På förhand en viktig match mitt i det getingbo, som tabellens botten bäst kan beskrivas som. Precis innan matchstart stod det klart att Deportivo lyckats vinna hemma mot Espanyol, vilket innebar ytterligare press på de bägge lagen som värmde upp på La Romeleda.

Matchen – väldigt kort summerad – blev en intensiv och krampaktig kamp. En kvart in i matchen nickade Zaragozas fyrtorn Helder Postiga in 1-0 efter att ha hittat en ledig yta mellan mittbackarna. Zaragoza gick för att försvara sina tre poäng, medan Athletic försökte skapa chanser. Tyvärr lyckades linjedomarna ofta komma fel och dömde bort ett regelrätt Oscar de Marcos-mål. Dessutom blåste de felaktigt av två frilägen för densamme.

Ett Athletic-mål dröjde till den 80:e minuten när inbytte Fernando Llorente kunde fösa in en retur i den tomma målburen. På övertid satte dessutom Ibai Gómez läckert det avgörande målet genom att klacka in ett inlägg. Assisten stod de Marcos för efter en tjusig dribblingsräd längst högerkanten. De Marcos var en av matchens giganter och lyckades med konststycket att spela förträffligt på tre olika positioner i samma match. Även San José, Ander Iturraspe och Iker Muniain stod för stabila insatser. Ander Herrera – antagligen påverkad av det faktum att han spenderat i princip hela sitt fotbollsliv i Zaragoza – såg däremot ganska timid ut för en gångs skull.  

Athletic säkrade i och med segern nytt kontrakt. Hypotetiskt finns det till och med chans att nå Europaspel nästa säsong, ifall övriga matcher går rätt väg och baskerna själva tar full pott. De översta åtta lagen i tabellen får spela i de europeiska cuperna nästa säsong och varken Málaga eller Rayo är i nuläget godkända av UEFA.

För Zaragozas del väntar nu återigen en rafflande säsongsavslutning. Mycket talar för att någon av trion Zaragoza, Deportivo och Osasuna kommer att få göra Mallorca och Celta sällskap ner i Segundan. Nagelbitning garanteras in i det sista. Men det känns väldigt skönt att vara Athleticsupporter och slippa späningen…

Med kontraktet bärgat har media skruvat upp skriverierna kring värvningar och inte minst tränarfrågan. De senaste dagarna har Bielsa antytt att det är klubben som avgör om han blir kvar, och i och med detta signalerat att han gärna blir kvar. President Josu Urrutia har som bekant sin gamle vän Ernesto Valverde i bakfickan. Dessutom har meriterade Cuco Ziganda, för närvarande den som är ansvarig för B-lagets framgångar, bekräftat att han blir kvar i organisationen på ett eller annat sätt nästa säsong.

På spelarfronten är det spekulationer om främst Beñat Exteberrria, den Athleticfostrade landslagsspelaren som tillfälligtvis spelar för Real Betis. Det sägs att ett bud redan är accepterat och kontrakt påskrivet, men vad som är sant är det förmodligen bara ett fåtal direkt berörda personer som känner till. Räkna med fortsatta spekulationer om såväl transfers som tränare. De återstående matcherna mot Levante och Rayo blir mest en formsak.

Räkna också med att supportrar och media mer kommer att snegla åt B-laget Bilbao Athletic som denna helg påbörjar det komplicerade slutspelet för uppflyttning till Segundan. Ett andralag i Segundan skulle naturligtvis vara en fjäder i hatten, ett steg framåt för talangutvecklingen i Lezama och kanske ändå få denna säsong att betraktas som en framgång. I första play off-rundan (av fyra) har Bilbao Athletic lottats mot relativt enkla Levante B och dessutom fått fördel av hemmaplan i returen. Vi här på Athleticredaktionen lär återkomma med rapporter kring Bilbao Athletic.