Så var det då dags för årets andra bortaderby. En alltid lika svår match där Osasuna brukar slita för att visa att man kan slå storebror från Bilbao.
 
Athletic startar med Gorka i mål, De Marcos, Gurpegui, San José och Balenziaga i backlinjen. Två defensiva mittfältare i form av Iturraspe och Mikel Rico, på offensivt mittfält från vänster huserar Muniain, Ander och Susaeta och på topp Aduriz.
 
Startelvan för Osasuna som följer:
 
Andrés, Marc Bertrán, Loties, Arribas, Damiá, Cejudo, Lolo, Silva, Armenteros, De las Cuevas och Oriol Rier.
 
Domare för dagen Velasco Carballo.
 
Ändringar från senast i backlinjen där jag tycker man tappar i både försvarsförmåga och spelintelligens men kanske något mer löpkapacitet med De Marcos istället för Iraola. Att Laporte är borta gör bara laget sämre, punkt. Muniain på mitten istället för Ibai innebär att man ger upp sin bästa målskytt med den farligaste frisparksfoten men istället får en mer spelintelligent mittfältsgeneral som kan sätta tempot i en match och som också har betydligt större defensiv arbetskapacitet.
 
Matchen hinner knappt börja innan Susaeta bryter en passning efter att Aduriz pressat Osasuna försvaret. Tar ett par steg framåt utanför straffområdet och stänker in 1-0 för gästerna. Otagbart för Osasunamålvakten.
 
Athletic är sedan det kontrollerande laget men i en kontring får Osasuna en onödig frispark strax utanför straffområdet. Armenteros skjuter i målvaktens hörn och eftersom Gorka chansat och står på fel ben är han chanslös. Onödig friskpark och målvaktstavla i kombination ger 1-1 i elfte minuten.
 
Athletic fortsätter dock att dominera och i 18:e minuten får Aduriz ett perfekt nickläge men strålande räddning av Andrés stoppar gästerna från mål nummer två. Bollen kommer dock omgående tillbaka in och den här gången är det Andrés tur att göra bort sig med såpa på handskarna studsar bollen till Aduriz som inte kan göra annat än 2-1 i öppet mål från en meters avstånd.
 
Resten av halvleken trillar på i lugnare takt. Osasuna kommer in i matchen mer och har dessutom en förmåga att bryta sidledspassningar från Athletic där man kan skapa farliga omställningar som dock Gurpgui, San José och Balenziaga löser fin. De Marcos känns dock mer slumpmässig i sitt agerande.
 
Athletic börjar andra halvlek starkt på samma sätt som den första.  Man har en förmåga att bryta högt upp i planen mot en backlinje som inte alls känns trygg med bollen.
 
Efter en del byten av halvchanser kommer sedan Athletic fram på högerkanten i den sextioandra minuten. En hög boll landar hos Ander, strax utanför straffområdet, som han tar ner perfekt för att sedan leverera in den ännu mer perfekt till en fristående Aduriz som nickar bollen otagbart för Andrés i hemmamålet. 3-1 och det ser ljust ut för Athletic.
 
I den 75:e byter Athletic ut Iturraspe mot Laporte, bra säkerhetsdrag då vi har en riktig kortviftare på planen. Apropå kortvifteri så blir också Osasunas Arribas utvisad efter sitt andra gula kort i minuten efter.
 
Susaeta byts sedan ut mot Ibai i den 80:e och känslan är att man bara vill stänga ner matchen nu även om vi vet hur farlig bai kan vara.
 
Och mycket riktigt, i den 84:e minuten när ett uddlöst hemmalag försöker gå framåt får Aduriz bollen mitt på offensiv planhalva, slår den perfekt till Ibai som chippar säkert över målvakten och 4-1 är ett faktum.
 
Aduriz hinner lagom bytas ut innan hans ersättare Kike Sola sätter nästa utan att fira inför sin gamla hemmapublik.
 
Det som var oroligt innan, blev lite nervigt efter Osasunas 1-1 och kändes lite svajigt i halvtid blev till slut till ännu en stensäker seger där Athletic fortsätter att ta dom där ”enkla” poängen som man bara ska ta.
 
Matchens snyggaste: Susaetas 1-0 mål.
Matchens bästa:        Aduriz.
Matchens trognaste:  Osasunas hemmapublik som fortsatte sjunga och stödja sitt lag trots allt elände.
 
 Nu ser vi fram emot en vecka med två betydelsefulla hemmamatcher mot de två stora Madridlagen.

Aupa Athletic!