Efter en hel sommars väntan har nu säsongen dragit igång på allvar för Athletic, då räknar jag bort kvalet till EL där Athletic trampade igenom ganska obehindrat.  Efter den första ligamatchen i helgen följer nu den första riktiga Europa League matchen, ett dubbelmöte med HJK från Helsingfors. Att det sedan känns som en kvalmatch innan man är inne i gruppspelet är inte något som UEFA bryr sig om.
 
Hur tråkigt det än kan vara så måste jag börja med att ta upp silly season situationen i Athletic. Vare sig Llorente, Javi Martínez eller Amorebieta kommer att finnas med i truppen mot HJK. Spelarna tränar inte med övriga truppen och senast på torsdagens presskonferens sa Bielsa att den minst omtalade i trion, Amorebieta, inte var uttagen eftersom han liksom de två andra inte var mentalt förberedd utan hade tankarna på annat håll. Bielsa svarade också på en fråga kring hans roll i den här cirkusen där han sade att han rakt ut hade frågat Llorente och Javi M om hans agerande hade spelat in i deras handlande.  Han hade då fått ett nekande svar. Det han också sade var att om svaret hade varit ett annat så skulle han också ha utvärderat sin situation som tränare.
 
Status för dom två stora verkar nu vara att Javi M går till Bayern så snart man utrett skattekonsekvenserna av ett köp(enligt Marca och Bayern) och att Athletic är inne i slutförhandlingar med Juventus vad gäller Llorente(anligt Gazzettan). Övriga funderingar lämnar jag till silly bloggen.
 
Vad gäller torsdagsmatchen som är ack så viktig för laget, mest utifrån ett självförtroende perspektiv efter debaclet mot Betis i söndags, så har Bielsa tagit ut följande trupp:
 
Iraizoz, Raúl, Ramalho, Ekiza, Iturraspe, Iraola, San José, Gurpegi, Iñigo Pérez, Ruiz de Galarreta, Castillo, De Marcos, Ander Herrera, Susaeta, Isma López, Muniain, Aduriz, Toquero och Ibai.
 
Utifrån den här truppen har sen Bielsa kommunicerat att han ska starta samma elva som mot Betis med undantag för att Toquero byts ut mot Aduriz.
 
Det innebär följande startelva:
 
Gorka Iraizoz i mål. En backlinje bestående av Iraola, San José, Gurpegui och Iñigo Perez. På mitten Iturraspe, Susaeta, Ander, Oscar de Marcos och Iñigo Lopez och på topp alltså Aritz Aduriz.
 
Ingen Iker Muniain och ingen Ibai alltså. Muniain kan man förstå att el Mister vill spara på men den skillnad i kvalitet och framförallt pondus som kom till stånd när Ibai Gomez byttes in i halvtid mot Ander var slående.
 
Det som saknades i söndags och som måste rådas bot på ganska snart även om det kanske inte krävs för att slå ut HJK är ledarskapet på planen. Athletic har tappat tre naturliga ledare (som alla leder på olika sätt) och den enda som egentligen finns kvar bland dom som startar är Carlos Gurpegui som inte lyckades ta den rollen från sin försvarsposition. Kan Aduriz ta det ansvaret med sin rutin eller kan Susaeta komma tillbaks med den pondus han hade i slutet av förra säsongen när alla andra gick på knäna. Eller ska Ander till slut bli den klippa man hoppas. Om inte svaret hittas i torsdagskvällens startelva så hoppas jag innerligt på att se Ibai och Iker från start väldigt snart. Två spelare med den attityd som de som är på väg att lämna har. Attityden som säger, här är vi, vi är fucking Athletic och vi står upp för vårt lag i alla lägen. Iker har den och jag tycker Ibai har visat den ofta. Vi behöver den, för just nu är det ett vakuum på planen.
 
Vad gäller det här dubbelmötet i övrigt så är det här en uppgörelse som Athletic bör ta hem nio dagar av tio men samtidigt så är vi nog många som har minnet av nagelbitarna mot Tromsö vid ungefär samma tid 2009 i minnet. Det här har potential att bli något liknande. HJK var ändå ligavinnare i Finland förra året och åkte ut mot Celtic i kvalet till CL.
 
Bland spelare jag känner igen kan nämnas Mathias Lindström i backlinjen som har en norsk tid bakom sig och Mika Väyrynän på mittfältet som haft en karriär i Holland(Heerenven och PSV) samt i England(Leeds). Jag har säkert missat en del men HJKs hemsida är mycket svårnavigerad om man inte kan finska.
 
Det som också kan sägas är att HJK spelar på konstgräs hemma i Helsingfors och det brukar faktiskt gynna snabbt spelande lag med bra passningsspel så i returen tror jag definitivt inte det blir någon nackdel för Athletic.
 
Jag tror på det här och det borde gå men det behöver definitivt inte bli nån enkel resa. 2-0 i första matchen vore ett grymt resultat.
 
Aupa Athletic