Atlético de Madrid förlorade mot Benfica på hemmaplan för mer än en månad sedan och det gjorde att situationen i de röd-vitrandigas grupp genast blev mycket jobbigare i jämförelse med tidigare säsonger. Den skulle komma att bli ännu värre efter en ungefär 7,000 km lång resa till Kazakstans huvudstad Astana och en riktigt svag insats där. Atlético misslyckades nämligen med att besegra de regerande kazakiska ligamästarna i en match som var väldigt konstig, inte bara för att den startade 16:00 svensk tid (tidsskillnaden är +5 timmar i jämförelse med Kazakstan), men också för att de röd-vitrandiga inte visade upp särskilt mycket kvalité under 70 av de 90 minuterna på Astana Stadium. 

Det pratades väldigt mycket om den långa resan, tidsskillnaden, kylan (i slutändan spelades matchen med stängt tak och +10 grader) och underlaget (Astana spelar på konstgräs), men det var det sistnämnda som verkade vara Atlético-spelarnas största problem. Ja, förutom det faktum att Diego Simeone startade med en väldigt konstig uppställning. En alldeles för långsam uppställning på ett underlag som Atleti-spelarna inte är vana vid plus ett mycket välorganiserat och seriöst hemmalag blev för svårt att tränga igenom i slutändan. Atlético ställde upp med Jan Oblak mellan stolparna. Till vänster spelade Juanfran, i mittlåset hade vi i vanlig ordning Diego Godín och José María Giménez samtidigt som Filipe Luís vilades och Guilherme Siqueira spelade från start till vänster. 

Simeone använde sig av ett 4-4-2-system som blev till 4-3-3 där Tiago och Gabi i vanlig ordning utgjorde det centrala mittfältet. På kanterna spelade Saúl och Koke, något som inte skulle komma att bli särskilt bra i slutändan. Båda gjorda nämligen bleka insatser och passade inte alls in mot kazakerna. Antoine Griezmann spelade ihop med Fernando Torres. Också det en väldigt dålig kombination där den sistnämnde är betydligt bättre lämpad för kontringsspel. 

PRIMERA PARTE
Atlético försökte ta tag i händelsernas centrum inledningsvis eftersom man hade ganska klart för sig att Astana skulle gå in med en väldigt positiv attityd i anfallsspelet i jämförelse med första mötet. De röd-vitrandiga kombinerade främst längs högerkanten i början av matchen, men det var hemmalaget som skapade den första målchansen efter sex minuters spel. Med publiken i ryggen såg Branko Ilic till att ordna en frispark på Atléticos vänsterkant som slogs in av Foxi. Bollen blev medvetet överlång på en inspringande Dmitriy Shomko. Han tog emot inlägget och skickade in en hårt slagen boll mot Jan Oblak som sedemera slutade i famnen på slovenen., Gästerna från Madrid såg inte särskilt bra ut med bollen vid fötterna och hade stora problem att kontrollera densamma i hög fart, något som också gjorde att man inte vågade slå bort bollen för att riskera kontringar och därmed blev spelet alldeles för långsamt. Atleti skapade dock sin första målchans i den 11:e minuten. Det var via en hörna som José María Giménez försökte vinna bollen i luftrummet mot Nenad Eric, men där den serbiske målvakten med kazakiskt pass inte riktigt kom fram till inlägget. Det slutade med att Tiago fick en jättechans i höjd med straffpunkten, men en uppoffrande blockering av Evgeny Postnikov gjorde att portugisen inte kunde skriva in sig i målprotokollet. En jättechans för bortalaget. 

