Det skulle bli en rafflande tillställning och onödigt spännande på San Mamés denna höstkväll. För en gångs skulle föll inte regnet över Bibao och Caparrós hade endast en tunn kavaj på sig på sidlinjen. Men han lär inte ha frusit. Med tanke på hur undertecknad satt och hoppade i soffan under speciellt andra halvlek så har jag svårt att tro den atletiska klubbens tränare hade några svårigheter att hålla sig varm.

Det började precis som enligt manus för hemmamatcherna mot de flesta mitten- och bottenlagen. Athletic tar kommandot och spelet och skapar chanser genom Muniain, Susaeta och Llorente. Idag med assistans av Igor Martinez på topp, och det är just Martinez som får bollen på högerkanten i tionde minuten och slår ett lågt inlägg mot första stolpen som Llorente sätter dojjan till och det är 1-0 till de rödvita. Då hade redan San José brännt en straff i sjätte minuten, eller om man ska vara korrekt så gjorde Diego Alves en bra räddning på en annars bra straff.

Almería ser inte alls farliga ut i offensiven i första halvlek och 1-0-ledningen känns ganska trygg men då i 44:e minuten drar Koi ned sin motståndare med en tröjdragning som han förmodligen försökte smyga med men misslyckas kapitalt. Han får därmed sitt andra gula kort och således ett rött och får lämna matchen redan innan domaren hunnit blåsa av för halvtidsvila. Koi hade annars varit ganska pigg på offensiven innan och det var lite synd för hans del, och för lagets så klart.

Inte det bästa utgångsläget för Caparrós mannar inför andra halvlek, men man hade en 1-0-ledning att försvara. Castillo kommer in på vänsterbacken och Igor Martinez - som varit ganska anonym bortsett från assisten till Llorente - går ut. Llorente ensam på topp med hjälp av en släpande Muniain fick bli uppställningen med tio man.

Almería etablerar lite mer spel och det är svenske Goitom som har de bästa chanserna till kvittering men Iraizoz gör en bra räddning på en av dem. Muniain och Llorente lyckas skapa tillräckligt mycket oreda för att hålla borta en allt för påtaglig offensiv från bortalaget men det blir betydligt mycket svårare då även kvällens andra vänsterback blir utvisad. Henok Goitom är på väg igenom och Castillo fäller eller hakar upp honom och domaren dömmer frilägesutvisning. Detta är i 68:e minuten och Athletic får spela drygt 20 minuter med nio man.

Almería ser sin chans och stoppar in tre nya gubbar och försöker åstadkomma en kvittering och sista halvan av matchen blir onödigt spännande även om Almería inte riktigt får till klara kvitteringschanser trots de offensiva bytena de gjorde. Athletic lyckas reda ut det hela och tar en viktig hemmaseger med Llorente som ende målskytt. Ett styrkebesked, men det är inte på hemmaplan som denna styrka behövs utan på bortaplan. I alla fall om man ska vara med i top 6 och tampas. Nästa match behövs mycket styrka och mycket tur då Athletic åker till Madrid och möter Real.
 

Iraizoz                                                 Diego Alves
Iraola (gult kort)                                    Jakobssen
San José                                             Marcelo Silva
Ustaritz                                               Michel (gult kort)
Koikili (utvisad efter två gula kort) 44'      Ortiz (gult kort)
Susaeta 73'                                          Mo
Gurpegi (gult kort)                                 Ulloa
Javi Martinez                                        Garcia (gult kort)
Muniain                                                Vargas (gult kort)
Igor Martinez 46'                                    Goitom
Llorente                                                Bernardello
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Castillo 46' (utvisad) 68'                           Piatti 70'
Gabilondo 73'                                         Crusat 70'
David Lopez 85'                                      Corona 70'