I en match som bara måste vinnas visade Lejonen att den verkligen skulle vinnas!
 
Trots avsaknaden av två av höstens kanske absolut bästa spelare, målkungen Rico och yrvädret Muniain, visade Athletic upp ett bländande spel. Överraskande var Susaeta tillbaks i startupsställningen efter bara en match vila. Susaeta är en oerhört viktig pusselbit i dagens Athletic.
 
Athletic idag påminner mycket om det lag som skapades av Bielsa och som under säsongen11/12 spelade skjortan av många lag. Däribland både Schalke04 och Manchester United som då var två absoluta topplag i Europa. Med en enorm energi och ett bländande kortpassningsspel är det en fröjd att se Athletic spela fotboll denna säsong! 
 
Trots att två av superstjärnorna, Llorente och Javi Martinez, från det laget nu saknas tycker jag att dagens lag är bättre. Det är fler spelare som tar ansvar och lagbygget är starkare i varje del. Allt från en säkrare Iraizoz, via en stabilare backlinje med blivande storstjärnan Laporte i spetsen till ett välbalanserat mittfält och igår, äntligen, en supervass anfallare i Aduriz!
 
Matchen igår startade i ett hysteriskt tempo och redan efter fyra minuter gjorde målvakten Mariño i Valladolid en första idioträddning på ett direktskott från Ander Herrera. Det skulle komma fler räddningar från bortalagets briljanta målvakt.
 
Efter en knapp kvart hade Athletic skapat ett knippe vassa chanser och laget hade ett markant spelövertag. Det var därför högst överraskande när Valladolid stack upp i en kontring och vackert satte kvällens första mål. Målskytt i misstänkt offsideposition var Óscar.
 
Efter målet intensifierades hemmalagets jakt på mål men bollen ville verkligen inte studsa de rödvitas väg. Eller, den studsade två gånger solklart upp på armar tillhörande Valladolidspelare i eget straffområde men det såg nog alla utom domaren.
 
Trots spelövertag, missade chanser och uteblivna straffar fortsatte hemmalaget att trumma på likt inget hade händ. En rödvit maskin som i vishet om att deras spel alltid ger utdelning spelade med det lugn ett lag i framgång ofta belönas med!

0-1 stod sig i halvlek men spelövertaget hade varit markant och det var nog inte många som tvivlade på att en vänding var möjlig. Även om det är just matcher som denna som Athletic genom åren spelat bort sina chanser till framskjutna placeringar. 
 
Den andra halvleken startade i tempo furioso och att kvitteringen inte var ett faktum redan efter de inledande tio minuterna av halvleken hade Valladolid sin eminenta målvakt, Meriño att tacka för. Med halvtimmen kvar hade Athletic 74% i bollinnehav sett över hela matchen, förkrossande skottstatistik och kanske 15-0 i hörnor. Trots spelövertaget var det nära att Óscar gjorde 0-2 på ett lurigt distansskott någon minut innan kvitteringen. Mål där och de rödvita hade varit slagna. Små marginaler, som alltid!
 
Kvitteringen kom dock till sist och det var den nya målmaskinen Ibai Gomez som vackert trädde in en retur från målvakten. Chansen skapades efter en vacker individuell prestation av Aduriz som verkligen gjorde det mesta rätt i matchen. Kike Solas återkomst verkar ha satt fart på Aduriz!
 
Efter kvitteringen kändes det solklart att Athletic skulle vinna matchen. Planens andra Óscar, De Marcos, satte 2-1 från nära håll. Vackert framnickad av Aduriz som i sin tur var vackert framspelad av Ibai.
 
Samme Ibai gjorde sedan 3-1 och Herrera avslutade fyrverkeriet med sitt 4-1 mål. Valladolid reducerade på övertid och matchen slutade 4-2. Ett resultat klart i underkant efter en magisk kväll i Katedralen! Många var spelarna som gjorde det bra i Athletic igår. Jag vill lyfta fram Aduriz, Herrera, Susaeta, Laporte, Balenziaga och Iraola som speciellt lysande. Mest glädjande var nog att Beñat visade upp sitt bästa spel för säsongen. Inte för att det var i nivå med de flesta andra men han började komma in i det snabba passningsspelet som Athletic har. Frisparkar, långbollar och hörnor har han dock siktiet dåligt inställt på tyvärr men helt klart ett steg i rätt riktning igår!

Erik Moran och Saborit fick vara med och avslut matchen på plan. Kul!
 
Athletic har på de tre senaste matcherna hemma på San Mames gjort hela 12 mål. Kanske inte mot några storlag med ändå väldigt imponerande utdelning! 
 
Nu väntar en väldigt svår cupmatch på Vicente Calderon redan på torsdag. Atlético borta måste nog anses som det tuffaste testet hittills för Valverdes succélag!

Målen:
0-1 Óscar 15'
1-1 Ibai 65
'2-1 De Marcos 75'
3-1 Ibai 82’
4-1 Ander Herrera 86'
4-2 Rama 90'

Laget:
1  Iraizoz   
4  Laporte    
7  Beñat 58' 
8  Iturraspe    
11  Ibai 87' 
14  Susaeta 77' 
15  Iraola   
18  Gurpegi    
20  Aduriz   
21  Ander Herrera  
24  Balenziaga
     
10  De Marcos 58' 
5  Erik Morán 77'
22  Saborit 87'