Fernando Llorente först. Ett år kvar på kontaktet, men han vill bort. Skulle president Urrutia ha sålt honom för 20 miljoner till Juventus eller gjorde han rätt som vägrade sälja av princip? Och nu då? Ska han få sitta på läktaren hela säsongen eller få vara med och spela?

Jacob: Jag tycker att klubben har gjort rätt hela tiden. Urrutia verkar värna om klubbens bästa och att hålla hårt i pengarna. Noga med att följa budget. Någonstans måste det finnas ett tak för vilken lön en spelare ska få ha i en klubb. Jag tror inte att klubben hade tjänat på binda upp Llorente på jättehög lön.

Jag tror att det skulle börja gå utför karriärmässigt om han hade tjänat multum och visste att han blivit större än laget. Sen kan man alltid argumentera för att det kanske hade varit bästa att sälja honom till det priset Juventus eller de andra kunde punga upp, men eftersom mottot i klubben är att inte sälja så respekterar jag den ståndpunkten, och att det inte finns några undantag. Ens om man är "lejonkung".

Sen är jag övertygad om att Bielsa inte har någon plan på att straffa Llorente så jag tror Llorente spelar om han visar att han vill det. Mycket är upp till honom nu att göra det bästa valet inför framtiden.

Anders: Jag svarar ett ärligt, jag vet inte på den den första delen av den här frågan. Om alternativet varit att i så fall släppa Javi Martínez till samma peng så skulle Urrutias statement om att inte släppa stjärnor under utköpsklausul fallit. Och Athletic skulle fått ungefär samma pengar som man nu fick enbart för Martínez och det hade ju inte varit något vidare.

Å andra sidan. Om nu Llorente ska sitta och lyfta lön utan att spela, eftersom situationen är omöjlig för honom eller om det föranleds av rena principskäl, så tycker jag att man varit väl mycket principfast. Det finns ingen poäng i att ha Llorente kvar och betala hans höga lön, men inte spela honom. Dagens fotboll är för cynisk för det och är det något vi inte behöver så är det att använda Javi Martínez-pengarna till att betala någon som inte ens spelar. Då kunde vi likväl ha sålt honom.

Peder: Jag tycker att Urrutia gjorde rätt. Principerna är otroligt viktiga för Athletic och också vilka signaler man sänder till andra klubbar. Dessutom så är man inte i behov av pengarna och till skillnad från de flesta andra klubbar är det svårt att investera i nya spelare som kan förstärka laget och man fick ju in en slant på Martinez försäljningen. 

Givetvis skall Llorente få spela på precis samma villkor som alla andra och framför allt är han ju en stor tillgång som kan vara skillnad mellan att kvalificera sig för Europa eller inte.

Javi Martínez till Bayern München i sista stund, vilket innebär att Athletic för värva en spelare till inom en månad trots att transfermarknaden egentligen stängt. Vem, varför och till vilket pris som helst? Vad kan man annars göra med 40 miljoner euro?

Jacob: Vad jag hoppas är att man lyssnar på Bielsa och vad han anser att laget behöver för att förstärkas, för jag blir aldrig klok på argentinaren då Ekiza ständigt för nöta bänk och Ibai inte får den speltid jag tycker han skall ha. Jag tycker Monreal låter som en bra värvning om nu priset inte drar iväg allt för högt. Men en sak är viktigare att ställa sig: vill han till Athletic? Det är inte så säkert.

Beñat är en bra spelare med egenskaper som påminner om det vi saknar nu i tomrummet efter Javi Martínez. Men återigen så är det prislappen som avgör. Så desperata är vi inte.

Anders: Ingen ska köpas.

Som jag ser det så är de som kan bidra direkt: Xabi Alonso, Mikel Arteta och Raúl García. Ingen av dem verkar sådär vansinnigt intresserad av att representera Athletic, om man ska uttrycka det milt.

Andra det talats om är Etxebarria (och nej, jag jag kommer aldrig att använda mig av hans spanska artistnamn Beñat, då han använder det för att det funkar bättre i övriga Spanien, det går ju lite emot Athletics filosofi med baskiska spelare), Monreal och Griezmann.

Vad gäller Etxebarria så vill inte Bielsa ha honom och jag tror inte han passar så bra i Bielsas system även om han är en bra spelare, alltså inte ett bra köp. Monreal är dyr och en vänsterback kommer inte att göra skillnaden mellan en toppsäsong och den mellansäsong vi är på väg mot, alltså blir det 10 miljoner euro i sjön. När det sedan kommer till

Griezmann så har Bielsa tidigare fått nej på att köpa honom för bristen på baskiskt ursprung, jag vet inte vad som ändrats där.
Nej använd istället pengarna till ungdomsakademi, träningsanläggning och arena så vi står starka iför framtiden och har råd att vara med när nästa Javi Martínez/Llorente/
Muniain är på väg fram. Tråkigt, jag vet, men ibland är inte förutsättningarna tokroliga.

