Förutsättningarna var på förhand givna. Båda lagen behövde tre poäng – Athletic för att hålla avståndet ner till bottentrion i tabellen och Mallorca för att i desperation klösa sig upp från en till synes säker nedflyttning.

Athletics tränare Marcelo Bielsa hade, förutom långtidsskadade Aymeric Laporte, sina ordinarie schackpjäser tillgängliga för spel: Iraizoz i mål; Iraola, Ekiza, San José och Aurtenetxe i backlinjen; lagkaptenen Gurpegi strax bakom duon de Marcos och Ander Herrera som mittfältsblock; och Muniain, Susaeta och Aduriz formerade anfallstridenten. Bland annat Llorente, Ibai och Iturraspe hamnade på bänken. Värt att notera att Fernando Amorebieta, given startspelare de senaste säsongerna, inte ens fick plats på bänken denna gång heller trots att han gjorde en halvlek i veckans träningsmatch mot Portugalete.

Real Mallorcas tränare Gregoriano Manzano hade spelare som Pedro Bigas och Antonia López skadade. En ganska oväntad och rätt ung startelva formerades med skicklige Aouate i mål; junioren Ximo, oerfarne Fóntas, Geromel och Hutton i backlinjen; Tissone, lagkaptenen Martí och Pina som tre centrala mittfältare; med Giovani och Victor på kanterna; och Hemed ensam på topp. Framförallt en nykomponerad backlinje alltså.

Första halvlek

Matchen börjar med ett högt tempo. Båda lagen pressar högt i försvarsspelet, Athletic försöker som vanligt bygga längre anfall medan Mallorca försöker komma till avslut snabbare. Den höga pressen från gästerna exponerar direkt triangeln Ekiza, San José och Grupegi svaga sida; passningsspelet. Felpass, långbollar som dimper ner långt ifrån Aduriz och hemåtpass, hemåtpass, hemåtpass. 30-årige domaren Hernández Hernández, debutant i högsta serien denna säsong, blåste i sin pipa efter de flesta närkamperna med ett ryckigt speltempo som följd.

I den sjätte spelminuten får Athletic en hörna. Några spelare står och trängs om utrymmet och situationen slutar med att Aduriz och Fontás får var sitt gula kort. Onödigt petigt från en osäker domare. I några moment efteråt lyckas Aurtenetxe snappa upp ett sidlesspass från en hårt pressad Tissone och slå ett perfekt inlägg mot straffområdet. Aduriz skapar sig plats mellan mittbackarna och nätet rasslar till bakom Aouate. Återigen gör Aduriz mål mot sina före detta lagkamrater, denna gång har han dock den rödvitrandiga tröjan på sig.

I den 23:e minuten inträffar en serie av dramatiska händelser och det är domaren Hernández Hernández som står i centrum. En djupledsboll mot de Marcos på högerkanten leder till att bollen förmodligen träffar Fontás arm strax innanför straffområdslinjen. Straffen är ganska hårt dömd, men gult kort nummer två till mittbacken är definitivt ett justitiemord. Omringad av protesterande Mallrocaspelare får även vänsterbacken Ximo syna det gula kortet.

Tillslut ska ändå straffen slås och det är Aduriz som självsäkert kliver fram. Aouate gör en kalasräddning nere till höger, men Iraola når returen först. Han petar bollen förbi en framstormande Aoute och görs ner, men Muniain når fram till bollen och dunkar upp den i nättaket. Den gode rättskiparen blundar dock för målvaktens kapning av Iraola och dömer felaktigt offside, trots att linjedomaren håller sin flagga nere. Reprisbilderna visar att Muniain är minst två meter onside och det framgår som ganska troligt att domaren börjat bli plågsamt självmedveten. Sådant brukar sällan bidra till harmoni på planen, inte minst hos ett ungt lag vilt kämpande för att undvika nedflyttning. Några minuter senare varnas de bägge lagkapterna i samma sekvens. Först får Gurpegi en billig varning när Tissone lägger sig enkelt och därefter får Martí syna samma kort för sina protester.

Mallorca fortsätter kämpa med en man mindre på plan, medan Athletics svaga passningsspel gör det svårt att utnyttja de större fria ytorna över plan. Det är tydligt att den missade straffen och det bortdömda målet gjort att Athletic tappat fart. Lagen skapar var sin farliga målchans till under första halvlek. Victor skjuter ett farligt långskott, som Iraizoz gör en strålande räddning på. På andra sidan plan lyckas några Mallorcaförsvare med gemensamma ansträngningar stoppa Muniains dribblingsräd någon meter från mållinjen.