Ett antal minuter senare, närmare bestämt i den 15:e matchminuten lyckas Guilherme Siqueira hitta Antoine Griezmann i ett bra läge sedan fransmannen gjort en löpning runt motståndare och sedemera sprungit sig loss på vänsterkanten in mot straffområdet. Griezmann spelar därefter tillbaka bollen till Siqueira som fyller på i samma anfall, men hans skott inne i straffområdet ur ganska snäv vinkel blockeras ut till en hörna. Den i sin tur slås av Koke och väl inne i straffområdet återfinns Saúl på första stolpen, men canteranons nick går över mål. Under den här perioden ligger Atlético-spelarna på för ett ledningsmål och spelar faktiskt helt okej, men det är Astana som får nästa möjlighet och den kommer via kontring. Shomko slår en långboll mot Junior Kabananga som söker sig bort mot Giménez, går upp och vinner densamma innan han tar ned bollen och springer ut mot vänsterkanten. Uruguyanen halkar någorlunda och försöker revanschera sig genom att gå rakt in i duellen med Astana-anfallaren. Ett riktigt felbeslut. Han blir rundad av Kabananga som hittar in på första ytan framför Oblak, men Siqueira gör en viktig brytning när han skickar bollen ut till en hörna. Den slås sedemera också överlång mot bortre ytan där Roger Cañas dyker upp och nickar och även om han är hårt trängd lyckas Oblak ändå plocka lobbförsöket ganska enkelt. 

Astana har med sig publiken från första minuten, men det är framförallt under den här perioden som Atlético har någorlunda problem med kazakerna. De är nämligen också duktiga på fasta situationer. Foxi hitar Postnikov inne i straffområdet vid straffpunkten där en stor hop av spelare slåss om bollen, men mittförsvararen nickar ganska högt över mål. Det är ofarligt. Atlético har problem i passningsspelet under de kommande minuterna, men i den 25:e minuten är det just Diego Simeones manskap som är på väg igenom för att nå en riktigt bra målchans, men i just den situationen dyker Ilic upp och bryter i sista stund. Saúls inlägg är visserligen ganska smart (snett inåt bakåt), men slovenen dyker upp framför en röd-vitrandig precis utanför straffområdet sedan stora delar av motståndarna gått bort sig. Efter den här situationen tar Atlético över händelsernas centrum mer och mer, men första halvleks bästa målchans kommer efter 32 minuters spel och det sker efter en missbedömning. Juanfran tar emot en passning på högerkanten, driver fram i banan och slår en boll i djupet på Fernando Torres. Den går emellan Marin Anicic och Postnikov, studsar framför den sistnämnde som missbedömer bollbanan och går förbi honom till Atlético-anfallaren. Torres kommer bra till situationen, men hans försök till lyftning går precis utanför Erics vänstra stolpe. Här spelar underlaget Postnikov ett elakt spratt. Så här var det överallt och spelet blir helt annorlunda på konstgräs. Det går inte att komma bort från det. 

Med publiken i ryggen skapar Astana någon enstaka hörna innan halvtidsvilan, men de är långt ifrån farliga och Oblak tar ned allt inne i straffområdet utan några som helst problem. Atlético försöker göra en flytta upp positionerna någorlunda i slutet av första halvlek, men lyckas sällan vinna bollen högt upp eller spela till sig målchanser. I den 42:a minuten är det Diego Godíns tur att få problem med underlaget sedan Astana tagit sig in i Atléticos straffområde via ett inlägg av en inspringande Shomko. Vänsterbacken kommer på överlapp och slår in bollen mot straffpunkten, men där står Godín. Tyvärr får han inte undan bollen p.g.a. den oregelbundna studsen och det är på väg att bli riktigt farligt. Giménez rensar dock undan bollen i sista stund. 

Atlético de Madrid får halvlekens sista målchans i den 44:e minuten sedan Fernando Torres sprungit sig loss och Postnikov tvingats göra ned honom till vänster. Den efterföljande frisparken tas om hand av Koke som ställer bollen till rätta och slår in densamma i straffområdet. Han lurar dock Eric och de röd-vitrandiga ser bollen segla i ovansidan av ribban. Det är inte långt borta en ledning strax innan halvtidsvilan, men 0-0 står sig efter de första 45 minuterna. 

