Ja det är två pressade lag och tränare som möts på Mallorca imorgon kväll. Athletic med bästa utgångspunkten tabellmässigt men med gamnacke efter en smått pinsam förlust mot tredje division-laget från Eibar i Copa del Rey i veckan. Mallorca åkte ur cupen med stora siffror också mot Sevilla så det är två lag som kämpar för att vända på steken.

Bielsa har inte lyckats förklara vad som gick fel i cupförlusten mot Eibar där laget från några mil öster om Bilbao vann på bortamål efter att de förvaltade en straff de tilldömdes i slutet av matchen. Aduriz lyckades få skallen på kvitteringsmålet men det räckte inte och Athletic är alltså utslaget ur båda de cuperna man gick till final i förra säsongen.

Bielsa är dock optimistisk inför framtiden och det blir lite lättare för honom då han endast behöver fokusera på en sak, och det är ligan. Då skulle det vara utmärkt med en vinst i en svår bortamatch mot Mallorca som krisar lite under förre Athletic-tränaren Joaquín Caparrós.

Bielsa har inte bekräftat någon startelva i skrivande stund men truppen är klar med följande spelare:
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, San José, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Gurpegi, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Ekiza, Igor Martínez, Ramalho, Laporte.

Athletic har inte imponerat i bortaspelet så längt i ligan utan har endast mäktat med en vinst på sju matcher. Glädjande är dock att Gurpegi är tillbaka efter sin skada men Amorebieta står utanför truppen med skadeproblem och detsamma gäller för Iraola som missat ett par matcher nu med sin skada.

Det betyder att Ramalho får fortsatt förstroende på högerbacken och att det förmodligen blir Ekiza och San José som mittbackar, med eventuellt en möjlighet för den unge talangfulle fransmannen Laporte att ta San Josés plats brevid Ekiza. I vilket fall som helst så blir det en backlinje med låg snittålder. Ska bli intressant att se hur de klarar sig.

Iturraspe var avstängd senaste ligamatchen men får förmodligen spela i den defensiva mittfältsrollen framför backlinjen medan De Marcos och Ander Herrera tar plats på centrala mittfältet. Ibai Gómez borde få nytt förtroende på vänstern och Susaeta börjar till höger. Den förre Mallorcaspelaren Aduriz kommer med all sannorlikhet spela längst fram i anfallet.

Mallorca har inte vunnit på 10 omgångar i ligan och behöver desperat en vinst. Har inte följt deras framfart speciellt mycket denna säsong men man började otroligt starkt och många trodde att de skulle vara med i kampen om Europaplatserna. Hemed sprutade in mål och poäng håvades in men sen hände någonting. Man har sedan sjunkit som en sten genom tabellen och har alltså ett föga imponerande facit av tio matcher utan vinst.

Viktiga poäng att kämpa om, inte minst för Caparrós som sitter lite löst om Mallorca skulle ramla ned under strecket. Två lag med tilltufsat självförtroende möts och gör upp imorgon kl 18.00.

Aupa Athletic!