Om man, som opartisk eller Betis-supporter, skulle se matchen så skulle det vara förstaklassens underhållning. Men är man Athletic-supporter så finns det en del att vara missnöjd med. Än mer om man heter Marcelo Bielsa.

Först ska jag säga att Betis är ett mycket bra lag och gjorde en perfekt bortamatch. En solid försvarslinje med stabilt mittfält och pigga forward som ställde till oreda för Athletics försvar.

Och vi börjar där, just i Athletics försvar. I upptakten av säsongen så har jag saknat Ekiza i backlinjen och den saknaden växte allt mer ju längre den här matchen led. 

Under de inledande matcherna har San José och Amorebieta huserat som mittlås med blandad framgång men de har fått förtroendet av Bielsa och det har i alla fall jag köpt utan att mer än muttra lite på diverse forum.

Men inför matchen mot Slovan Bratislava så gick San Josés far bort och han behöver naturligtvis bearbeta sin sorg med sin familj. Då väljer Bielsa att sätta ned Javi Martinez som mittback bredvid Amorebieta och sätts väl inte under större prov mot Slovan och Athletic kunde komfortabelt de tre poängen i Bratislava i Europa League. Det valet tycker jag inte heller är jättekonstigt på något sätt. Javi Martinez har mer erfarenhet av internationella sammanhang än Ekiza.

Nu så var det dags för ligamatch hemma mot Betis och då San José fortfarande inte är redo för återkomst så fortsätter Bielsa med samma backlinje vilket man kan förstå efter vinst mot Slovan. Men efter den här matchen så undrar jag om det inte är dags för Ekiza att få spela för det var rena vilda västern i försvaret igår på San Mamés hos hemmalaget.

Det börjar redan i sjunde minuten då Betis får en frispark precis utanför straffområdet till höger om Iraizoz. Den förre Athleticspelaren och Gattuso-kopian Beñat tar hand om frisparken och skruvar enkelt in bollen i bortre hörnet. Iraizoz tar ett steg åt fel håll och är chanslös då han är på väg åt helt fel håll.

Strax därefter på Athletics högersida så tar sig Nacho fram hela vägen förbi Susaeta och genom backlinjen och väggar sig fram till friläge och placerar bollen i samma hörn som Beñat valde och 2-0 redan efter 12 minuter. Hemmalaget är skakat och även hemmapubliken som efter ett tag buar ut sitt hemmalag.

Det ser nattsvart ut men Athletic kämpar vidare med mycket hög press och samtidigt så försöker man hela tiden med passningsspel efter marken. Man skapar en del lägen men slarvar även i pressen och med passningarna och det öppnar upp för kontringslägen för Betis som är hyperfarliga med sina små kvicka forwards tillsammans med Santa Cruz på topp.

Det är Santa Cruz som efter en halvtimmes spel är nära att dra ner gardinen totalt när han (gissa i vilket läge?) på Athletics högersida skjuter i stolpen. De rödvita kommer undan med blotta förskräckelsen.

Dock ljusnar det en aning i i 37:e minuten då Susaeta flyger förbi sin försvarare och slår in bollen bakåt till de Marcos som rakar in bollen i mål. Otroligt skönt för hemmalaget och nytt hopp hos hemmapubliken.

Men glädjen blir kortvarig då domaren hittar en hands på de Marcos precis innan halvtidsvilan och Salva Sevilla sätter straffen enkelt och en oerhört tung halvlek i Bilbao är till ända. Trots spelövertag så har man straffats ordentligt bakåt av ett hyperfarligt Betis.

Dags för ändringar andra halvlek då? In med Ekiza och flytta fram Javi Martinez i planen då? Nehe, inte det? Javi Martinez som inte alls kommit till sin rätt i den här matchen får gå upp lite mer i banan då Gurpegi faller ned som mittback emellanåt. Fungerar väl lite så där.

Javi Martinez fortsätter att snubbla fram, slå felpassningar och kommer fel in i många situationer. Iraizoz ger sig ut på en sambatur vid hörnflaggan som håller på att sluta i baklängesmål. Nej, det ser verkligen svajigt ut långa stunder. Det märks att mittfältarna inte är vana med att vara längst bak i planen.

Andra halvlek fortsätter hemmalaget att pressa på och stundtals ser vi prov på vilket spel Bielsa matat spelarna med men det är det lilla extra framför mål som saknas. Llorente missar sina patenterade nicklägen och Iturraspe bombar över när han har halva målet öppet. Muniain tar sig igenom några gånger men får inte till skotten.

Till slut kommer kompensationsstraffen när Llorente blir dragen i armen eller om det är en Betisspelare som tar med handen. David Lopez tar straffen och sätter den relativt säkert och det blir i alla fall tio minuters sista anstormning för en kvittering, men båda lagen är trötta och det blir grinigt som slutar med utvisning på först Mario och sen i slutminuterna även Amorebieta.

Men något kvitteringsmål blir det inte utan det slutar 3-2 till Betis.

Läge för Ekiza i och med avstängningen på Amore? Ni får ursäkta mitt tjat om Ekiza men jag har verkligen hängt upp mig på dennes frånvaro i startelvan. Jag kommer snart att starta en "Ekiza i startelvan-blogg" om inte Bielsa sätter in honom. Vad har han för mail-adress? Någon som vet?

”Hej Marcelo, vet du vad? Jag har ett namn till dig: Ekiza!

Jag vill även avsluta med att jag tror naturligtvis inte att Ekiza är lösningen på allt. Dock så tror jag han kan sprida ett lugn i backlinjen och med sin snabbhet kunna avstyra kontringsattacker utan att behöva chans-bryta och tok-kapa motståndarna.

Matchstatistik @ Athletic-club.net