Att matchen är viktig råder det inga tvivel om. Athletic behöver vinna matcher mot på pappret sämre motstånd för att klättra till förväntad plats i tabellen. Getafe behöver poäng för att öka avståndet till nedflyttningsplats i den extremt jämna nedre halvan av tabellen.

Getafe

Getafe har denna säsong varit starka på hemmaplan och har inte förlorat på Coliseum Alfonso Pérez på sex raka matcher. Bland annat har man slagit både Barcelona och Atlético Madrid. I dessa matcher hade Getafe kring 30% av bollinnehavet och fokuserade på kompakt försvarsspel och kontringar. Låter som om Athletics oförmåga att omsätta sitt stora bollinnehav till avslut passar Getafes taktik oroväckande bra.

Vanligtvis ställer Getafe upp med en 4-2-3-1 uppställning. Startelvan är svårtippad då tränare Luis García, yngst av seriens alla tränare, hittills inte startat med samma elva spelare i någon match. Detta beror delvis på skador och avstängningar, men speglar också en ganska bred och jämn trupp där ett bortfall ganska enkelt kan ersättas. Det stora undantaget är naturligvis oersättlige hemlånet Pedro León som opererade sitt högra knä i höstas och missat i stort sett hela säsongen. Även om ingen officiell laguttagning meddelats ännu talar mycket för att Pedro León gör comeback på söndag.

                                       
Getafes tränare Luis García. Yngre än Athletic-redaktionens snittålder?


Om inget oförutsett händer spelar lagets målspruta Miku på topp, men får dela på de nittio minuterna med hemvändaren Dani Güiza. Güiza har varit för Getafe sedan han återvände från Fenerbache, inte minst hyllas han av tränaren för den goda stämning han sprider i omklädningsrummet. På mittfältet kommer också Lacen att spela centralt och gör ett stort jobb i defensiven. I backlinjen är Lopo, som tycks ta fler kort ju äldre han blir, avstängd. Troligtvis spelar istället Rafa som mittback bredvid extremt fysiske Cata Díaz.

Athletic

Athletic kommer att ha ett stort bollinnehav denna match, precis som vanligt den här säsongen. Den återkommande utmaningen har varit att få detta omsatt till avslut på mål mot lag som i första hand fokuserar på defensiven. Under Fernando Llorentes månadslånga skadeperiod har detta varit ännu svårare än vanligt. Precis som Getafes Pedro Leon har Fernando Llorente börjat träna med resten av truppen de senaste dagarna, men det återstår att se om han är återställd nog att spela match. Även om han blir uttagen i matchtruppen finns risken att han börjar på bänken.

Lagets oförmåga att göra mål under Llorentes skadefrånvaro har varit medias huvudfokus under veckan. Inte minst har den av fansen omåttligt populäre Gaizka Toquero ifrågasatts då han endast gjort ett mål under de sju matcher han ersatt Llorente. Ander Herrera uttalade sig solidariskt mot Toquero under en presskonferens och menade att det inte bara är en spelares uppgift att göra mål utan hela lagets. Lokaltidningen Deia publicerade i torsdags en krönika där man efterlyste andra lösningar än Toquero på topp. Bland annat ifrågasatte man om Bielsas spelsystem verkligen behöver en nummer nio och om inte en falsk nia skulle passa bättre. Jämförelser gjordes med Leo Messis roll i Barcelonas snarlika spelsystem. De Marcos, forward i sin tidigare klubb Alavés, lanserades som ett av förslagen. Muniain eller Ibai Gómez, som öst in mål i B-laget, föreslogs också som lämpliga.

Toquero som vi oftare vill se honom
Toquero som vi oftare vill se honom.

Då Getafe sannolikt spelar med en ensam forward kommer Athletics tränare Marcelo Bielsa att ställa upp med en fyrbackslinje och en 4-1-4-1 uppställning. Som vanligt kommer han dock att anpassa antalet mittbackar efter motståndarnas anfallsuppställning. Om Getafe slänger in Dani Güiza bredvid Miku efter ett tag kommer Bielsa att kontra med att stoppa in en extra mittback.

Om Luis García varierat sin startelva ofta är Bielsa tvärtom. Athletics startelva är därför lättare att gissa. Förändringar i startelvan kan alltid direkt härledas till skador eller avstängningar, betydligt mer sällan till tidningskrönikor i Deia. Under senaste veckans träningar skadade sig Igor Gabilondo och Igor Martínez, som båda därför kommer att missa matchen mot Getafe. Lagkaptenen Andoni Iraola är åter tillgänglig för ligaspel efter att ha varit avstängd förra matchen mot Zaragoza och Javi Martinéz totalt felaktiga utvisning i den matchen har framgångsrikt överklagats.

Mest sannolikt formerar sig lejonflocken på detta vis:

                                 Iraizioz

Iraola - Javi Martínez - Amorebieta - Aurtenetxe

                                Iturraspe

Susaeta - Herrera - De Marcos - Muniain

                                Toquero

Trion Ibai Gómez, Iñigo Pérez och Mikel San José ligger närmast till inhopp. Sen finns ju naturligvis Llorentes återhämtning med som en svårtippad variabel.

Domaren

Avslutningsvis några ord också om mannen i svart, han med det svåraste jobbet av alla och som mest får kritik. Barcelonabon Alfonso Álvarez Izquierdo är mannen som ska undgå att märkas så gott det går. Han dömer sin sjätte säsong i högsta serien och med spanska mått mätt ganska moderat med kortviftandet. Athletic har vunnit 45% av de matcher han dömt och tillhör alltså inte den handfull domare som Athletic nästan aldrig vinner med (Undiano Mallenco med flera).

Denna säsong har Álvarez Izquierdo ännu inte dömt någon av Athletics matcher men gjort några bra insatser. Dock sågades han totalt efter den enda av Getafes matcher han dömt denna säsong. Enligt Marca tappade han helt matchen, visade ut Lacen helt felaktigt och tillät Miku göra mål med ett riktigt fint baggerslag som hade gjort vilken volleybollspelare som helst stolt. Vi hoppas att den gode Álvarez Izquierdo visar sig från sin bättre sida denna gång.

Källor: athletic-club.net, elcorreodigital.som, deia.com, as.com, marca.com, transfermarkt.co.uk