Kvartsfinal del två i Europa League spelas i Bilbao imorgon och den första frågan man kan ställa sig är om Schalke överhuvudtaget har någon som helst chans att ta sig vidare på San Mamés.  Mitt spontana svar om jag inte varit extremt rädd för att jinxa möjligheten till avancemang för de rödvita är ett rungande nej!
 
Dock ska jag här slänga in ett par brasklappar. Den första är såklart att Schalke faktiskt var ruskigt bra i den första matchen i Gelsenkirchen. Man pressade högt, man skapade chanser och man hade lärt sig läxan av att likt United falla tillbaks och försöka säkra upp, det går helt enkelt inte mot den här typen av motstånd som spelar den här sortens fotboll.
 
Om man dessutom gör som jag gjorde igår, nämligen satte sig ner och såg om highlights från första matchen. Så slås man av det faktum att trots två insläppta mål, trots fyra framåt varav två från Llorente, så måste man ändå säga att Gorka Iraizoz var matchens lirare.  Han lyckades att vara trygg när det stormade, han lyckades med ett flertal mycket kvalificerade räddningar och han var so vanligt numera ypperligt bra på att värdera situationer med spelvändningsmöjligheter samt när situationen bjöd in till att man skulle lugna ner. Utan honom hade segern förmodligen varit omöjlig. Därför tycker jag att dom där vanliga flosklerna om att inget är klart etc. etc. faktiskt är på sin plats. Om Schalke gör ett par mål hyggligt tidigt så tror jag det blir rätt darrigt. 
 
Eller lite som Bielsa sa på dagens presskonferens: ”Vi förbereder oss på att fira men vi tar inte ut några bra saker i förväg”, tror faktiskt meningsbyggnaden upplevs som lika konstig på spanska.
 
Morgondagens Athletic-trupp ser ut som följer:
 
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Amorebieta, San José, Llorente, De Marcos, Gabilondo, Koikili, Raúl, Susaeta, Iraola, Iñigo Pérez, Muniain, Herrera, Ekiza, Javi Martínez, Ibai y Ruiz de Galarreta.
 
Budskapet från en presskonferens där Iraola först pratar Euskara i fem minuter medan Marcelo gör anteckningar för att sedan gå in i nån sorts fas med tysk översättare och total förvirring mellan frågor och svar samt en Iraola som tillslut artigt resar sig för att gå och träna är att följande lag ska spela imorgon:
 
Gorka i mål, backlinje med Iraola Ekiza, Amorebieta och Jon Aurtenetx.
Mittfält med Susaeta, Javí M, Ander Herrera, Oscar de Marcos och Iker Muniain.
På topp kommer vi att se Llorente.
Det här innebär att den enda ändringen som görs från matchen i Gelsenkirchen är att Ekiza går in i mittförsvaret(grattis alla Ekiza-fans) och att Javí Martinez tar ett steg upp för att ersätta Iturraspe som är avstängd.
 
Vad gäller motståndarna så har jag som vanligt inte så mycket att tillägga utan hänvisar till Schalke-sidan på svenska fans. Det jag såg i förra matchen var att Raúl var grymmare än man väntat sig, att Huntelaar inte är nån man skojar bort och att Schalke är ett lag som kan sätta ruggig press och spela hård fotboll utan en massa tjafs. Sen kanske också Schalkes supportrar lärt sig att laget dom möter heter Athletic Club och att Llorente inte är en så speciellt kraftig kille men däremot en otroligt kraftfull forward. 
 
Sammanfattningsvis så är det ju så att om man ska se objektivt på situationen så borde svaret på om Athletic kan åka ur vara ett kraftfullt, hell no! Men jag väljer som sagt att slänga in ett ton brasklappar och säga att det känns mer osäkert än inför returen mot United och att det här inte är nåt som man kan vara säker på att promenera hem på förhand.
 
Så nu är det bara att se fram emot morgondagen och trots alla brasklappar inse att det är en jäkligt stor chans för dom rödvita att vara klara för semifinal i Europa League vid den här tiden imorgon.
 
Aupa Athletic!
Koparen Bila!