Caparros tog notis om, knappt har Muniain slutat fira innan coachen kallar på llorente som då byts ut och in kommer istället Diaz De Cerio.

Caparros inser nog att Llorente behöver all vila han kan få då han sett riktigt blek ut i de senaste matcherna. Bra gjort där...

Athletic spelar sedan av de sista 20 utan att något av lagen skapar några riktigt vassa chanser och de 3 poängen är ett faktum.

En mycket bra match av Athletic som styr fulltsändigt i 90  minuter och Hercules skapar egentligen bara en målchans värd namnet.

MOM: Javi Martinez samt ett extra plus till evighetsmaskinen Toquero som jag verkligen unnar ett mål just nu...

Highlights: Klicka på youtube loggan.
Nästa vecka är det dags för en liten "final" när man åker till Madrid för att möta Atletico i en mycket viktig match där ett litet ryck i kampen om Europaplatserna står på spel.

Vi återkommer med spelarbetyg och kritik på tisdagskvällen. 

Matchfakta:

Athletic  - Hercules  3-0  Martinez 4´ , Llorente 59´ , Muniain 64´
Avslut: 12-7
På mål: 5-4
Hörnor: 7-1
Bollinnehav: 52-48%
Gula kort: 3-4