Merparten utav La Liga kunniga vet att publiken i San Mamés är en enastående publik, spelare som bör hyllas, hyllas och spelare som bör buas ut, buas ut.

I lördagens match mot FC Barcelona hände det en tråkig sak, Amorebieta fick bollen för långt ifrån sig och där stod Iniesta, Amorebieta gick in med alltför mycket, touchade lätt bollen och sedan träffade han mestadels Iniesta. Iniesta gick ner hårt, och låg ett tag ner, det såg allvarligt ut till en början. Domaren valde att visa Amorebieta ett direkt rött kort, Amorebieta tyckte det var för mycket, de andra rödvita lejonen höll med, San Mamés höll med.

Nu till delen där jag förklarar varför denna artikel skrivs.

San Mamés publik har alltid ansetts vara en av La Ligas bästa, en av de bästa med att följa laget i vått och torrt, en av de bästa med att hylla de som hyllas skall samt en av de bästa med att bua ut de som förtjänar det, om det är egna laget, motståndare eller domare. Iniesta fick massiva burop efter sig i lördagens match, något han inte är van vid då vid de två tidigare bortamatcherna har hyllats vid sitt byte genom sitt gudomliga spel och det faktum att han gjorde målet i VM-finalen. Denna gång straffades han dock. Varför kan många undra, varför buades han ut? Många säger att de var för att han orsakade Amorebietas utvisning (vilket det delvis var, det ska inte nekas) i samband med att ”filma” extra.

Sanningen är dock att genom att ligga ner extra fläskade domaren på med ett rött som kunde lika gärna varit ett gult och därmed förstörde matchen som kunde blivit en av de bättre under säsongens gång, och vid ett senare tillfälle filmade han i närheten utav straffområdet, domaren blåste inget vid det tillfället.

Iniesta, en man som är väldigt omtyckt här i Bilbao (jag lovar, även om man den senaste veckan pratat illa om honom), men hans uppförande i lördags var elakt samt respektlöst mot en publik som gillar i första hand sina rödvita lejon och i andra hand fotboll. Mot en publik som aldrig skulle bua åt en som inte förtjänar det, aldrig. Men när Iniesta, eller någon annan spelare uppför sig så vanvördigt mot en publik som förtjänar så mycket mer, då kommer han få veta det.