Andra halvlek

Till andra halvlek justerar Bielsa i lagbygget något. En San José som inte lyckats med långbollarna stannar kvar i omklädningsrummet, Gurpegi går ner som mittback och den betydligt mer passningsskicklige Iturraspe kommer in på mittfältet. Bytet ger resultat och Atheltic gör direkt i andra halvlek ytterligare ett mål. Aduriz som gått på genombrott får både Geromel och målvakten Aouate på sig och lyckas stöta bollen hemåt till en ren Ander Herrera som enkelt lägger in bollen i mål. Dock döms även detta mål bort, då linjedomaren bedömt bollen över kortlinjen. Ett tveksamt domslut, men i alla fall inte definitivt felaktigt som vid det tidigare bortdömda Athleticmålet.

I den 55:e minuten byts en varnad och trött Aduriz ut efter ett gott dagsverke. San Mamés applåderar ordentligt, vilket snabbt förbyts i burop och häcklingar när impopuläre Fernando Llorente lojt joggar in. Även Mallorca byter in en fräsch anfallare när Arizmendi tar Victors plats. Mallorca vill mycket och kämpar – trots det numerära underläget – för att få till stånd en kvittering. Athletic känns stressade och otrygga; vetskapen om den egna oförmågan att förvalta såväl spel- som målövertag blir mer och mer närvarande för varje missad målchans.

Athletic genom Llorente och Mallorca genom Giovani  byter målchanser, men de bägge målvakterna håller undan. Varje gång Llorente missar får han ta emot hemmapublikens burop, missnöje och hat. Muniain, som spelat piggt hela matchen, tvingas till ett byte på grund av känningar i höger knä. Ibai kommer in istället, men är i princip osynlig under den kvart han spelar. Mallorca byter in fler offensiva krafter i form av Nsue, som även han lyckas komma till något farligt avslut. Det är först med tio minuter kvar som Athletic kan andas ut när Llorente till slut lyckas förvalta ett strålande inspel från Susaeta med en säker saxspark. 2-0 och för en kort stund får Llorente minnas hur det är när ens egen hemmapublik faktiskt jublar.

Giovani dos Santos – och hans känsliga vänsterfot – replikerar dock direkt minuten efteråt. Mexikanen förvaltade en frispark i farligt läge på bästa sätt genom att knorra in bollen nära krysset bakom muren. Fem minuter senare drar Iraola – trots redaktör Anders förmaningar – på sig det gula kort som gör att han missar nästa match. Ett nytt farligt frisparksläge som Giovani så när skapar magi på. Bollen slinker förbi Iraizoz och rullar precis mellan bortre stolpen och Arizmendis utsträckta fot, men letar sig aldrig in i målet. Athletic håller undan sin uddamålsledning genom övertiden, inte minst underlättat av att vänsterbacken Ximo visas ut efter att ha kapat Susaeta.

Efter matchen

Rent matematiskt kan inget bekräftas efter detta resultat. Med tre matcher kvar av serien kan Athletic fortfarande hamna under strecket och Mallorca kan klara sig kvar. Men i praktiken har det mesta avgjorts. Athletic kommer att klara sig kvar, Mallorca kommer att åka ut.

Jumbon Mallorca hade allt att vinna och krigade heroiskt under hela matchen. Men med ett tidigt underläge och en man mindre i 70 minuter räckte de inte till. Naturligtvis hade situationen varit en annan om Hernández Hernández hade besparat Fontás något av de två onödiga gula korten. Lagkaptenen Martí, själv varnad för protest, rasade efter matchen och sa att han hoppades att domaren aldrig fick döma Mallorca igen. Å andra sidan kan man anföra att hemmalaget fick två bortdömda mål, ett tveksamt och ett definitivt felaktigt. Hur som helst blir flera fel inte ett rätt, så diplomatiske Mallorcatränaren Manzano hamnade nog mer rätt när han menade att Hernández Hernández fick en god lektion som denne kommer att ha nytta av i sin framtida domarkarriär.

Till nästa match för Athletics del, borta mot Zaragoza på söndag, saknas avstängde Iraola. Muniains skadestatus är ännu oklar, men gissningsvis kan han spela. Frågan är dock om Athletic behöver ta några chanser. Kontraktet kan hinna säkras redan innan matchen om inte Deportivo tar full pott hemma mot Espanyol i matchen som spelas två timmar innan. Tar ändå galicierna sina poäng har Athletic avgörandet i sina egna händer. Vi hoppas på en glad tillställning med positivt utfall på La Romeleda. Aupa!