I måndags så förlorade Athletic bortamatchen mot Espanyol med 3-2. Aguirres mannar knockade Valverdes i andra halvlek och de rödvita saknade förmågan att resa sig. Valverde roterade en hel del i truppen då med både Herrera och Susaeta på bänken t.ex.

Kanske var det med tanke på denna match som kommer ganska tätt inpå eller så var det bara av taktiska skäl då Valverde verkar vilja anpassa sin startelva efter motståndet i en större utsträckning än vad Bielsa gjorde. Det såg ut som att han ville täppa till bakåt och kanske kunna få med sig poäng genom att sätta de chanser som Espanyol kunde tänkas släppa till.

Utfallet blev istället att man blev tillbakapressat av ett mer motiverat hemmalag och lyckades som vanligt inte i defensiven utan släpper till för mycket där genom enkla misstag. Man bytte in den offensiva kraften för sent och då blev resultatet inte heller tillfredsställande.

Aduriz lider av måltorka och den tilltänkte reserven på anfallsplatsen Kike Sola dras med skada och Gaizka Toquero har kallats in för att täcka av bristen på anfallsalternativ. Backlinjen är fortfarande inte helt säker. Det känns lite nervigt i många lägen vilket det gjorde allt för ofta även förra säsongen.

Gurpegi tillsammans med San José känns som ett väldigt osnabbt mittbackspar, men som ljusning på horisonten så är den snabbaste, mest koncentrerade och brytningssäkre mittbacken Borja Ekiza tillbaka i träning efter skada. Det behöver inte betyda att han kommer att gå direkt in i startelvan då Valverde har en hög tilltro till San José på den positionen.

Många tyckare inklusive undertecknad ser den gamla Liverpool-spelaren som en utmärkt defensiv mittfältare med utmärkt blick för spelet och passningsskicklighet. Men på det centrala mittfältet så finns det å andra sidan mycket hög konkurrens med Rico, Iturraspe, Beñat och unge Morán.

Ibai Gomez är en annan spelare som gång på gång levererar bra insatser med målgivande passningar, frisparkar och mål, men som inte får chansen från start än. Det är nog bara en tidsfråga innan han får starta han också. Med tanke på Valverdes ganska rotationsbenägna ledarstil.

För att avrunda detta kring uttagningarna så är mittfältet ett av de starkaste i Spanien men anfallet och backlinjen har en del att förbättra om det ska kunna bli Europaplats i slutet av säsongen.
Motståndet för dagen i form av Betis har inlett säsongen lite tveksamt med enda vinsten mot ett Valencia i kris. De behöver verkligen poäng även om man innehar en mittenplacering i tabellen trots det att det gått lite knackigt. De dras med skador på en hel del spelare plus att man kommer att spela på tre fronter när cupspelet drar igång inom kort.

Man spelade 0-0 hemma mot Lyon i Europa League, och just 0-0 är ett resultat som återkommit om man ser till de få matcherna de spelat så här långt den här säsongen. Fem mål framåt och fem mål bakåt skvallrar om ett ganska konservativt spel utan att riskera mycket i anfall eller försvar. Det kan bero på de spelare de saknar. En Ruben Castro är så klart ett avbräck när det gäller målfabrikationen. Även om Molina inte är någon dålig spelare så rankas ändå Ruben Castro som det snäppet vassare alternativet. Även en spelare som Juan Carlos (Juankar) saknas på det offensiva mittfältet pga av skada.

Salva Sevilla brukar göra bra matcher mot Atlhetic på mittfältet och nyförvärvet från Espanyol Verdú är en mycket bra spelare. Ett lag med stark ungdomsverksamhet också så det finns trots allt en bredd i truppen.
Dessutom har Betis haft bra lycka på San Mamés på senare år och det återstår att se om det gäller även på nya San Mamés. Två vinster förra säsongen där Betis var en ren mardröm med ruskigt starkt kontringsspel som straffade Bielsas system så till det yttersta.

Kan hända att vi får se en mycket mer tillknäppt tillställning än tidigare säsonger när Beñats nya lag tar emot hans gamla i denna torsdagsmatch.

Positivt är att matchtiden är mer anpassad efter oss måste gå och lägga oss vid 22 på kvällarna. För er som ska se matchen på plats: Kom ihåg att ta med regnkläder!

Trupperna i sin helhet:

Athletic:
Iraizoz, Toquero, Laporte, Erik Moran, San Jose, Beñat, Iturraspe, De Marcos, Ibai, Albizua, Iago Herrerin, Susaeta, Iraola, Mikel Rico, Gurpegi, Muniain, Aduriz, Ander Herrera

Betis:
Andersen, Sara, Dídac, Nacho, Chica, Jordi Figueras, Paulao, Amaya, Xavi Torres, Lolo Reyes, Matilla, Nosa, Salva Sevilla, Verdú, Juanfran, Cedrick, Jorge Molina, Chuli.

Aupa Athletic!