Med det täta spelschemat som har varit och komma skall var det nog en del som trodde på rotation i derbyt men icke, i Itturrspes frånvaro fick Javi Martinez kliva upp från backlinjen och ta hand om den defensiva mittfältsrollen medans San Jose tog hand om Martinez övergivna mittbacksplats.

Annars var allt i sin ordning och Bielsa startade med följande 11a
Athletic startar lite tveksamt och Sociedad känns lite farligare dock utan att skapa några målchanser, efter en kvart börjar Athletic ta över matchen och Muniain serverar så när  Susaeta ett friläge men målvakten Bravo rensar i sista sekunden.

Sociedad har sen en halvfarlig frispark innan Athletic gör 1-0 i ett skolboksanfall, bollen går som på ett snöre melllan Herrera, De Marcos och Iraola innan den sistnämda spelar in bollen framför mål. Kvällens derbyhjälte möter upp vid första stolpen och bredsidar iskallt in ledningsmålet, fantastiskt snyggt anfalla från start till mål!

Athletic fortsätter att spela bra och i 38e minuten är det dags för kvällen huvudperson att varna Bravo för framtida frisparkar. Susaeta smeker iväg en nästan perfekt frispark mot det vänstra krysset men bollen tar i ribban och studsar ner på mållinjen, bollen tocuhar Bravo i ryggen och går ut till en resultatlös hörna. Väldigt nära och Susaeta har ställt in siktet...

Precis innnan halvtidsvilan är det igen nära 2-0 men Bravo lyckas på något sätt mota bort en trippelchans från Athletic där Llorente, Muniain och Susaeta inte lyckas med att få bollen i nät.

Domaren blåser för halvtid och 1-0 känns i underkant för hemmalaget.

Real Sociedad kommer ut som hett helt nytt lag och redan i första minuten är det faktiskt kvitterat... trodde vi...

Ett inlägg resulterar i lite flipperspel framför Iraizoz innan Vela föser iväg en strumprullare som Athleticmålvakten räddar, eller räddar och räddar för på reprisen syns det ganska tydligt att bollen är över linjen när Iraizoz får händerna på den. Domaren vinkar avvärjande och spelet fortsätter, väldigt turligt för Athletic men det var väl på tiden att man fick lite flyt med sig för omväxling skull...

Sociedad fortsätter trumma på och Athletic ser nästan lite paralyserat ut, Vela är nära att skruva in ett skott från högerkanten och Iraizoz får göra en fin räddning på ett skott från Aggiretxe innan lejonen vaknar. 

Spelet jämnas ut och Muniain och De Marcos är båda nära för hemmalaget innan Athletic i 80e minuten får en frispark i bra läge igen, Susaeta stegar upp medans Muniain viskar något i örat på honom. Bravo ställer upp muren och väntar sig nog ett skott mot i sitt högra kryss igen men Susaeta (eller Muniain) är smartare än så och skickar upp en helt perfekt boll i Bravos egna kryss!

2-0 och Susaeta och hela San Mames går bananas! Otroligt snyggt 2-0 mål från kvällens derbykung och saken är klar.

10 minuter kvar och Athletic spelar av matchen utan att det händer speciellt mycket mer, matchen slutar 2-0 och resultatet känns trots det lite turliga domslutet i början av andra halvlek helt rättvist.

En riktigt bra första halvlek byttes ut mot en klart sämre andra halvlek av hemmalaget, det var en tuff match och det fanns ett par situationer där domaren mycket väl kunde plockat fram det röda kortet för bortalaget som satsade riktigt fult mot bla Muniain och Herrera.

Hur som helst en mycket skön derbyvinst och också riktigt kul att Susaeta får avgöra då han fått en hel del kritik, inte minst ifrån oss på SF. Svar på tal helt enkelt då han var överlägset bäst på plan ikväll.

Tufft spelschem nämde jag tidigare... vad sägs om...

Manchester Utd.-Athletic Club  
Osasuna-Athletic Club
Athletic Club-Manchester Utd.
Athletic Club-Valencia    
At.Madrid-Athletic Club    
Athletic Club-Sporting    
Barcelona-Athletic Club    
Athletic Club-Sevilla


Inom en månad?

Otroligt tufft givetvis men vi börjar väl med att köra över Manchester Utd på torsdag eller?

Aupa Athletic!


Klicak på bilden för att komma till höjdpunkterna


 

Matchfakta: