Med tanke på senare tids spel var det med en stor dos oro man bänkade sig för att se Athletic igen. Man vann visserligen senast hemma på San Mames men då kom det avgörnade målet i matchens sista spark och spelet var allt annat än övertygande. 

Nästan omedelbart fick man det också bekräftat, kvällen skulle bli gå i moll med ett skickligt Espanyol vid taktpinnen och den tidiga höstens fina spel var som bortblåst. Backlinjen var darrig, dynamon Javi Martinez på mitten har helt slut på bensin och anfall spelet är helt utan fantasi och till o med Llorente kändes ofarlig.

Ingen kunde väl då ana att matchen skulle sluta i Baskisk eufori! Men vi går inte händelserna i förväg...

Caparros stälde upp med en ganska van 11a med enda skillnanden att Koi petat unge Aurtenetxe från vänsterbacksplatsen.Domare Ayza Games blåser igång matchen och ganska snart ser man vilket lag som har mest självförtroende då Espanyol lugnt och snyggt spelar sig fram till lite halvchanser där både Garcia och Osvaldo missar.
Espanyol växer minut för minut och det börjar kännas som ett bortamål hänger i luften. Osvaldo missar ytterliggare en chans innan 0-1 då ändå kommer som ett brev på posten.

Verdu slår (som de flesta lag gör mål på Athletic) en instickare bakom en förvirrad(som vanligt) Athletic backlinje och Osavldo tar den med sig i steget och ensam med Gorka gör han inget misstag, 0-1 och hur rättvist som helst.

Strax efter 0-1 är det igen nära Espanyol mål men Gorka gör en fin räddning på ett friläge. Därefter kommer Athletic tillbaka en aning och Muniain har en hyfsad chans innan Toquero får bästa chansen för Athletic i första halvlek men friläget hamnar bedrövligt nog utanför Kamenis vänstra stolpe.

Halvtid och Athletic skall nog vara glada att man bara ligger under med 1-0. Spelet har varit uruselt och det har känts farligt varje gång Espanyol varit över halva plan och mycket ligger i Athletics dåliga bollinnehav. Kommer ihåg att jag nån gång under första halvlek kikade upp på pop up skylten med bollinnehav och såg till min förskräckelse att Espanyol hade 68-32% på San Mames... ursäkta men vad f... är det frågan om?

I detta läge kändes allt hopplöst men vilken otrolig scenförändring vi skulle få beskåda.

Caparros slängde säkert ur sig en hel del mindre vackra ord i hårtorksformat under halvtidsvilan och bytte dessutom ut Javi Martinez och satte in gamle playmakern Orbaiz och oj vilken skillnad det blev.

Athletic höjer tempot och börjar trycka på högt upp i banan, ganska snart börjar trycket ge resultat i bra målchanser. Toquero och Llorente är nära 2 gånger om i samma anfall innan nyss inbytte David Lopez (Susaeta 56e)
testar Kameni med en bra halv volley.

Strax efter tråcklar Llorente sig fram till ett friläge men avslutet är lite slarvigt och går utanför innan kvitteringen äntligen kommer. David Lopez spelar ut till Iraola som slickar högerkanten och slår ett perfekt inlägg till Llorente. Landslagsanfallaren når högst och nicken är som skjuten ur en kanon men går nästan mitt i mål,  Kameni är på den utan att kunna hålla den och bollen hamnar i nätmaskorna.

1-1 och publiktrycket stiger...

Athletic fortsätter att mala på med hela San Mames i ryggen och det dröjer inte mer än 5 minuter innan lejonkulan fullständigt exploderar(även mitt vardagsrum) när David Lopez skruvar in en frispark så snygg att självaste Yeste hade varit grön av avund.

Se målet här och lyssna till kommentatorerna!  Klicka på bilden, målte kommer 1:40 in i klippet!2-1 och Athletic har vänt matchen på ett helt fantastiskt sätt och det är "gamlingarna" Orbaiz och David Lopez som varit huvudrolls innehavare i dramat.

Matchuret står på 78 minuter och man förväntar sig en Espanyol anstorming som aldrig kommer, Athletic gör några taktiska byten (Muniain ut - Gabilondo in) och spelar av matchen utan att ett chockat Espanyol mäktar med några farligheter.

Fulltid 2-1 och det var länge sen jag upplevde sån stämmning på San Mames ( ja trots att den upplevdes ifrån tv soffan)

En märklig match med 2 fullständigt olika halvlekar med Athletic helt under isen i första och ett Espanyol utan ett enda avslut i andra halvlek.

Rättvist? Tja kan det vara något annat än rättvist med en sån avslutning?

2 saker som vänder matchen. Orbaiz inträde i andra halvlek förändrar allt, helt plötsligt är det Athletic som har bollinnehavet och Orbaiz spelar inte bara i sidled utan en hel del på djupet vilket man saknar helt när han sitter på bänken.
Det i sin tur gör en stabil Espanyol backlinje väldigt osäker och helt plötsligt blir det ytor för yttrar och anfallare  att gå mot mål och skapa chanser. 

Den andra är givetvis David Lopez och inte bara då för det fantastiska 2-1 målet utan för hans fina spel över hela plan, Susaeta har haft tveksam form på slutet och inhoppet Lopez gör måste resultera i en chans i startelvan.

MOM: David Lopez

Borde bli Orbaiz men jag kan inte mostår David Lopez frisparks knorr!  

Aupa Athletic

Matchfakta:
Athletic - Espanyol
Avslut: 15-11
På mål: 7-6
Bollinnehav: 50-50%
Inlägg i straffområde: 48-20
Hörnor: 4-7