Peder: Först och främst tycker jag att största delarna av pengarna skall satsas på ungdomsverksamheten och ombyggnaden av Lezaman men visst borde man satsa lite pengar på att förstärka truppen.

Benat Etxebarria tycker jag borde vara självklart om man kan få honom till ett rimligt pris, nu har vi ju det ganska välbärgat på just den positionen men en spelare med hans kvalitéer och kärlek till klubben måste ju få komma "hem". Annars tycker jag att man bör vänta då klubbarna vars spelare Athletic är intresserade av givetvis vet om att man har fått in 40 miljoner euro och kommer givetvis prissätta sina spelare därefter. Bland annat vill Malaga ha 20 miljoner för Monreal vilket han givetvis inte är värd...
 
Bråk mellan tränare, president och byggjobbare (i olika konstellationer), en strejkande/lock-outad Llorente, lagets bäste spelare till Tyskland och sämsta ligastarten på 114 år. Är det naivt att förvänta sig någon framgång alls denna säsong?

Jacob: Ja, lite. Det verkar som att Europaspelet passar spanska lag så har vi lite tur kanske vi kan komma en bra bit mot finalen. Det som ser svårare ut är att få till en repektabel ligaplacering. De flesta lag i spanska ligan håller en hög nivå och kan "kontradöda" oss om vi inte skärper till passningsspelet och spelar lite med bättre fokus i försvarsspelet. En plan B behöver vi ibland då vi kör fast. Det kanske kommer när laget börjar sätta sig efter den löjligaste försäsongen någonsin.

Anders: Jag tror det är naivt att förvänta sig mer än att Athletic blir ett stabilt mittenlag med hugg på Europaplatser, förhoppningsvis en säsong som slutar med just en europaplats. Hur Llorente-situationen hanteras och hur Llorente hanterar situationen kommer att spela stor roll. Han är ändå spaniens bästa anfallare, det är lätt att glömma just nu.

Vad gäller historien så är två matcher inte riktigt något att hänga upp sig på. Jag snubblar in här på september lite, men det är ändå så att Athletic tog sin första seger i år den 2:a september medan det tog sex matcher tills den första segern togs under fjolårssäsongen. Så där blir väl temat lite som någon vis man sa en gång: Allt kan bevisas med lögn, förbannad lögn och statistik.

Peder: Ja kanske, sämre förutsättningar går ju knappast att få. Däremot bör man bli mer och mer bekväm med Bielsas spelsätt samtidigt som utvecklingen på många unga spelare fortfarande bör peka rakt uppåt. Detta tillsamans med att truppen blivit bredare och mer konkurrenskraftig med spelare som Isma López, Galarreta, Aduriz, Ibai och förra årets långtidsskadade Gurpegi ger mig ändå lite hopp!

Något annat, stort som smått, ni vill passa på att nämna om Athletic?

Jacob: Ekiza. Det är det enda jag säger. Får inte han spela mer så vill jag inte vara med längre :)

Anders: Ustaritz och David López köptes ut från sina kontrakt och jag tackar för den tid som varit. Grattis till Brighton som signade David Lopéz inom 24 timmar, ni har fått en fantastisk högerfot. Jag önskar båda lycka till i framtiden.

Jag kan dock slås av det faktum att Javi Martínez och Llorente kallas för förrädare (och ännu värre saker) av många. Samtidigt som en spelare som David Lopez hellre hade suttit på bänken i Athletic och cashat in istället för att spela för en annan klubb. Han får alltså i förlängningen betalt av Athletic för att spela för Brighton medan Athletic får 40 miljoner Euro för Javi Martínez. Jag säger inte att Athletic inte ska uppfylla de kontrakt man skrivit men det är onekligen en intressant filosofisk fråga och ett bevis på att världen allt som oftast inte är svart eller vit. 

Just det, den officiella förklaringen till Llorentes frånvaro är just nu att han har ont i rumpan (fast på medicinspråk). En alltid lika skojig skada att läsa medicinska omskrivningar om.

Peder: Jag tjatar ofta och gärna om alla fantastiska ungdomar i Athletic och senaste veckorna har en ny stjärna tänts på den baskiska himlen. En att hålla ögonen på är 19-årige iñigo Ruiz de Galarreta som hoppat in tidigt i de tre senaste matcherna och var inblandad i båda målen i vinsten mot Valladolid. Mittfältare med en fantastisk blick för spelet men som också spelar oerhört rutinerat för sin ålder, från start mot Espanyol?

Tack till redaktionen för för att ni satte ord på era tankar och tack till er läsare för att ni tog del av dessa. Fortsätta gärna diskutera i kommentatorsfältet nedan!