SEGUNDA PARTE
Simeones manskap spelar inte särskilt bra i första halvlek och den som förväntade sig en förändring spelmässigt i andra halvlek blev besviken. De röd-vitrandiga fortsatte i samma låga tempo och långsamma sidledsspel under inledningen av andra halvlek också. Skillnaden den här gången är dock att Astana inte lyckas få fast bollen högre upp i banan sedan Kabananga blivit bättre markerad av Atléticos mittförsvarare. Inget av lagen skapar några särskilt bra målchanser inledningsvis och inte ens Shomkos skottförsök från distans (en frispark från 30-32 meter) är särskilt farlig. Atlético inleder en längre anfallssekvens som slutar i en hörnspark och där är gästerna farliga. Koke slår in bollen mot en hop spelare och där dyker Godín upp. Han nickar rakt på målvakten som gör en enkel räddning samtidigt som Anicic får sig en rejäl smäll i ansiktet. Efter 60 minuters spel åker Baurzhan Dzolchiev på Astanas andra varning för kvällen sedan Koke fått sig en smäll i ansiktet i samband med ett inkast. Strax därefter skapar Atlético en rätt bra målchans för Tiago sedan Fernando Torres nickat ned en långboll till Griezmann. Fransmannen lade ut den till en inspringande Koke som hittar Tiago i god position, ungefär 30 meter från mål, men portugisen skjuter utanför mål. Avslutet är dåligt. 

Det syns att Atlético försöker öka tempot under den här perioden av matchen, men Simeone förstår också att han måste börja agera från bänken. Det är i ärlighetens namn alldeles för sent i undertecknads tycke. I vilket fall som helst ersätter Jackson Martínez just Fernando Torres, men man fortsätter med samma spelsystem. De kommande 10-15 minuterna är ganska dåliga och det händer inte särskilt mycket trots att Atlético försöker förändra något i kampen mot tiden. Man höjer visserligen tempot, men det fungerar inte spelmässigt. Simeone bestämmer sig för att plocka av Saúl i den 73:e minuten. In kommer Yannick Carrasco. Det är först då som något verkligen händer. 

Atlético-spelarna är aggressivare, intensivare och mycket, mycket bättre i presspelet under den avslutande kvarten och det i sin tur gör också att man genererar målchanser. Först ut är Griezmann som får bollen i djupet sedan Gabi, Koke och Tiago kombinerat fram en passning till fransmannen. Han kommer in i straffområdet och försöker avsluta, men skjuter ur snäv vinkel och bollen går utanför Erics vänstra stolpe. Det är ett ganska bara avslut med facit i hand för han styrs verkligen långt ut av Postnikov. I samband med den här situationen inser också hemmapubliken att Astana behöver stödet från läktarna och plötsligt höjs energinivåerna väldigt mycket. En minut senare är Carrasco mycket nära att förstöra stämningen genom att han får en passning av Griezmann i sidled längs vänsterkanten. Belgaren springer ifrån sig bevakare, slår ett inlägg och det i sig lurar Eric. Bollen tar i ribban och målvakten är inte i närheten av bollen. På en hörna därefter får Giménez ett läge att göra mål sedan kazakerna inte fått bort bollen ur straffområdet. Uruguyanen samlar kraft, hoppar upp i luftrummet och nickar, men bollen går återigen rakt på hemmamålvakten. Stanimir Stoilov förstår vad det är som är på väg att hända och bestämmer sig för att försöka slita sönder matchen och tempot som skapats. Han gör byte efter byte. Först ut går Serikzhan Muzhikov och in kommer Georgi Zhukov. 

