Derbyn lagen emellan brukar bli tuffa och kvällens batalj var inget undantag, 2 lag med minst sagt sviktande form letade efter säsongens andra seger och det började nervöst för hemmalaget.

På San Mames ställde Bielsa följande 11aHemmalagets nervositets utnyttjas direkt av Osasuna som sätter hög press och erövrar en hel del boll högt upp plan dock utan att skapa några farligheter. Lite oväntat sticker då Athletic upp i  en närapå perfekt kontring på högerkanten. Susaeta, Iraola och den alltid smart löpande De Marcos spelar sig snyggt ut i ett fint inläggsläge, inlägget slås ganska lågt där Aduriz dyker möter upp och klipper till från 11 meter utan att tveka det minsta.

1-0 sitter stenhårt i målvaktens vänstra hörn och Athletic får den drömöppning man önskade.

Om Athletic sett nervösa uta vänder allt i denna sekund, direkt efter avspark är det ett helt annat hemmalag på banan. Helt plötsligt syns både självförtroende och spelglädje igen och Athletic spelar ut ett nästan chockat Osasuna.

Hemmalejonen väller nu fram i våg efter våg och mågra minuter efter ledningsmålet är 2-0 väldiugt nära, ett liknande anfalla som vi 1-0 resulterar i ett långt inlägg som Aduriz når högst på.

Alla tror nog att han skall nicka bollen i mål men lurar alla genom att skarva ner den snett bakåt där De Marcos borde göra 2-0, kanske blir han lika överraskad som Osasunaförsvaret och avslutet blir både löst och missriktat.

Aduriz är helt klar första halveks huvudperson och i den 22a minuten är han ytterst nära mål igen, på en hörna från höger når han åter högst och den stenhårda nicken stryker överkanten på ribban men det vill sig inte igen.

Det dröjer ända tills den 36e minuten innan Osasuna får sin första riktiga målchans, Mendilibar som inte varit nöjd med lagets prestation har vid den här tidpunkten redan gjort 2 byten och det är nyss inbytte Lamah som tråcklar sig förbi både Iraola och Gurpegui på vänsterkanten.

I fritt inläggsläge tofflar Lamah iväg ett ganska uselt inlägg som ingen medspelare är i närheten av men bollen tar istället banan mot mål och över Iraizoz, turligt nog för oss trillar bollen ner på ribban och studsar ut till en inspark.

Hjärtat i halsgropen och snart hamnar den där igen...

Bara 3 minuter senare skaffar sig Osasuna ett fint frisparksläge och det är så när kvitterat till 1-1 men Athletic har åter god hand med fru fortuna och bollen tar i ribban igen.

Detta visar sig dock bara vara en uppstickare från bortalaget då Athletic snabbt är tillbaka i förarsätet igen, De Marcos får den bästa chansen innan paus då han serveras ett friläge av Muniain som Fernandez i Osasuna målet gör en fenomenal räddning på..

1-0 står sig sedan halvleken ut.

Andra halvlek hinner knappt börja innan De Marcos (vem annars) bränner ytterliggare ett friläge och otroligt nog får han en andra chans efter att Muniain snurrat upp en back till korvkiosken, en passning snett inåt bakåt och De Marcos klipper till men Fernandez gör åter en strålande räddning och Athletics egen Håkan Mild måste drömma mardrömmar och Osasuna keepern länge länge...

8 minuter senare strular en Osasuna försvare till det och efter lite biljard i straffområdet lyckas Fernandez  få  ut bollen(med hjälp av en medspelares arm , ganska klar straff) över kortlinjen innan ett möjligt självmål blir verklighet.

Osasuna sticker då upp med en sällsynt kontring men Llorentes skott blockas fint av Iraola och i anfallet efter är det dags för De Marcos VS Fernandez igen...

Ett smart litet ryck av Athletic spelaren ger ytterliggare ett friläge där avslutet placeras lågt men Fernadez är där med fingertopparna och styr bollen till hörna igen...

Susaeta hinner med att missa ett halvt  friläge till innan Osasuna får en märklig frispark i fint läge när klockan tickat upp till 83e minuten.

Alla tror nog att det skall komma ett skruvat högerskott men istället tar Damia i för kung och fosterland med vänstern och bollen sticker rakt mot Iraizoz sida av muren, Atheltic målvakten hinner kanppt reagera men det spelar ju ingen roll när moståndarna inte kan pricka INNANFÖR målramarna?

Stolpen skakar nog fortfarande och visst kan man hävda att det är otur med 3 ramträffar i samma match men med tanke på Athletics spel och målchanser så hade en kvittering i det här läget varit otroligt orättvist.

Båda lagen skapar några halvchanser i slutet av matchen men 1-0 står sig otroligt nog och Athletic tar 3 välbehövliga poäng.

+++  De Marcos - var bokstavligt talat överallt, ass till Aduriz och 6 egna avslut säger väl allt men snart måste bollen in också.
++ Herrera - det syns verkligen att Atheltic blir ett anna lag med honom på plan.
+ Backlinjen - bra match av hela försvarsblocket för en gångs skull

- EFFEKTIVITETEN, var är den?

Höjdpunkter hittar ni här

Matchfakta:
Avslut på mål: 8-5
Hörnor: 11-1
Varningar: 3-4
Bollinnehav: 53-47%