1) Två sumpade finaler. Förlust i Bukarest mot Atletico och i Madrid mot Barcelona. Detta kombinerat med ett avslutande fritt fall i tabellen ner till tionde plats. Hur summeras en sådan här säsong?

Jacob - Det var naturligtvis tråkigt med två finalförluster men jag tror man ska se på den här säsongen som ett startskott på någonting som bara kan bli bättre och än mer intressant. Det är ett ungt och oerfaret lag som nu fått känna på de stora matcherna och man är en erfarenhet rikare helt enkelt. Nu blev ju Bielsa kvar och troligen de flesta spelarna (om jag får gissa), så kommande säsong kommer att bli hyperintressant.

Inför den här säsongen så var man på något sätt inställd på att det skulle bli svårt att ställa om spelet till "Bielsa style" och laget orkar inte fysiskt och saknar motivation i vissa matcher. Speciellt i slutet av säsongen. Alldeles för tunn trupp för att tävla på tre olika håll m.m. Men sammanfattningsvis så tycker jag säsongen varit väldigt underhållande och jag har aldrig varit så stolt att vara Athletic-supporter som jag varit under den här säsongen, så jag måste säga väl godkänt. Vem bryr sig om tabellplaceringen nu?

Anders - Nånstans runt nyår började vi glömma bort den vidunderligt usla starten på säsongen. Laget gav oss hopp om både plats i CL nästa säsong och om titlar den här säsongen. Jag skulle säga att det var inledningen med ett spelsystem vi inte kunde som gjorde att vi inte orkade hela vägen. Den kudde som behövts under den hårda matchningsperioden fanns inte där. Tyvärr blev ju Maj och Juni enorma besvikelser och ett enormt antiklimax. Man orkade inte längre helt enkelt, varken fysiskt eller mentalt. Samtidigt ska man komma ihåg att besvikelsen kom sig av att vi inte vann någon av de två stora finalerna vi var med i. Förhoppningarna var så stora men å andra sidan så var det en delvis stor säsong som gav oss dom förhoppningarna.

Summeringen blir således, en mycket bra och underhållande säsong men inte en fantastisk.

2) Så, demontränaren Marxelo Bielsa förlängde tillslut sitt kontrakt med Athletic ytterligare ett år. Betyder det att alla man kan förvänta sig en ännu bättre säsong 2012/2013?

Jacob - Med några förstärkningar och ännu mer nötande av spelsystemet och finslipningar så kommer laget att bli jämnare och jag kan garantera en bättre ligaplacering nästa säsong. Kan vara svårt att följa upp två cupfinaler men som helhet så tror jag att vi kommer att få se en ännu bättre säsong.

Anders - Man kan förvänta sig mer. Många av nyckelspelarna är unga och har nu ett års erfarenhet till. Laget kan spelsystemet så en säsongsstart som den förra är inte OK längre. Vi ska definitivt förvänta oss mer. OK resultat vore att slåss om en CL-plats och stupa på målsnöret. Allt annat som är bättre är succé, sämre ska vi vara besvikna för.

3) Värvningskarusell, mediespekulationer och kontraktsförlängningar tar nu vid där fotbollsspelandet tar slut. Vad är det viktigaste för Bielsas lagbygge under silly season?

Jacob - Jag tror att Bielsa kommer att få spelarna som eventuellt skulle lämna att stanna kvar vilket i så fall skulle göra laget homogent och intakt med lite extra krydda i form av ett par förstärkningar och utfyllnadspelare. Då blir det en ännu bättre säsong.

Anders - Jag har ju blivit så himla avtrubbad med rykten om Fernando Llorente och Javi Martinez till Tottenham i flera år. Dock har jag efter Mourinhos uttalanden börjat ta en förlust av Javi Martinez på allvar. Om vi kan få utköpsklausulen för honom och kan sälja in till Llorrente att vi ändå har ett konkurrenskraftigt lag så är jag rätt säker på att vi kan behålla honom. Det här öppnar i sin tur upp för den andra diskussionen som jag dissat, nämligen Beñat Etxebarria till Athletic. Med en stark mittbacksbesättning även utan Javi Martínez så kan vi lägga en del krut på en defensiv mittfältare som kan konkurrera med Ander Iturraspe, där kommer Etxebarria att vara alldeles utmärkt.

4) Vi brukar ju utse månadens spelare också, men det känns som om det kanske är läge att istället ge sig på säsongens bäste spelare? Och vilka kom nära?

Jacob - Det är svårt att sätta en spelare men om jag måste välja en som har tagit det största steget utvecklingsmässigt i och med den gångna säsongen så är det Oscar de Marcos som varit startman på det offensiva mittfältet större delen av säsongen och gjort många försvar i Europa osäkra genom sina otaliga löpningar i djupled. En oerhört lojal och nyttig spelare. Sen Ibai Gómez avslutning på säsongen var lysande. Där har vi en startspelare kommande säsong.

Anders – Fernando Llorente, ingen har varit så viktig för laget som han. Sen kan man för evigt diskutera hans lojalitet och brist på densamma men faktum är att det funnits ett lag med och ett lag utan Llorente.

Dom som kom nära är två oväntade pådrivare. Det är Iker Muniain (såklart) som förutom sina fotbollsegenskaper också varit en otrolig pådrivare under perioder och dessutom i vissa fall hållit laget under sina armar. 19 år och en sann ledare. Den andra är Markel Susaeta, vid den här tiden förra året förd till sjukhus med kollapsad lunga, sedan dess har han spelat 57 tävlingsmatcher från start och sex som avbytare och under den tiden säkert sprungit mest av Europas alla toppfotbollsspelare. Han har också vuxit som pådrivare med tiden och varit skicklig på att hålla uppe tempot när andra svikit. En kille som vi nog alla sett som lite vek har visat sig vara mycket stor. Klart den spelare som vuxit mest i år trots att vi har en nittonåring som är på väg att växa ut som lagets ledare.

5) Nåt annat – stort som smått – om eller kring Athletic ni vill tillägga?

Jacob - Om det är någon - med minsta lilla fotbollsintresse - som missat att se Athletics framfart i Europaspel och inhemskt så lider jag med dem, men det är ju så bra med fotboll... Det kommer alltid en säsong till och den kommer att bli ännu bättre.

Aupa Athletic!

Anders - Tvåa i EL och CdR, femeninos två i ligan och cupen. Vi måste ju vara Europas bästa klubb på att komma tvåa i år.

Jag kommer aldrig kalla Beñat Etxebarria för bara Beñat, det är som om jag skulle börja kalla Zlatan för Ibra bara för att Italienska journalister gör det.
Om vi säljer Javi Martinez kan det visa sig att vi blir ännu starkare nästa år med rätt värvningar, men det är med sorg jag i så fall (förhoppningsvis) säger på återseende till en av lagets största.

Jag vill att EM och sommaren ska ta slut så det är dags för ny säsong och revansch för alla andraplatser!!!