Därefter är det dags för Kabananga att bytas ut till förmån för Aleksey Shchetkin. Då är vi inne i den 80:e minuten. Trots det går tiden oerhört långsamt för kazakerna och det skall domaren ha stor cred för då han inte tillåter att de maskar bort mer än 15-20 sekunder varje gång de genomför ett byte. Simeone gör också ett byte: ut med Koke, in med Óliver Torres. Det skulle ha kommit minst 20 minuter tidigare för canteranons påverkan på matchen var omedelbar, liksom Carrascos. I den 82:a minuten får Atlético ett jätteläge att göra mål sedan en hörnspark från vänster, signerad Carrasco hittat in i straffområdet. Den är mycket bra. Uruguyanen är helt omarkerad sedan han vunnit den individuella kampen samtidigt som han når högst, men avslutet är missriktat och går flera meter utanför Erics högra stolpe. Han är förstås riktigt förbannad på sig själv. Atlético fortsätter sin jakt på ett ledningsmål, men stoppas temporärt upp av Zhukov som får gult kort efter en tackling på Tiago. Den efterföljande frisparken tas omhand av Carrasco och når in till Giménez. Den hår lågt och tar på Giménez enligt domaren. Det blir inspark och de röd-vitrandiga är förbannade eftersom det är Ilic som styr ut den. 

Carrasco fortsätter att vara involverad och samspelar väl med Griezmann. Det är nästan så att han får tillbaka en klackpassning av fransmannen inne i straffområdet, men den bryts i allra sista stund. Samtidigt som Atlético trycker på drar Giménez till med en riktig vansinnespassning i gapet på Foxi som hittar ut till Dzolchiev, men Godín får undan bollen i sista stund sedan flera röd-vitrandiga gått bort sig. Óliver Torres är också med i händelsernas centrum mot slutet och dribblar bort sina motståndare ett flertal gånger för att skapa ytor. Atlético har bråttom under de sista minuterna av matchen, men Astana fortsätter att göra byten för att förstöra för bortalaget. I den 89:e minuten utgår Dzholchiev och in kommer Abzal Beysebekov. 

Precis när det ser ut som om Atlético inte kommer få någon mer målchans att avgöra matchen dyker den således upp. Klockan står på 92:50 när Atlético återerövrar bollen genom Jackson Martínez som tar emot en andra boll och spelar ut den perfekt (med hjälp av underlaget förstås) till Griezmann. Fransmannen tar emot, Juanfran överlappar längs högerkanten, men i slutändan väljer han att lägga tillbaka bollen till vänster där Carrasco dyker upp och Jackson finns på överlapp. Belgaren tar emot bollen, lägger till rätta och får iväg ett bra skott som är på väg mot Erics vänstra stolpe. Den serbiske målvakten står på fel ben, men lyckas ändå sträcka ut tillräckligt för att göra en räddning precis när klockan står på 93:00! Hade det skottet varit en decimeter till vänster om målvakten hade den också överlistat honom. Det är stor dramatik när domare Anthony Taylor blåser av matchen.

Slutresultetat skrivs till 0-0. 

Hemmasupportrarna firar som om de vunnit en titel och det skall de sannerligen göra. De röd-vitrandiga å sin sida vet att de kastat bort en möjlighet att uttöka ledningen i gruppen. 

ASTANA: Eric; Ilic, Postnikov, Anicic, Shomko; Dzolchiev (Beysebekov, 89'), Cañas, Maksimovic, Foxi, Muzhikov (Zhukov, 78'); Kabananga (Shchetkin (80')

ATLÉTICO DE MADRID: Oblak; Juanfran, Giménez, Godín, Siqueira; Saúl (Carrasco, 78'), Tiago, Gabi, Koke (Óliver Torres, 81'); Griezmann, Fernando Torres (Jackson Martínez, 64')

DOMARE: Anthony Taylor (ENG)

VARNINGAR: Evgeny Postnikov (44'), Baurzhan Dzolchiev (60'), Georgiy Zhukov (84')

SKOTT: 8-14
SKOTT PÅ MÅL: 2-3
SKOTT UTANFÖR MÅL: 5-8
BLOCKERADE SKOTTFÖRSÖK: 1-3
SKOTT I MÅLVIRKET: 0-2
BOLLINNEHAV: 38,7%-61,3%
PASSNINGSFÖRSÖK: 285-524
LYCKADE PASSNINGAR: 181-411
PASSNINGSPROCENT: 64%-78%
AVGÖRANDE PASSNINGAR: 5-10
TACKLINGAR: 17-28
REGELÖVERTRÄDELSER: 12-10
HÖRNOR: 4-7