Som ni kanske vet har det varit minst sagt stormigt på sista tiden, Bielsa har bråkat, Martinez har stuckit till Bayern och llorente vägrar att skriva på nytt kontrakt. Lägg därtill en inledning med 2 förluster och 3-9 i målskillnad så förstår ni att det var ett nervöst och pressat Athletic som klev in på ett allvarstyngt San Mames.

Bielsa hade gjort ett byte och det var givetvis ett byte i den läckande försvarslinjen, otroligt ojämne San Jose fick kliva åt sidan för den betydligt mer begränsade men pålitlige Ekiza och det skulle visa sig vara ett lyckat alternativ.

Athletic startar matchen bäst men man är betydligt försiktigare än tidigare matcher och det märks om inte annat på bollinnehavet som inte alls är så stort som man är van vid.

Båda lagen byter lite halvchanser men det dröjer till till slutet av halveken innan det brinner till rejält, Muniain spelar ut bollen till pigge Isma Lopez som fåt till ett fint hårt inlägg. Susaeta tränger sig före och får till en stenhård nick som tyvärr går i stolpen, inget mer händer innan domaren blåser av för halvtid och det är en ganska jämn halvlek som avslutas rättvist.

Bielsa är inte helt nöjd med passningssplet och byter ut Iturraspe (3 gånger på 3 matcher) till förmån för unge Galarreta och det ger ett helt annat flyt i spelet.  Trycket mot Valladolids mål växer sig starkare och i 68e minuten är det dags för Aduriz att göra mål i rödvitrandig tröja igen (senast 2008). Ett mönsteranfall hamnar efter lite flipper i straffområdet till slut framför Aduriz  fötter och den rutinerade anfallaren gör inget misstag och 1-0 är äntligen ett faktum!

Målet är förlösande på många sätt och en spelglädje vi inte sett i år infinner sig snabbt, 2-0 hänger i luften när Galarreta först skjuter tätt utanför och Aduriz prickar stolpen för andra gången innan Susaeta sätter spiken i Valladolidkistan.

Galarreta spelar in till en omarkerad Susaeta i straffområdet, högeryttern vänder upp och sådär underbart snyggt knorrar bollen runt försvarare och målvakt upp i bortre krysset. 2-0 och matchn känns avgjord när uret nu står på minut 75.

Valladolid försöker under de avslutande kvarten att komma närmare men mer än någon halvchans blir det inte och match slutar rättvist 2-0

Otroligt viktig seger på många sätt o vis men viktigaste av allt var nog ändå att Iraizoz slapp leta bollar i de egna maskorna denna kväll.

Målen:Kvällens + 
+  19 åringen Galarreta visar att han borde få chansen från start, inblandad i båda målen.
+  Aduriz gör mål och Llorente är snart tillbaka.
+  Nykompnerade mittförsvaret Ekiza - Gurpegui höll.

Kvällens -
- Iturrapse, utbytt tidigt för 3e gången i år, undrar om han inte får sitta på bänken nu...
- Muniain har en bit kvar till storformen.


Bästa hemmaspelare: Markel Susaeta


Statistik:
Avslut: 17-8
Bollinnehav: 53-47%
Hörnor: 9-4
Gula kort: 0-1