Nu stundar två finaler i maj. Den 9:e spelas Europa League-finalen i Bukarest. Den 25:e Copa del Rey-finalen i Madrid. Kommer Athletic lyckas vinna någon titel denna säsong? Vilken titel skulle väga tyngst? Vilken blir lättast att ta?

Peder - Oj vilken svår fråga men jag tror faktiskt att man tar en av titlarna trots två otroligt svåra matcher och jag gissar nog ändå på att det blir en Europa League titel mot lillebror Atletico, det är en match som på förhand känns helt öppen medan CdR finalen lutar betydligt mer åt Barcelonavinst då Katalanerna har en “fiasko” säsong bakom sig och nog gärna vill tacka av Pep med ytterligare en titel.  Europa League med segrar över Paris, Manchester United, Schalke 04 och Sporting väger givetvis tyngre än en Copa Del Rey-titel!

Anders - Jag tror men framförallt hoppas på två titlar den här säsongen. Att säga vilken som väger tyngst är nästan omöjligt. Den ena skulle innebära att Athletic skulle slå Barcelona i en match som motståndarna börjat preparationen i flera veckor innan och mot ett lag som dominerat världsfotbollen den andra titeln innebär att vinna i Europa för ett lag som inte varit i en final i Europa sedan 1977. Ingen blir lättast att ta även om logiken säger att det minst svåra motståndet är i Europa League finalen. Låt oss börja med att ta båda titlarna så kan vi diskutera hur dom väger sen!

Jacob - Ingen är så klart lätt att ta, men visst känns det alltid lättare att slå Atlético än att slå Barcelona. Klart tyngst tycker jag är en vinst i Europa League där Athletic varit med och slagit ut ryssar, engelsmän, tyskar och portugiser för att ta sig till final och man har gjort det på ett enastående sätt. Vilken resa det har varit!

Copa del Rey var ganska tursam lottningsmässigt och har inte bjudit på speciellt "stora" matcher på samma sätt, även om en triumf här skulle vara väldigt stort det med.

Marcelo Bielsa drar ut på kontraktförlängingen, något som säkert gör de flesta Athletic-supportrar lite nervösa. Ifall det nu går så illa att Bielsa ”drar en Pep”, vem vill ni se på bänken nästa säsong i så fall?

Peder - Jag tror verkligen att Bielsa stannar och tittar man till hans historia brukar han bli kvar i respektive klubb/landslag under ganska långa perioder. Men åter till frågan... Om Bielsa lämnar skulle jag nog vilja se en comeback av Ernesto Valverde som ju både spelat i och tränat Athletic  tidigare. Han lyckades bra med Athletic senast (femte plats säsongen 03/04) och har fått internationell rutin med Olympiacos på senare år. Dessutom är han omtyckt i Bilbao och kan klubben utan och innan.

Anders - Jag hoppas verkligen att Marcelo Bielsa stannar och bygger vidare på det han startat. Om han inte gör det så hoppas jag på Pep Guardiola eftersom han är den som är bäst lämpad att föra Bielsas arv vidare eller Unai Emery för sin bakgrund i regionen och sin förmåga att göra vinnare av spelare som inte är toppklass. 

Jacob - Jag ser inte hur Marcelo Bielsa skulle kunna försvinna och vill inte spekulera i detta ens. Jag tror Bielsa väntar ut säsongen sen skriver han på för ett år till. Han går ju som bekant sin egen väg och vill nog bara göra klart en säsong innan han går vidare. 

Vem var månadens spelare under april? Varför? Vilka andra aspirerade på titeln?

Peder - Måste nog säga Llorente, han har gjort några viktiga mål och krönte också april med sin magnifika match mot Schalke där han assisterade de två första målen och gjorde det avgörande tredje på egen hand. Susaeta och Aurtenetxe har också imponerat men titeln går till Rey Leon.

