Det blev ingen stark hemmaforcering som kännetecknar en match på San Mamés. Istället så var det Barcelona som startade bäst och spelade sitt sedvanliga snabba passningsspel och fick ett par chanser att ta ledningen. Med bland annat Villas stolpträff.

Athletic hade ganska bra kontroll på Barcelonas mittfält även om katalanerna hade massivt bollinehav. Gurpegi, Orbaiz och Javi Martinez stängde igen i mitten och gjorde det bra. Aggressivt och hög press gjorde det svårt för Xavi och Iniesta, men de fick in några genomskärare som blir farliga. Keita har en bra chans till ledningsmål i första halvlek.

Athletic hade väldigt svårt att få tag på bollen och skapa något offensivt. Igor Martinez försöker flera gånger att utmana Piqué och Puyol men blir ofta avväpnad. För lite folk som fyller på i anfallet och Llorente har ingen lyckad match där framme.

Det blir ännu svårare för lejonen från Bilbao när Amorebieta gör som han brukar göra en gång per match. Får bollen för långt ifrån sig och försöker rädda situationen med en glidtackling. Med hjärtat i halsgropen så hoppas man på ett gult kort, men domaren väljer det röda istället. Där avgörs matchen mer eller mindre.

Athletic har spenderat 35 min till att jaga efter bollen. Det är nog så jobbigt med elva man på banan, men med bra tio man är det i stort sett dödsdömt. Halvleken slutar ändå mållöst och chans att kanske ändra om lite för att säkra bakåt?

I andra halvlek så kommer Athletics första riktiga målchans när San José får en slumpboll och försöker med en yttersida slå in bollen men det tar i stolpens yttersida. Mycket nära att Athletic tar ledningen. Närmare än så skulle inte hemmalaget komma en trepoängare.

Caparrós valde att till andra halvlek plocka in en gammal bekant i form av Aitor Ocio, som fick ta Amorebietas plats bredvid San José i backlinjen. Samtidigt som Oscar de Marcos fick hoppa in till förmån för Igor Martinez. Vilket jag tyckte var en aning underligt, eftersom Igor Martinez varit den som försökt skapa något framåt.

Barcelona fortsatte på att mala på med två passningar i sidled och en i djupled. Baskerna irrade runt efter bollen som förflyttade sig mellan de småväxta spelarna med outtröttlig kvickhet och rätt var det var så stod Keita där, fri med Iraizoz och kunde rulla in 1-0. Räknefel eller vad kallas det i handboll?

Athletic hade inget motdrag utan Barcelona var ute efter att punktera matchen och Xavi fick med lite hjälp av Athletics försvar skjuta 2-0 till gästerna i 74:e minuten. I 90:e minuten kommer ändå en reducering från hemmalaget. Efter en frispark, som Javi Martinez nickar mot mål, så hamnar bollen till slut hos Gabilondo som får in bollen bakom Valdes. Ett litet hopp tänds på San Mamés.

Man får en frispark till och flyttar upp allt manskap i Barcelonas straffområde, men får inte in bollen utan Barcelona kontrar istället och Busquets kunde enkelt bomba in 3-1 till katalanerna.

Innan dess så hinner Villa bli utvisad efter att vevat armar upp i ansiktet på Gurpegi efter avblåsning. Annars så var det Barcelonas match. De hade allt spel och många fler målchanser. Delvis pga en billig utvisning på Amorebieta i första halvlek.

Gurpegi och Orbaiz försökte skava sönder hälsenorna på Xavi men han och Barcelona hade lite för tjock hud på hälarna ikväll. Iraizoz skall ha beröm i hemmalaget. Han gjorde många kvalificerade räddningar på bla Pedro och Villas lägen.

Man hade högre förhoppningar på kvällens match, och speciellt på Athletic. Men vi får ta nya tag.

Aupa Athletic!