En match som visar att Athletic är på uppgående och visar med sitt sätt att spela att man är ett nummer större än de flesta lag i ligan den här säsongen.

Men det hela började litet skakigt. Iraizoz fick göra ett par svettiga räddningar för att hindra Osasuna från att ta ledningen.

Athletic pressar högt och vill få ett tidigt övertag, men efter en kvart mynnar det ut i ett ställningskrig där inget av lagen får till något spel under en period.

Spelet stabiliserar sig en aning och man återtar taktpinnen med hjälp av en kombination av traditionellt Athleticspel och Bielsaspel. Det är det som kommer att vara Athletics styrka denna säsong.

Ett mångsidigt lag och en möjlighet att spela på flera olika sätt. En lång boll på Llorente varvas med instick till Iturraspe. Sen kommer Susaeta på kanten, överlappas av Iraola. De Marcos fyller i ytor som inte fanns i Caparrós spel.

Det finns en mångsidighet och dynamik i laget när det stämmer och första målet kommer till på ett inlägg från kanten som hamnar hos Llorente som uppbunden lyckas skyffla bollen vidare till Muniain som kommer i andra vågen och kan skicka in 1-0.

Andra målet är likadant. Inlägg från kanten. Än en gång är Llorente där och nickar och blockeras av en Osasuna-back och hamnar hos Gabilondo som alltid dyker upp rätt, och som alltid bombar han in bollen av ren reflex.

Sen rinner det bara på och det skulle bli ett mål till innan halvtidsvilan. Javi Martinez vinner bollen på mittplan och gör några gubbar passar bollen vidare ut mot Iraola och gör en patenterad hästlöpning och stormar in i straffömrådet och stångar in inlägget från Iraola till 3-0.

Effektivitet var ordet för första halvleken och stort jubel när spelarna lämnar planen för halvtidsvila.

Andra halvlek är ren uppvisning från Athletics sida. Man spelar av matchen mer eller mindre och Osasuna försöker få upp pressen och byter in lite nya spelare men de hotar inte mer än någon enstaka gång under 45 min.

De får ett tröstmål i sista minuten efter en konstig situation där Javi Martinez krånglar till det hela i eget straffområde. Det döms straff i alla fall och Nekounam.

Men det blir inga fler mål och Athletic tar sin första hemmaseger i ligan så här långt, men sin tredje raka vinst efter Paris Saint-Germain (hemma) och Real Sociedad (borta).

Nycklarna till vinsten den här matchen var stabiliteten bakåt. Iraizoz och mittlåset i Ekiza och Amorebieta var lysande. Javi Martinez som vanligt en viktig kugge.

De Marcos måste jag berömma återigen. Han flyttas runt från vänsterback till central mittäfltare och vidare ut på yttermittfältet och gör alltid ett hästjobb. Han kommer i löpningar från alla möjliga håll. Han är snabb och teknisk. Allt han saknar är att få sätta dit ett skott.

Llorente har en lite osynligare roll än han är van vid men skapar utrymme för andra då två försvarare måste hänga på honom för att han inte bara ska brotta sig in i mål med boll och allt.

Hela laget ska ha beröm för en väl genomförd match. Hoppas att formen håller sig. Det är ett tufft schema nu några veckor.

Vi tackar för underhållningen. Aupa Athletic!


Matchstatistik @ Athletic-club.net