Efter förra omgångens snöpliga uddamålsförlust mot Sevilla – även känd som domare Mateu Lahoz ostskivefestival – saknar Athletic Club en stor del av sin ordinarie startelva. Carlos Gurpegi, Óscar de Marcos, Aymeric Laporte och Aritz Aduriz är avstängda. Dessutom kommer troligtvis vice lagkapten Andoni Iraola att missa matchen, på grund av den muskelskada som tvingade honom att halta av Sánchez Pizjuán i måndags. Till denna lista kan läggas långtidsskadade Iñigo Ruiz de Galarreta, Iñigo Pérez och Fernando Amorebieta.

Ännu har ingen officiell matchtrupp nominerats av tränare Marcelo Bielsa (som i veckan i spansk media kopplats ihop med chilenska Colo-Colo nästa säsong), men hans alternativ är tämligen begränsade. Faktum är att Bielsa den gångna veckan tvingats ha mer juniorspelare än vanligt på A-lagsträningarna. Vänsterbacken Enric Saborit och mittfältsduon Erik Morán samt Ager Aketxe har alla goda chanser att komma med i matchtruppen.

Media har ändå spekulerat i hur hemmalaget kan tänkas formera sig. För en gångs skull har tidningarna hamnat i rätt olika slutsatser, men antagligen är det lokaltidningen El Correo som hamnar närmast sanningen: Gorka Iraizoz i mål bakom Jónas Ramalho, Borja Ekiza, Mikel San José och Jon Aurtenxe i backlinjen. På mittfältet Ander Iturraspe, Ander Herrera och Iker Muniain centralt, med Markel Susaeta och Ibai Gómez som kantläpare. Utöver detta en ensam Fernando Llorente som spjutspets, men med tanke på att han kommer att bära kaptensbindeln kommer han förmodligen att fullständigt utraderas av sin egen hemmapubliks missnöje. Endast fyra A-lagsspelare; Raúl Fernandéz, Gaizka Toquero, Isma López och Xabi Castillo kommer att bli över till bänken, som kommer att få påfyllnad från juniorleden.

I Madrid har fokus under veckan legat på Champions League där Galatasaray avpolletterats och Dortmund väntar. En ligamatch mot årets fiaskolag kan liksom rivas av i förbifarten. Om Bielsa tvingas spela med de enda spelarna han har tillgängliga, kan Mourinho snarare välja mellan två världsklasspelare på varje position. Hur han väljer att låta Real Madrid starta spelar ingen roll, det finns egentligen ingenting som pekar mot att Athletic ska lyckas vinna hemma mot Real Madrid. Inte lagens respektive form, inte de senaste årens resultat (sex förluster på sju matcher), inte TV-pengarna och inte tränarnas självförtroende.

Matchen kommer att handla om skademinimering för Athletics del. Helt enkelt att ta sig igenom 90 minuter utan att ta någon djupare själslig skada inför kommande ligamatcher. Samtidigt kommer matchen också att ge tillfälle att kanalisera den besvikenhet som finns på San Mamés över årets säsong. Cristiano Ronaldo, som genom sina barnsliga och respektlösa gester mot hemmapubliken under förra säsongen utmärkte sig som en av de mest osympatiska spelare som någonsin beträtt San Mamés gräsmatta, kommer att vara i fokus när 40 000 besvikna baskiska supportrar vill hälla sin uppdämda ilska på nånting annat än bara egna storstjärnor som svikit och förrått. Kanske är det där – i mötet mellan en arrogant och fantastisk fotbollsartist å ena sidan och en såväl historiskt som pinfärskt förorättad publik å andra sidan – som söndagens jämnaste och mest spännande drabbning kommer att ske?