Bilbao är staden som både andas och lever fotboll, man har alltid leverarat toppkvalitet inom fotbollen genom att stödja och visa upp sina egenproducerade talanger. Med sin filosofi om att laget endast ska innehålla baskiska spelare har klubben gång på gång visat att pengarna inte behöver styra fotbollen. Nu är laget dock nere för räkning, frågan är bara om de kan komma upp på fötter igen. För snart har domaren räknat till tio.

Året var 2013 och klubben hade fått upp en ny arena som skulle tillåta laget att få in fler fans och fortsätta att visa att klubben är ett lag att räkna med. Den nya versionen av Estadio San Mamés fick ett bra år, precis som klubben. Laget slutade på en fjärdeplats efter att Atletico, Barcelona och Real Madrid hade tagit hand om topp-tre placeringarna. Det är fullt möjligt att andarna letade sig vidare från den gamla arenan till den nya i jakten på att komma över till den andra sidan, men sedan stannat till för att ge laget en sista push innan man gav sig av och accepterade att ny historia måste skrivas. Klubben slutade på en respektabel fjärdeplacering med 70 inspelade poäng.

Inför helgens omgångar ligger laget på plats nummer 14. Motståndet bjuder Rayo Vallecano på, en måstematch för Valverde & co för att få ett handtag ur bottenstriden, i alla fall för tillfället. Eibar tangerar plats nummer tio och ligger endast tre poäng före Athletic. Men säsongerna sedan 2009 och framåt upprepar sig år efter år och man huserar i mitten. Undantaget var just förra säsongen.

Efter jul har formen varit obefintlig för Los Leones där man har fyra förluster och endast en vinst blandat med två oavgjorda resultat. Laget har visat att man fortfarande kan spela fotboll men släpper till alldeles för många lägen och skapar själv alldeles för få.
   I veckan reste laget till Turin för att gästa Torino som inte förlorat sedan sjätte december. Resultatet skrevs till 2-2 , vilket man kan se som bra utdelning med tanke på att endast två avslut träffade mål från Athletics håll. Resultatet kan dock ses som rättvist med tanke på att man hade mer bollinnehav trots bortaplan. Athletic som haft en stark front tidigare säsonger ser ut att slita för tillfället med att få skotten på mål, medan man faller samman alldeles för enkelt i försvaret.

Om klubben dock skulle flyttas ner i seriesystemet så skulle nog denna fotbollsstad som Bilbao ändå är inte gå ned sig. Jag är säker på att San Mamés kommer fyllas en söndagseftermiddag, av sjungande och glada supportrar som ser Los Leones för första gången någonsin ta sig upp i seriesystemet. Krisen skulle dock vara ett faktum då klubben är en av tre som aldrig åkt ur La Liga och det är inget man kan se bort ifrån.

Härnäst väntar Rayo Vallecano hemma på Estadio San Mamés, tätt följt av Torino och Eibar. Det är dags för Valverde, Iker & Co att visa att man är ett lag för folket, ett lag för att hedra sitt ursprung och visa att man spelar för klubbmärket. Vilken utgång det än blir i slutändan, så lär staden och folket förbli vad det alltid varit; ett.