Athletic är klara för gruppspelet i Champions Leauge för första gången på 16 år! Lejonen svarade för en imponerande insats på hemmaplan och när matchen blåstes av var det nog ingen av de nära 55,000 åskådarna som kände att resultatet var orättvist. Även om kommentatorn svamlade om att Napoli var en större klubb.

Efter ett småsegt och disciplinerat första möte i Napoli var det en helt annan match på San Mamés. Athletic satte full fart från början men utan att skapa riktigt vassa chanser mot ett välspelande Napoliförsvar. 

De riktigt heta chanserna skapades efter hörnor. Den första fick lagkaptenen Gurpegi som verkligen borde förvaltat sitt läge bättre, helt fri två meter framför målvakten. Nästföljande hörna var det Laporte som helt plötsligt stod helt fri på den bortre stolpen men bollen tuchade en försvarare på vägen mot hans högerfot och skottet mot det helt öppna målet gick flera meter över.

Napoli var vassa de få gånger de fick chansen att ställa om men de lyckades inte speciellt många gånger under den första halvleken som slutade 0-0 men med absolut mersmak för hemmalaget.

Det kändes nog rätt bra i de nya omklädningsrummen under de nöjda 55,000 åskådarna. Athletic hade full kontroll på matchen och var, tack vare sitt mål på bortaplam vidare till gruppspelet med endast en fjärdedel av dubbelmötet kvar att spela.

Den andra halvleken rivstartade dock och plötsligt var förutsättningarna helt annolrunda. Napoli tog ledningen genom Hamsik som behärskat placerade in bollen bakom Iraizoz. En slarvig nickrensning från Balenziaga bäddade för Napolispelaren. Avslutet påminde en hel del om Higuains kvittering en vecka tididgare. Lågt vid ena stolpen.

Publiken i chock men samtidigt med vetskap om att Athletic under förra säsongen vände en hel del underlägen hemma på San Mamés. Speciellt under den andra halvleken.

Athleticspelarna som nu bara var 43 minuter från att få säsongen förstörd redan innan den börjat på riktigt satte dock full fart frammåt. 

Valverde genomförde det byte vi väntade på. In med "supersub" Ibai och ut med Beñat som faktiskt svarat för en riktigt hygglig insats. Ett stort stef frammåt för Beñat igår.

Med Ibai på kanten och Muniain i mitten blir det dock bättre dans på mittfältet och Athletic ökade trycket.

Det var efter ytterligare en hörna som Athletic kom att kvittera. Återigen bedrövlig markering och Aduriz fick tid att ta ner bollen två meter från mål och sedan kunde han enkelt placera in den förlösande kvitteringen. Märkligt mål helt klart.

Athletic ville dock mer och fortsatte att pressa högt och vinna boll tidigt. Napoli skapade i princip ingenting och en stund senare var det dags för Adurz igen. Vid en till synes förlorad boll i djupet fortsatte Aduriz att jobba och då backarna och målvakten missbedömde situationen snodde Aduriz bollen med en lång tå. Helt solo vid straffpunkten och öppet mål. Märkligt mål det med och Napoli hade bjudit tillbaka med råge. Athletic var nu vidare med 3-2 sammanlagt.

Ytterligare ett byte i Athletic. Vi var nog alla säkra på ett defensivt byte med San Jose in för Muniain eller Susaeta. Det blev istället 18 årige Unai Lopéz.

Den 1,69 långa spelaren visade sig vara en riktig injektion för Athletic. När Napoli pressade på för en kvittering som skulle ge dem platsen i Champions Leauge så kontrade Athletic med snabba omställningar. En av dem resulterade i kvällens tredje mål för hemmalaget. Ytterligare en djupledsboll. Den här gången på en klart offsidespringande Aduriz. Backlinjen i Napoli stannade upp men då kom Ibai från onside i full fart och stänkte in 3-1 målet med sin känsliga högerfot. Helt klart kvällen märkligaste mål. Frågar Ni mig tycker jag att Aduriz påverkade spelet men frågar Ni domare gör han det inte. 

Hur som helst kändes matchen avgjord med dryga kvarten kvar. Napoli lyckades dock mobilisera kraft och de efterföljande 10 minuterna hade de ett bastant tryck mot Iraizoz. Lejonen kämpade dock stenhårt och lyckades avstyra alla försök.

På väg mot slutsignalen fick Aduriz ett fantastiskt läge att sätta sitt tredje mål för kvällen. Öppet mål nummer två för hemmalaget men även detta läge sllutade med en boll högt över mål.

Nu visade det sig inte spela någon roll och Athletic är klara för gruppspelet i Champions Leauge för första gången sedan säsongen 1998/99!

Nu väntar lottning ikväll klockan 18.00