2 lag i tveksam form ställdes mot varandra i ett kylslaget Bilbao, ett Zaragoza i nån form av minikris i bottenskiktet och ett Athletic som inte riktigt vet vilket ben man skall stå på.

Med det menar jag att man inte riktigt vill acceptera att man är med och slåss med de stora pojkarna och att man allt som oftast avfärdar det något sämre lagen ganska enkelt. Man hamnar i någon form av ingemansland och det börjar bli dags att ta striden med de övriga lagen i toppskiktet.

Mot såväl Atletico, Valencia och Barcelona har man på något sätt känts sig slagna på förhand och inte riktigt tagit striden förrän i slutet av matcherna och har då plötsligt märkt att man faktiskt är ganska nära men lite sent påtänkt...

Förhoppningsvis kan man tor på sig själva om en vecka när man tar sig an nästa "stor" lag i form av Sevilla, spelar man som de inledande 45 idag har man goda chanser att får med sig poäng hem till Bilbao.

Men vi går väl inte händelserna i förväg utan börjar med kvällens match.

Athletic ställde upp med:

Iraizoz

Iraola - San Jose - Ustartiz - Koi

Susaeta - Gurpegi - Javi Martinez -Muniain

Toquero - LlorenteAmorebieta är lätt skdad och ersattes av Ustartiz som äntligen höll en hel match och som också gjorde en riktigt bra match.

Vi kanske tappar lite i tuffhet och styrka men oj så mycket elegantare och så mycket bättre passnings spelare Ustaritz är jämfört med Amorebieta.

Till vänster fick Koi göra säsongsdebut då unge Aurtenetxe är iväg på U-19 uppdrag med landslaget.

På kanterna fick vi äntligen se Susaeta och Muniain från start och vilken skillnad det är....

På topp gjorde Toquero comeback efter sin skada och genast förstår vi hur nyttig vår egen Håkan Mild är.

Första halvlek:

Båda lagen öppnar matchen ganska positivt och redan i den 10e minuten är Muniain nära att nicka in 1-0 efter fint förarbete av Iraola och Susaeta, just dessa 2 herrar har en riktigt rolig match tillsammans.


Inte minst Iraola som på den efterföljande hörnan gör 1-0 efter att en Zaragoza försvarare rensat bollen rätt ut till högerbacken som fläker sig fram och får på något märkligt sätt en riktigt bra träff på bollen som otagbart hamnar i Doblas nätmaskor.

1-0 och en drömstart på matchen.

De efterföljande 35 minutrarna blir en enda lång belägring av Zaragoza målet och det är på Athletics högerkant det händer. Iraola har tidigare visat att de hittar varandra och ikväll är det en fröjd att se deras samarbete.

Efter målet har sedan både Toquero och Llorente goda chanser att utöka ledningen innnan 2-0 skall komma och som det skall komma...

Susaeta drar igång ett anfall och spelar ut till en löpande Toquero på högerkanten, Toquero spelar tillbaka och istället för att gå ut mot hörnflaggan lurar Susaeta en Zaragozafösvarare med en enkel kroppsfint och sätter av in i straffområdet. Väl där snurrar han upp en stackare till och chippar in ett smörinlägg till Llorente som bara inte kan missa. 2-0 och vilket vackert fotbollsmål!

Det dröjer sen inte länge förrän 3an kommer, Gurpegi nickar in bollen efter en frispark från Susaeta men vår käre linjedomare hittar på något sätt en mycket tveksma offside och 2-0 står fast.

Athletic slår sen av lite på takten vilket gör att Zaragoza får lite mer att säga till om dock utan att skapa några egentliga farligheter.

2-0 står sig halvleken ut och sett tillchanserna kunde det och borde det varit både 3-0 och 4-0.

Andra halvlek:

Gääääässsspppp...

Ja andra halvlek är faktiskt en enda lång gäspning med ett hemmalag som inte är intresserat av att göra mer än vad som krävs och ett bortalag som inte har kvalité att göra vad som krävs. Givetvis är det tungt för Zaragoza som tvingas spela stora delar av andra halvlek med 10 man efter Pinters karatespark i ansiktet på Llorente. Men trots allt spelade Zaragoza bättre då än med 11 man på plan.

För Athletic var det mest tråkigheter i andra halvlek, unge Ibai Gomez har imponerat stort i B-Laget och fick nu äntligen chansen när han byttes in istället för Toquero i 67e minuten. Oturligt och tråkigt nog fick han bara spela i 4 minuter innan han vred knät olyckligt och fick bäras ut på bår, de första indikationerna tyder på att Ibai vridit knäskålen ur led och kan då vara borta upp till 2 månader. Tur i oturen då min första tanke var att ett ledband gått av, hur som helst krya på dig och vi hoppas på en längre debut snart...

Tja inte mycket mer händer och matchen slutar 2-0.. eller vänta Zaragoza gjorde faktiskt ett reduceringsmål i allra sista minuten och sett till andra halvlek hade man gjort sig förtjänta av det. Tyvärr för Zaragozas del är det det sista som händer i matchn och det enda Athletic bör ta med sig från andra halvlek är de 3 poängen.

Samamnfattning:

Athletic gör 2 helt vitt skilda halvlekar vilket oroar mig en del, första halvlek är brilijant med Iraola, Toquero, Muniain och Suseta som toppar medans andra halvlek känns slött oinspirerat och slarvigt och hade Zaragoza fått behålla alla 11 spelare på plan och dessutom haft lite tur kunde man fått med sig poäng hem.

Sammanfattningsvis kan man väl också säga att frågan Gurpegi eller Susaeta på högerkanten och Gabilondo eller Muniain på vänsterkanten måste vara löst för alla framtid, det är väl knappast nåt som ens Caparros kan förneka eller?

3 poäng var det viktigaste och nu går man en 6 poängsmatch till mötes när man åker till Sevilla nästa helg och måtte man bara spela som i första halvlek...

Bäste Athletic spelare enligt Athletic redaktionen: Susaeta

Fullständiga spelarbetyg och mer spelarkritik kommer i en senare artikel.

Matchfakta

Athletic - Zaragoza

Avslut: 14-14
På Mål: 7-2
Bollinnehav: 52-48
Hörnor: 4-6