Anders - Som vanligt måste jag nästan säga så är det Fernando Llorente. Den här gången av två anledningar. Den största är hur han kanske gjorde sitt livs match när det gällde som mest, nämligen med sina två assist och sitt avgörande mål mot Sporting. Dock är en annan ack så viktig anledning att han leder det här laget genom sin närvaro. När Fernando finns på planen så höjer sig laget minst ett halvt snäpp, på något vis ingjuter han känslan att Athletic kan vinna alla matcher i världen så länge Fernando Llorente finns på planen.

Som utmanare har jag två eleganta fotbollsarbetare. Den ena är Andoni Iraola som alltid finns där. Vi har blivit så galet bortskämda med att ha en högerback i världsklass som aldrig gör en dålig match. Den här månaden har inte varit ett undantag och åtminstone jag blir alltid förvånad över om den gode Iraola slår bort en passning eller ett inlägg. Den andra utmanare som kanske är mer konkret är Markel "El Stilete" Susaeta. Killen som har gått ifrån att vara en lite svajig dribbler till att vara en av dom hårdast arbetande spelarna i laget. Om vi dessutom lägger till hur han visar energi när han övriga är trötta från EL-matcher och hans mål i semin mot Sporting så är han snubblande nära månadens spelare. Lägg därtill att han har spelat 4556 minuter, strax under två timmar mindre än Iraola men strax över två timmar fler än Muniain så gör det att han förmodligen sprungit flest av alla spelare i europas toppligor den här säsongen samt dessutom har han gjort näst flest mål under i laget. Allt detta gör att man vill lyfta fram Markel Susaeta nu när säsongen börjar närma sig slutet. 

Jacob - Amorebieta har varit otroligt bra och förtjänar en utnämning till månadens spelare. Ibai Gómez insatser på senare tid måste även lyftas fram. Speciellt hans insats mot Sporting i Europa League-matchen på San Mamés. 

Nåt annat – stort som smått – runt Athletic du vill passa på att berätta om?

Peder - Måste bara säga något om Athletic-spelarnas fysik. Vid ett flertal tillfällen har vi trott att laget varit slutkört med spel både i liga, Copa del Rey och Europa League men alltid har man kommit igen och det är smått otroligt med tanke på hur många matcher en del spelare spelat. Susaeta 58 matcher, Muniain 55 matcher, Iraola 54 matcher, Iturraspe 55 matcher, De Marcos 52 matcher...  Stor eloge till Athletics fystränare minst sagt...

Anders - Som Athletic-fan i Sverige måste jag lyfta fram hur kul det är att vara supporter i år. Segrarna har gjort att det pratas Athletic. Människor kommer fram och säger att dom sett en match och gillat spelet eller kommer och grattar när det gått bra. Det är riktigt kul helt enkelt.

Det andra är att vi får fler personer som regelbundet skriver på Athletics forum. Det är dessutom personer som jag upplever har fattat grejen med Athletic och vad laget vill och står för och det är kul. Det är dessutom totala motsatsen till idén som poppar upp ibland om att Athletic består av ett gäng sköna basker som bara spelar anfall. Inget kan vara mer fel. Det är ett lag som springer mycket, jobbar hårt och smart i försvar och som verkligen vill vinna. Jag kan köpa det mesta av oinsatta kommentarer kring Athletic men kom inte och säg att det är sköna killar som gillar att göra mål. Den här upplagan är hårt arbetande spelare på gränsen till spanska landslaget och som vill vara med om att bygga upp ett konkurrenskraftigt lag.

Jacob - Vill bara förvarna lite om ett framtida reportage från Bilbaoresan, som Joel och jag bokat in. Vi åker ned för att se sista hemmamatchen mot Getafe nu på lördag. Antar att vi kommer att samla på oss en del intryck som vi kan dela med oss av här på Svenska Fans.

Tack för resonerandet, Peder, Anders och Jacob. Ni lyckades få en hel del sagt, trots att man skulle kunna tro att Athletic-supportrar med två stundande finaler mest skulle sitta tysta med andan i halsen. Och tack till er läsare också. Fortsätt gärna resonerandet i kommentatorsfältet eller i forumet!