Neeej!!!
 
Nu är det dags igen, ännu en final mellan Barcelona och Athletic Club Bilbao. Den fjärde finalen mellan de två lagen sedan Pep Guardiola tog över FC Barcelona för fyra säsonger sedan. Det är inte utan att man undrar om omvärlden inte ska tröttna snart. Samma lag hela tiden, ännu ett bevis på att den spanska fotbollen består av några få lag. Dessutom möttes ju lagen i Copa del Rey förra året i ett dubbelmöte som inte var final, puh. Att inget av lagen regelbundet springer runt på en leråker i midlands utan spelar attraktiv passningsfotboll på bra planer gör ju inte saken bättre. Eller ta bara en sån sak som att endast 5 olika lag vunnit ligan sedan säsongen 95/96 medan den extremt öppna Premier League har haft hela fyra segrare under samma period. Snacka om tvålagsfotboll som bjuds i Spanien.  Jag måste säga att om det här hade varit en engelsk cupfinal så är jag relativt säker på att även om finalen stått mellan Tottenham och Cardiff så hade Millwall dykt upp som gubben i lådan och vunnit hela skiten. Nej usch för att tvingas genomlida en fredagkväll med två av de lag i Europa som spelar den mest attraktiva fotbollen.
 
När jag ändå går igenom mina besvikelser inför matchen så måste jag dela ut en jättekänga till TV4 som kickat över finalen till en kanal som massor av folk inte kan se, illa illa illa! Fast det är klart, varken Leeds eller West Bromwich är ju med på planen så vem bryr sig…
 
Tyvärr för min del råkar det falla sig så att jag är en afícionado till Athletic Club Bilbao, världens vackraste rödvita klubb. Det råkar dessutom vara så att jag sett fram emot den här finalen sedan februari sen ”mitt” lag kvalificerade sig för finalen. På fredag får jag dessutom med mig en mycket god människa vid namn Roger som egentligen bryr sig mest om hockey och Leksand men som förstått att om man kan brinna så mycket för en sak så är den värd att undersöka. Llorente och Muniain finns redan på hans radar och jag hoppas av hela mitt hjärta att några fler namn ska ha fastnat efter fredagkvällen(uppladningen inför matchen sker förresten i san Baskisk anda med pintxos och kalimotxo).
 
För det här är en attans stor dag/kväll/förhoppningsvis natt, det här har ju varit kvällen att se fram emot under så lång tid.  Medan ligan gick lite på trekvart och Atletic bara ”råkade” vara överjävligt bra så var det här finalen vi bara skulle ta oss till och titeln vi skulle ta.
 
Fredagens lag kommer att vara vår once de gala! Jag vet faktiskt inte vilka som ska spela men det är ta mej sjutton vår once de gala oavsett vilka superladdade lejon Bielsa än ställer på benen men tipset lutar åt ”dom gamla vanliga” vilket innebär:
 
Iraizoz
Iraola
Amorebieta
Javi Martinez
Aurtenetxe
Susaeta
Oscar De Marcos
Iturraspe
Ander Herrera
Iker Muniain
Fernando Llorente
 
Athletic det här året är lite som ett franskt vin, alla som har något somhelst intresse av ämnet vet vilka som spelar och på vilken position. För er som inte redan vet så känns det nästan lite sent att förklara men jag kan hinta om att ordningen på mitt laguppställningstips säger något. Joker i den här leken är förresten Ibai Gomez som jag är ganska säker på kommer att få speltid.
 
Jag förväntar mig en kväll där spanska nationalsången buas ut, speciellt efter borgmästare Aguirres helt kockobello uttalande i veckan om att finalen borde spelas inför tomma läktare(innan ni börjar gapa så är kockobello visst ett ord precis som ”pilutta dig” och oavsett om man tycker att Aguirre hade rätt så var det sällsynt klantigt sagt).  Jag förväntar mig också en kväll med två lag som är jäkligt sugna på att ha bollen och som kommer att jobba hårt över hela planen för att få det.  Jag kan i det sammanhanget inte nog säga hur imponerad jag är över Barcas konsekvent hårt jobbande försvarsspel, något som många glömmer bort alltför ofta.
 
Det här borde i sin tur innebära en match med fokus på full fart framåt och borga för en riktigt kul kväll. Mål utlovas som vanligt när dom rödvita står på planen.
 
Normalt sett brukar jag inte kommentera motståndarna men det är ändå intressant att Barcelona kommer att sakna Puyol och Alvés samt ställa upp med Pinto i mål.  Jag är helt säker på att mycket kompetenta ersättare kommer att spela men det är ju ändå helt omöjligt att dessa ska vara lika samspelta som en intrimmad förstauppställning. Det här är ändå ett av de halmstrån som finns att fatta tag i då man ska hitta möjligheter för Athletic att slå ett av världens bästa lag.
 
Förutom att möta ett av världens bästa lag så ser jag ändå att Athletic är sin egen största motståndare. Även om det var stort att se hur mycket spelarna brydde sig om resultatet när dom bröt ihop efter EL-finalen så kan jag inte undvika att tänka på att det kan bero på några ganska oroväckande saker.
 
En är att man i laget inte känner det enorma lokala stödet som en positiv sak utan snarare som något man måste leva upp till för att inte göra människor besvikna., det blir ett ok och inte en styrka.
 
Ett annat ok är såklart pressen att ta sig ur skuggan från det stora laget från 83-84 även om man redan nu har uppnått mer än vad många tidigare Athletic-upplagor har åstadkommit.
 
Det tredje är att jag har helt fel i ovan teorier och att sammanbrottet efter matchen beror på en ”sista natten med gänget känsla”, förstauppställningen kan helt enkelt vara på väg att splittras. Llorentes kontraktsförlängning är fortfarande inte officiell, Javi M skulle passa perfekt i fredagens motsåndarlag och Muniain vet vi väl alla att vi bara har till låns även om jag inte tror att just han försvinner nu.
 
Måtte jag ha helt fel i min teori min sista teori.
 
Om jag däremot lägger mina teorier åt sidan och istället fokuserar på fredagens final så vet jag att det kommer att vara en match som definierar den här säsongen. Det kommer att vara matchen som i historieböckerna kommer att avgöra om det här var en underhållande och spännande säsong eller om det var en fantastisk säsong. Oavsett resultat kommer det att innebära minst 90 minuters lidande och ett fantastiskt minne för livet. Det enda man nu kan hoppas är att spelarna tar chansen att göra det här till en stor kväll, framförallt för sig själva men också för sina supportrar. Om man har fokus på det så är jag övertygad att resultatet kommer att gå vår väg.
 
Ett litet tips iför morgondagen(något som jag heller inte brukar ägna mig åt) är 3-1 till dom rödvita.
Llorente, Susaeta och Ibai gör målen. Vem som gör Barcas? Messi såklart.
 
Vill också passa på att här pusha för att detta inte är enda titeln vi har chansen att sno framför näsan på Barcelona i helgen. Femeninos har vid Barcelona förlust en titel på söndag om man bara vinner sin match.
 
Logiken säger två titlar till Barcelona, hjärtat säger två till Athletic.
 
Aupa los reyes de bacalao!
 
Koparen bila!