1) Bara en vinst på sex matcher i september, Athletic på nedflyttningsplats och såväl spelet på plan som stämningen utanför lämnar en hel del att önska. Vilka råd skulle ni vilja ge Marcelo Bielsa i det här läget?
 
Peder: När vi nu är så sena på att svara (jag ber om ursäkt för det Joel) hinner ju en dela att hända och nu har vi ju precis tagit seger nummer två och klivit över strecket så rådet är väl att fortsätta på den inslagna vägen, att försöka få lugn och harmoni i omklädningsrummet samt att få alla nyckelspelare skadefria är givetvis viktigt men det verkar vara svårt för tillfället. 
 
Jacob: Jag som utomstående kan bara diskutera kring det uppenbara, och det är att laget behöver spela lite enklare och att inte bjuda motståndarna på målchanser genom att slarva i uppspel för där är spanska lag bra på att straffa en.
 
Det verkar ändå som att Bielsa har fått ändra tänk när det gäller att alltid spela bollen genom mittfält till vilket pris som helst. Bara det att Iraizoz skickar iväg ett par insparkar över halva plan mot Osasuna senast indikerar på detta. Det har jag efterlyst länge, en gnutta grisspel skadar inte som komplement till kortpassningsspel och finlir. En bra balans mellan när det är läge att spela kort och när det är dags att skicka upp bollen på läktaren.
 
När det gäller stämingen så den bara en konsekvens av all dramatik som varit kring klubben och jag tror inte klubben hunnit vant sig vid allt strålkastarljus. Vissa spelare har blivit allt för bländade av ljuset och har växt ur Athletic-tröjan. Ränderna har gått ur och närvaron och klubbens mentalitet känns ibland som bortblåst. Vissa spelare behöver rannsaka sig själva och de som inte är redo att satsa måste på något sätt bort från klubben. Alla spelare har blivit värderade högre på marknaden och då vill de ha mer lön än vad det ekonomiska klimatet tillåter i Spanien.
 
Det är många faktorer i detta, men bara att spelare, tränare och styrelse drar åt samma håll och kommunicerar bättre så är jag övertygad om att klubben kan vara med och slåss om Europaplatserna i år igen. Men man behöver knyta handen i fickan och rycka upp sig för att det ska gå vägen.
 
2) Athletics förlängda transferfönster stängde för några dagar sedan utan att någon värvning kom till stånd. Istället användes de 40 miljoner euro klubben fick för Javi Martínez till att betala skulder till kommunen/regionen, investeringar i träningsanläggningen och en blygsam sänkning av medlemsavgiften. Rätt eller fel?
 
Peder: Fel tycker jag, då menar jag inte att man borde spenderat alla pengar på spelarköp men en värvning av Beñat Etxeberria från Betis hade med alla säkerhet betytt fler poäng nu när Herrera varit skadad i inledningen av säsongen. Beñat är ju dessutom en spelare som vill komma hem till Athletic, visserligen hade det varit en dyr affär men jag tror att det hade varit värt det. Att man sedan lägger pengar på att betala skulder, investera i anläggningar och ungdomar är givetvis otroligt viktigt.
 
Jacob: Förstärkningar är alltid bra, men det är ofta till överpris då alla lag vet om Athletics policy. Beñat Etxeberria har varit på tapeten sen en lång tid tillbaka. Han har egenskaper som jag tror kan förstärka truppen och jag tror han skulle kunna ta ett ännu större kliv i Athletic med tanke på att han öppet uttalat sin kärlek till klubben och vilja att återvända. Dock så är det en fråga om vem han ska ersätta? Får man honom billigt så säger jag ja, men att köpa honom dyrt och han hamnar på den icke-existerande rotationslistan så blir det bara fel. Där skulle jag nog ge sista ordet till Bielsa som säkert har koll på vad spelaren gör i Betis.
 
Monreal skulle så klart vara en grym värvning men det ser inte ut att hända så länge Malaga går bra, och han saknar nog det rätta Athletic-hjärtat.
 
Men jag tycker inte att det är panik än, då det ser bättre ut då ordinarie spelare från förra säsongen kommer tillbaka efter skador. Herrera och Aurtenetxe tänker jag på i första hand.
 
3) Tränare Bielsa har lyft fram Carlos Gurpegi som lagets bästa spelare hittills på säsongen. Vem är månadens bästa spelare under september tycker ni? Någon annan som förtjänar att nämnas i sammanhanget?
 
Peder: Där vet jag verkligen inte om jag kan hålla med den gode Bielsa och med tanke på att vi släppt in flest mål i La Liga känns det svårt att ge den utmärkelsen till en försvarare. Svårt att välja någon som varit riktigt bra med tanke på resultaten men visst har Muniain åtminstone varit minst dålig.
 
Jacob: Jag tycker inte Gurpegi håller som mittback. Även om han säkert bidrar med tonvis av erfarenhet och ledarskap där bak så kommer han ofta in fel och är för långsam. Men jag är övertygad om att han gör mycket nytta på plan och i omklädningsrum som inte syns. Men räcker det verkligen?
 
4) Något annat – stort som smått – runt Athletic du vill passa på att berätta om?
 
Peder: Jo, precis när man trodde att lugnet lagt sig i Bilbao dyker det upp ljudklipp från ett tal som Bielsa höll för spelarna efter försluten i Copa del Rey-finalen. Någon spelare eller möjligtvis ledare har alltså spelat in talet och nu släppt det till media vilket i sig är bedrövligt, än värre är ju att det dyker upp just nu och tar fokus från fotbollen... Vi lär få återkomma i ärendet när vi vet mer om vad som sades i talet och om det eventuellt uppdagas vem som spelat in det.
 
Jacob: Ledarskap saknas i Athletic. Vem träder fram och leder vägen? Kommer De Marcos sätta sina chanser? Kommer Muniain lära sig skjuta? Kommer Aduriz fortsätta att sätta sina lägen? Llorente behöver en ny utmaning, hoppas på en bra lösning för honom så att vi kan gå vidare. Llorente-eran är över. Bara att acceptera.
 
Mycket som såg bättre ut mot Osasuna, men kan vi verkligen börja slappna av än? 
 
Joel: Här skulle jag själv vilja göra ett kort litet inlägg kring en av septembers stora snackisar som vi aldrig rapporterade om här på Svenskafans. Jag tänker på incidenten när Javi Martínez, som några dagar tidigare tog sitt pick och pack och flyttade till München, klockan två på natten blir haffad av säkerhetsvakter när han klättrar över staketet till träningsanläggningen Lezama utanför Bilbao. Han ville helt enkelt ha igen de grejer han lämnat i sitt skåp, men sättet han gör det på säger väl allt om hur han lämnade klubben. Helt utan värdighet. Han kan spendera resten av sin fotbollskarriär med att göra inbrott i motståndarnas omklädningsrum, men han kommer aldrig att kunna plocka på sig den integritet han förlorade månadsskiftet augusti-september 2012.
 
Hur som helst. Tack till Peder och Jacob för att ni låter era tankar utsättas för offentligheten. Var så god, läsare på Svenska fans, att lämna era egna i kommentatorsfältet nedan.